UEFA Champions League, ziua a 6-a. No UCL for PSG!

PSG nu va putea emite pretenții la câștigarea UEFA Champions League până ce șeicii nu vor înțelege că degeaba investesc sute de milioane în atacanți, dacă apărarea e lăsată în seama unor jucători normali. Pentru a doua oară în 3 etape, echipa lui Tuchel a fost pusă la colț de un adversar care a știut ce vrea și care nu a lăsat lucrurile să se întâmple pur și simplu. Că parizienii merg pe inspirația celor din față, care au libertate totală din partea antrenorului, nu e o noutate. Se vede, meci de meci, că atacul Parisului merge în funcție de starea de spirit a oamenilor din ofensivă. Dar când fundația e șubredă, iar adversarul înțelege asta, PSG devine o echipă normală, pe care nici măcar Neymar, Mbappe, Cavani sau Di Maria nu o pot ajuta să se ridice.

S-a întamplat asta la Liverpool , s-a întâmplat și aseară, pe Parc des Princes, unde Napoli a scăpat victoria printre degete doar pentru că singurul moment de inspirație a lui Di Maria a venit în minutul 93. Pentru a doua oară la rând, Tuchel a dat chix jucând 4-2-3-1, în încercarea de a-și înspăimânta adversarul  cu Mbappe, Neymar și Di Maria, în spatele lui Cavani. Prima dată s-a întâmplat în meciul cu Lyon, care a controlat total prima repriză de la Paris. Numai că echipa lui Bruno Genesio este una dintre cele mai naive, după cum s-a văzut și în ultimele două meciuri de Champions, cu Șahtior și Hoffenheim. Iar când superioritatea numerică și tehnică e anulată de un roșu stupid, venit în finalul primei reprize, nu ai cum să-i reziști lui Mbappe.

Napoli nu e Lyon și nici  Ancelotti nu e Genesio. Pățit anul trecut, când a pierdut nu numai meciul de la Paris, ci și postul de antrenor al lui Bayern, Ancelotti a mizat tot pe 4-4-2-ul din partida cu Liverpool. Chit că formula era prezentată drept 4-3-3 pe grafica UEFA, Napoli s-a poziționat fix ca în urmă cu două săptămâni, la partida de pe San Paolo cu Liverpool. Tot cu Maksimovic fundaș dreapta, pentru a-l folosi pe sârb ca al 3-lea om pe construcție și a-i da libertatea lui Koulibaly să urce în partea stîngă, alături de Mario Rui sau Fabian Ruiz, pentru a asigura o superioritate pe care Tuchel n-a anticipat-o. În plus, Ancelotti a comandat un pressing agresiv în zona centrală, pe Rabiot și Verratti, depășiți și deposedați în mod constant. În imposibilitatea de a controla jocul, PSG a încercat să răspundă prin acțiuni individuale, mai ales ale lui Neymar. Napoli a deschis scorul după o fază decisă de calitatea individuală a jucătorilor.

Poziționarea lui Bernat, departe de adversar, îi permite lui Callejon să paseze decisiv.

PSG stă bine, pe două linii, cu Rabiot între fundași și mijlocași. Marquinhos și Kimpembe îi au în marcaj pe Mertens și Insigne, o fază interpretată corect. Singurul care nu e suficient de aproape de adversar este Juan Bernat, care îi dă spațiu și timp lui Callejon. De obicei, traseul e invers. Insigne îi pasează lui Callejon, care apare la finalizare. Continuarea e simplă. Pasă pe poziție viitoare, Kimpembe nu se poate ține după Insigne, invitat să marcheze de Areola, care iese inoportun. Atât Mertens cât și Insigne au o capacitate extraordinară de a ataca spațiile libere. Le simt, le vânează și profită de ele la momentul oportun. 1-0 la pauză, pentru că deși scapă singur cu Ospina, Mbappe nu reușește să-l învingă pe columbian, care îl așteaptă pe șeptarul parizian.  Ce diferență de interpretare a fazelor între Ospina și Areola. 1-0 la pauză, scor de calificare pentru Napoli, aflată la 4 puncte peste PSG.

