Românii, belgienii și arbitrajul
Când și-a început aventura în grupele Europa League, Astra era o echipă în colaps. Fără bani, fără rezultate, fără perspective. Cumva, de nicăieri și împotriva tuturor previziunilor, Astra s-a ridicat și și-a început ascensiunea. O ascensiune care s-a oprit, în Europa League, pe un stadion pe care campioana l-a perceput ca pe un câmp minat. Tot ce s-a construit după meciul cu Roma, de pe Olimpico, s-a pierdut într-un val de nemulțumiri la adresa arbitrajului. Urâtă ieșire din scenă!
Urmărim un fotbal, și nu numai, în care neadevărurile rostogolite permanent la televizor sunt acceptate drept adevăruri absolute. Ați văzut vreo echipă din România care să accepte eșecul ca pe ceva normal? Nu, mereu e vorba despre o conspirație cosmică, menită a ne ține departe de elita europeană. “Suntem o țară prea mică, nu cred că ne vor cei de sus în fotbalul mare. Mi s-a părut un arbitraj îngrozitor”. Mai că-ți vine să-l crezi pe Dani Coman! Și să uiți, de fapt, cum arată un arbitraj îngrozitor? Cu o brigadă care să-ți fie total împotrivă, să-ți scoată mingea din poartă, nu o dată, ci de 3 ori. Nu cu un arbitru care să te ciupească la câteva lovituri libere și 2-3 cartonașe, care oricum nu mai aveau nicio importanță.
Marius Șumudică și-a atins scopul. A reușit să deturneze atenția de la joc cu două zile înainte ca Astra să intre pe teren. S-a vorbit numai despre arbitraj, numai de conspirația mai marilor de la UEFA împotriva lui Făt-Frumos din Liga 1. Cui i-a mai păsat de joc?

Ați văzut vreo echipă din Liga 1 care să comunice cu fanii pe site-ul oficial, să le prezinte rapoarte de joc prin care oamenii să înțeleagă, de fapt, cum au stat lucrurile și de ce s-a pierdut un meci? Nicidecum, e mai ușor să strigi hoții, atunci când rezultatul nu-ți convine. “Probabil că am deranjat ieșind din grupe” a comentat și Budescu. Nu, dragă Constantin, a deranjat plimbarea ta pe teren în multe momente, au deranjat pasele cu călcâiul date când nu trebuia, a deranjat datul din mâini a lehamite, la adresa coechipierilor. Cum ți-ai însușit laudele de atâtea ori, trebuie să-ți însușești și criticile.
Și pentru că am vorbit destul despre “arbitrajul groaznic” care i-a împiedicat pe Lung să se poziționeze corect la golul lui Pozuelo și pe Budescu să trimită mingea în poartă la 0-0, să vedem ce spune și realitatea din teren. Șumudică a făcut ceea ce pentru mulți a însemnat o modificare ofensivă. Pe care a explicat-o la final, sincer, prin dorința de a închide zona centrală cât mai bine. E vorba despre urcarea lui Teixeira în ofensivă și titularizarea lui Boubacar. Numai că această modificare nu a avut nimic ofensiv în afara trecerii de la 4-2-3-1 la 4-3-3. O linie mediană cu Lovin, Boubacar și Seto nu se deosebește cu nimic de cea cu Săpunaru, Hoban și Bicfalvi, pentru care Daum a fost atât de criticat după meciul cu Muntenegru. E o linie de mijlocași care te ajută doar să blochezi adversarul, nu să-l și ataci. De câte ori a atacat Astra cu mai mult de 3 jucători, adică Budescu, Niculae și Teixeira? De foarte puține ori. Iar statistica ne arată că nici ideea blocării adversarului nu a funcționat prea bine, de vreme ce belgienii au șutat de 12 ori la poartă.

Astra avea nevoie de victorie sau de un egal cu cel puțin 3 goluri pentru a merge mai departe. Cu un singur șut pe spațiul porții poți câștiga un meci, dar se întâmplă destul de rar. Un singur șut a trimis Astra pe poarta lui Matt Ryan, la execuția lui Junior Morais din minutul 75. În rest, alte 5 execuții, dintre care cea mai periculoasă i-a aparținut lui Budescu.
Astra nu a avut un plan B. S-a văzut că totul e lăsat în voia celor care au dus greul până acum. Și că singurul atu al campioanei României îl reprezintă sclipirile lui Budescu și Teixeira. Numai că amândoi au avut o seară în care nu au strălucit. Altădată inspirat, Șumudică nu a mai reușit să schimbe soarta jocului prin schimbări. Buș a continuat pe linia partidei tur, Florea nu s-a remarcat ca la Viena, iar introducerea lui Ioniță în minutul 82 ne-a dat răspunsul în privința titularizării lui în Liga 1. Regula U21 să trăiască! Și dacă tot nu mă credeți, uitați-vă, din nou, pe statistica meciului. Astra a fost superioară doar la cornere și cartonașe. Care au fost 6, nu 7, așa cum s-a spus după meci.

Revenind la conspirația care le-a dat planurile peste cap giurgiuvenilor, aș zice că oficialilor UEFA le pasă de Genk la fel de mult pe cât le pasă și de Astra. Adică, mai deloc. Genk vine însă dintr-un campionat sănătos, unde stadioanele sunt pline, mai mereu, unde se muncește mult, se aleargă și unde mai joacă Anderlecht și Gent, care le-au eliminat pe Zenit și Tottenham. Nu mai pun la socoteală prezența lui Bruges în Liga Campionilor pentru că echipa lui Rotariu a fost egala Oțelului.