Tuchel și-a dat seama că Rabiot și Verratti sunt depășiți la mijlocul terenului, ceea ce făcea ca napoletanii să vină destul de des 1 la 1 cu fundașii lui, așa că a schimbat sistemul. L-a înlocuit pe Bernat cu Kherer și a trecut în 3-4-2-1, cu Mbappe poziționat mai aproape de mediana terenului, unde îi era mai ușor să intre în combinații cu Neymar, decât în prima repriză. Rezultatul a fost o presiune mai mare pe adversar, cu liniile împinse până dincolo de mijlocul terenului. În imposibilitatea de a mai pasa la fel ca în prima parte, Napoli a pierdut mingea foarte repede, iar asta a însemnat o creșteră îngrijorătoare a numărului de ocazii, la poarta lui Ospina. Ancelotti a încercat să intervină și să blocheze centrul terenului. L-a scos pe Insigne și l-a introdus pe Zielinski, lucru care l-a adus pe Fabian Ruiz în zona sa preferată, mai aproape de Rabiot și Verratti. Pentru că Ancelotti a înțeles că blocându-i pe cei doi, are șanse mari să o blocheze cu totul pe PSG. Numai că până să se reașeze în noul modul, 4-2-3-1, Napoli a luat gol. Fix pe o combinație rapidă, în centru, între Neymar și Mbappe. Mario Rui a deviat în proprie poartă centrarea lui Meunier.

Koulibaly iese după Neymar, ceea ce îi permite lui Mbappe să vină pe centru către careu. Mario Rui strânge în centru, dar lasă loc suficient în flanc, unde primește Meunier. Belgianul centrează prost, dar are noroc cu devierea portughezului.

A fost momentul în care Napoli a putut să respire, în sfârșit, și să interpreteze cum trebuie noua partitură. Poate și pentru că PSG a crezut că, restabilind egalitatea, restul va veni de la sine. Numai că ce e valabil cu Lyon, nu e valabil și cu Napoli. Fabian Ruiz a început să le creeze probleme lui Verratti și rabiot pe care i-a dominat fizic. A tăiat culoarele de pasă, exact ceea ce își dorea Ancelotti, iar jocul Parisului a început din nou să scârțâie. Mijlocașul spaniol e cel care a contribuit la faza golului 2, unde l-a depășit foarte ușor pe Verratti, schimbat în cele din urmă de Tuchel, cu Moussa Diaby.

La 2-1, după golul lui Mertens, Napoli a avut ocazia să închidă meciul. Belgianul a fost aproape de 3-1, după o nouă ieșire inoportună a lui Areola, care probabil a jucat ultimul său meci în acest sezon de Liga Campionilor. Buffon a trecut și de ultima etapă de suspendare, astfel că va fi titular pe San Paolo. Apoi, Milik, intrat în locul lui Mertens, a trimis doar în plasa laterală, de lângă Kherer. Soarta a fost totuși blândă cu PSG, care a egalat la singurul moment de inspirație a lui Di Maria. O fază la care argentinianul a apucat să-și potrivească mingea pe piciorul stâng. A fost suficientă o clipă de neatenție, iar Napoli a pierdut șansa unei victorii care ar fi făcut ca lu iPSG să îi fie aproape imposibil să se califice.

Nici la 2-2 lui PSG nu îi va fi simplu să se califice, având de jucat la Napoli și acasă cu Liverpool. În meciurile importante, cu miză, nu te poți baza doar pe inspirația ofensivei, ci și pe o defensivă solidă. Ceea ce PSG nu are, nici cu Thiago Silva, nici fără el.

Liverpool – Steaua Roșie 4-0

Liverpool n-a avut nicio emoție cu Steaua Roșie. În plus, a profitat de golul lui Di Maria și a urcat pe primul loc în grupă. După returul de la Belgrad, echipa lui Klopp s-ar putea califica și cu două puncte obținute în ultimele două meciuri. Salah a făcut dubla, iar Firmino a marcat primul gol după mai bine de o lună. Precedenta reușită era cea cu PSG, din prelungirile partidei de pe Anfiel. Mane a ratat un penalty, dar s-a revanșat câteva minute mai târziu și toată lumea a plecat mulțumită. Liverpool e pe primul loc în grupa în care a bătut-o pe PSG în prelungiri, dar a luat gol în minutul 90 la Napoli, care a ratat victoria în prelungirile partidei de la Paris.

Barcelona – Inter 2-0

Inter și-a făcut iluzii în privința meciului de pe Camp Nou. Absența lui Messi ar fi trebuit să cântărească enorm, dar asta nu s-a văzut în Catalunya. Barca a fost stăpâna jocului în care Handanovic a fost cel mai bun jucător al echipei lui Spalletti. Rafinha, ce ironie, a marcat primul gol al partidei pe care a închis-o Jordi Alba. Faza meciului a oferit-o ”Epic Brozo”, la o lovitură liberă executată de Luis Suarez.

OMG HE REALLY DID THAT. 😱

We're living in 2018 but Marcelo Brozovic living in 3018 😵(🎥 via IG/passiopelfutbol)

Publicată de Bleacher Report Football pe Joi, 25 octombrie 2018

Totuși, Inter stă bine de tot. A suferit doar orgoliul nerazzurrilor, care vedeau continuată seria de 7 victorii. Cum locul 1 în grupă pare imposibil de adjudecat, nerazzurrii se vor mulțumi și cu locul 2. Și îi vor mulțumi lui Luuk de Jong. Sau Lloris, depinde. Nicio problemă pentru Hațegan, care a încasat niște cuvinte grele de la Luis Suarez, dar a părut că a învățat să nu se mai complice. L-a lăudat și Ion Crăciunescu, ceea ce nu-i puțin.

PSV – Tottenham 2-2

Tottenham a mai ratat o victorie pe final de partidă. După eșecul de la Milano, echipa lui Pochettino a întors destul de repede meciul, după golul marcat de Lozano, la finalul primei jumătăți de oră.  A egalat Lucas Moura, în minutul 39, iar Kane și-a adus echipa în avantaj, la 9 minute după pauză. Soarta le-a întors, din nou, spatele londonezilor. Lloris a fost eliminat cu 11 minute înainte de final, iar Tottenham a ratat victoria cu un gol primit în minutul 87.

Borussia – Atletico 4-0

Borussia Dortmund a făcut scorul serii. Știu, și Liverpool a dat tot 4, dar mai trebuie să ținem cont și de adversar. Liderul din Bundesliga a condus doar cu 1-0 la pauza meciului cu Atletico, după golul lui Witsel, care are câte o reușită în fiecare competiție în care a jucat – Bundesliga, DFB Pokal și Champions League. Ultimul sfert de oră a fost formidabil. Insensibili la eforturile băieților lui Simeone, care au avut două bare – Saul și Correa – ai lui  Favre s-au distrat pe final. La prima apariție în acest sezon, Guerreiro a făcut dubla, iar Jadon Sancho a trecut de la serviciu la finalizare. Statistica reține 3 pase decisive date de Hakimi, dar nu reține ultimul meci în care Atletico a pierdut cu 4-0 sau a luat 4 goluri. Ca să nu căutați prea mult, vă spun eu care a fost – un 0-5 pe Camp Nou în 2011, cu Manzano antrenor. Oblak n-a mai luat 4 goluri de când avea 20 de ani și juca la Rio Ave. Se întâmpla prin martie 2013, iar Benfica era și mai nemiloasă decât Borussia și dădea 6. La 1.

Club Brugge – Monaco 1-1

Brugge și Monaco își dispută locul de Europa League. Greu de spus cine e favorită, poate ne lămurește Ivan Leko dacă ierarhia finală se cunoaște deja. Dacă e să ne luăm după fotbalul prestat, aș zice că belgienii. Openda a ratat cu poarta goală, în prelungiri. Până atunci, Sylla ratase singur cu portarul, la 1-0 pentru echipa lui. Ce va fi, vedem peste două săptămâni. Poate, până atunci, bate și Henry pe cineva. Are două meciuri în care a marcat, dar asta e singura consolare. Ba nu, ar mai fi un motiv de speranță. E primul meci în care Monaco nu părăsește terenul învinsă, după 6 eșecuri.

Lokomotiv – Porto 1-3 / Galatasaray – Schalke 0-0

Grupa D e aia în care rușii sunt nevinovați. Pe bune, chiar există și situații în care sunt nevinovați. Adică nu au niciun punct după 3 meciuri și abia au dat un gol. Atât de nevinovați sunt feroviarii moscoviți încât au ratat un penalty la 0-0. Porto și-a văzut de treabă, a dat 3 și a profitat de remiza de la Istanbul. Lusitanii sunt lideri, Schalke e pe 2, iar Galata pe 3. Mai mult, nu știu ce să vă spun despre singura grupă despre care poți crede oricând că e de Europa League.

foto deschidere: uefa.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *