UEFA Champions League, etapa a 2-a. Coșmar cu vrăjitoare, pe Bernabeu

Două sunt temele majore după prima seară din a 2-a etapă a UEFA Champions League – remiza Realului, pe Bernabeu, cu Brujas, așa cum îi zic spaniolii și corecția pe care Bayern i-a aplicat-o lui Tottenham, la Londra. E greu de spus care e surpriza mai mare. Că n-a putut Real să învingă o echipă din Belgia sau că finalista Ligii, din sezonul trecut, a încasat 7 goluri pe teren propriu, de la o echipă obișnuită, totuși, să-și strivească adversarii.

Real Madrid –  Club Brugge 2-2

Real Madrid a încercat să-și dea restart, dar a uitat să bage în priză cablul de alimentare. După 3 meciuri fără gol primit, liderul din Spania nu se gândea, probabil, decât la numărul de mingi ajunse în poarta belgienilor. Mai ales că Zidane își luase toate măsurile, teoretic, și băgase echipa în cantonament, cu o seară înainte, ceea ce e extrem de rar. După 0-3 la Paris, unde a făcut figurație, Real a arătat precum Mechelen, în primele 45 de minute cu Brugge. Lentă, cu un joc previzibil și cu niște găuri uriașe prin care belgienii au trecut ca prin brânză. A fost 2-0 la pauză pentru Brugge, care a ratat și alte situații de a marca. Ținuți într-o permanentă teroare de Tau, Diatta sau Dennis, jucătorii lui Zidane s-au întrecut în gafe. Au lăsat spații, au pasat greșit, au făcut toate greșelile pe care le puteau face într-un meci. A fost un coșmar cu vrăjitoare. Brujas, așa cum îi zic spaniolii echipei lui Philippe Clement.

Au și avut ghinion, în anumite situații, dar senzația pe care a lăsat-o Madridul aseară a fost tare asemănătoare celei din urmă cu un an, la meciul cu ȚSKA Moscova. Sau la cel cu Ajax, din faza eliminatorie. Singura diferență e că seara nu s-a mai terminat cu o înfrângere, ci cu un egal. Care, privit din perspectiva Madridului, tot un eșec e, deși vorbim de o revenire de la 0-2. Real a schimbat prea puțin și pare să nu fi identificat corect problemele care s-au acutizat în ultimul an. Revenirea lui Zidane nu a fost ceea ce trebuia, semn că problema nu era neapărat legată de banca tehnică, ci, mai ales de jucători. Nu de valoarea lor, imposibil de pus la îndoială, ci de motivație. Un mijloc lent, previzibil, în care Modric și Kroos fac o mulțime de atingeri până să dea drumul mingii, nu are cum să ajute foarte mult. Nu în fața unui adversar care nu se teme de numele pe care le are în față. Iar eroarea făcută de Modric la golul 2, e inacceptabilă. Totodată, pune la îndoială capacitatea croatului de a o mai ajuta pe Real. Modric a jucat 4 meciuri în acest sezon. A fost titular la Vigo și a luat roșu în partea a doua, a mai bifat câteva minute cu Villarreal și Atletico, iar aseară, din nou titular, a gafat impardonabil.

twitter.com/ChampionsLeague

O discuție amplă se poate face pe seama lui Eden Hazard. E de înțeles, într-o oarecare măsură, de nevoia unui timp mai lung de acomodare. E o altă atmosferă la Real, o altă presiune față de Chelsea. Ce nu e de înțeles e incapacitatea belgianului de a ajunge la o formă fizică optimă. Și acum pare să aibă kilograme în plus, ceea ce-l împiedică să se exprime la un nivel decent. Joacă la alibi, nu driblează, nu șutează și nu pasează decât înapoi sau în lateral. E cu totul și cu totul altceva decât ce-și imaginau cei care au privit cu atâta speranță transferul său. Real Madrid, deși lider în La Liga, trăiește periculos în competiția pe care a dominat-o în ultimii ani. Are doar un punct după două meciuri, iar dubla cu Galatasaray e decisivă pentru calificare.

Altfel, au fost cele mai ciudate goluri pe care le-am văzut vreodată în UCL. E de-a dreptul incredibil să marchezi după ce-ți dai cu stângul în dreptul sau te împiedici în teren. Dennis a făcut-o nu o dată, ci de două ori. La al doilea gol merită remarcat că nigerianul s-a redresat la timp, după ce era să cadă în nas. Cine s-ar fi gândit că Brugge va fi pe 2, peste Real, după două etape?

Galatasaray – PSG 0-1

La scurtă vreme după ce belgienii au scos un punct la Madrid, a venit rândul lui Galatasaray să arate ce înseamnă să ai determinare, chiar dacă nu ai mijloacele adversarului. La Istanbul, turcii, fără vreun turc în primul 11, au încercat și au reușit, în anumite momente, să-i pună frână lui PSG. Cu Mbappe doar pe bancă și Neymar la ultima etapă de suspendare, parizienii au lăsat atacul în seama lui Di Maria, căruia nu prea i-a mai ieșit jocul, așa cum se întâmplase cu Real. Și pentru că băieții lui Terim au băgat materiale non-stop, ceea ce a incomodat-o vizibil pe campioana Franței.

Icardi a dat primul său gol în tricoul Parisului, suficient pentru cele 3 puncte. 1-0 a devenit, deja, specialitatea casei. E a 4-a victorie din ultimele 5, cu 1-0. Asta e, nu joci în fiecare zi cu Real Madrid, ca să dai câte 3 goluri. A intrat și Andone, cu 25 de minute înainte de final, la fel de bătăios cum îl știm, dar tot fără rezultate notabile. PSG privește de sus lupta muritorilor pentru calificare. Galata, având exemplul Brugge, va juca la victorie peste 3 săptămâni, cu Real Madrid.

Tottennham – Bayern 2-7

Tocmai când ne gândeam că am văzut tot, în materie de surprize, Bayern a scos 7 iepuri din jobenul pe care Tottenham l-a privit hipnotizată, pe cel mai scump stadion din Liga Campionilor. Nimic nu anunța dezastrul de la Londra, unde Son a marcat la a doua ocazie, după doar 11 minute. Și chiar dacă Bayern a intrat în avantaj la pauză, senzația era că Tottenham e în meci. Neuer a fost printre cei mai buni bavarezi, în primele 45 de minute, în care londonezii au ratat suficiente ocazii cât să-și imagineze că un 1-2 nu e, neapărat, un capăt de țară.

Numai că, în partea a doua, finalista de anul trecut a fost ridicolă. Și ridiculizată de un fost jucător al lui Arsenal, marea rivală din Londra. Serge Gnabry a dat 4 goluri, primele 3 întrerupte doar de penalty-ul transformat de Kane. Gnabry a dat și cu stângul, și cu dreptul și a devenit al 12-lea jucător care marchează un poker în UEFA Champions League.  Bayern are 6 puncte, 10 goluri marcate și primul loc asigurat.

twitter.com/ChampionsLeague

În ceea ce o privește pe Tottenham, lucrurile nu sunt cu mult diferite față de aceeași perioadă a anului trecut. Londonezii au doar un punct, obținut în Grecia, dar o primesc pe Olympiacos pe teren propriu. A fost primul meci din istoria londonezilor, în care au luat 7 goluri acasă, ceea ce pune sub semnul întrebării utilitatea unor jucători precum Vertonghen sau Alderweireld, ridiculizați de Gnabry sau Lewandowski. Pochettino trebuie să fie atent și la Steaua Roșie, mai ales la meciul de la Belgrad. Sârbii s-au învățat cu grupele Champions League și pot fi periculoși.

Steaua Roșie – Olympiacos 3-1

Olympiacos ”a reușit” să piardă un meci pe care l-a avut în mână. Cam ceea ce a pățit Tottenham pe Karaiskakis, în fața grecilor. 1-0 la pauză, după 45 de minute destul de cenușii. După care Benzia a luat al doilea galben pentru un faul de joc. Imediat, a egalat Vulic, la prima apariție în cupele europene.  Marko Marin și-a ajutat echipa cu două pase decisive, în ultimele minute. Două cornere la care apărarea grecilor a dormit, iar Milunovic și Boakye au adus o altă victorie importantă Stelei Roșii. Sârbii au 3 puncte și sunt pe 2, în spatele lui Bayern, dar umează dubla cu Tottenham. Primul meci e afară, ceea ce s-ar putea dovedi decisiv.

Juventus – Bayer Leverkusen 3-0

Juventus chiar n-a avut nicio emoție în meciul cu Bayer Leverkusen. Practic, singura diferență între meciul cu SPAL și cel cu Bayer a fost legată de posesie. Germanii au venit să-și facă jocul la Torino și au pasat permanent. Mai mult în lateral și au încheiat meciul fără vreun șut pe spațiul porții lui Szczesny. Higuain a fost omul meciului. Argentinianul a marcat primul gol, la un an și jumătate de precedentul, cu Tottenham, la Londra.

Apoi, a pasat decisiv și la reușita lui Bernardeschi, care a dat doar al doilea gol în Ligă. Pe primul, probabil nici el nu și-l mai aducea aminte. Pe Karaiskakis, în decembrie 2017. Și ce, credeați că s-a terminat meciul fără Cristiano? La 16 ani distanță de prima apariție în Champions, portughezul nu a fost prea inspirat timp de 88 de minute. A ratat două ocazii mari, singur cu Hradecky, dar a stabilit scorul final. Din pasa lui Dybala, intrat în ultimele 10 minute. 27 de goluri în 25 de meciuri împotriva echipelor din Bundesliga. Și al 33-lea adversar căruia îi dă gol în Ligă.

Lokomotiv Moscova – Atletico 0-2

Lucrurile s-au așezat în grupa D. În același timp cu Juventus, a câștigat și Atletico Madrid. După două meciuri din ultimele 3 în care nu marcase, echipa lui Simeone a câștigat la Moscova, pe terenu lui Lokomotiv. Un meci disputat într-un singur sens și-a consumat prima parte fără goluri. La doar 3 minute de la reluare, Joao Felix a dat primul gol în Liga Campionilor. Cel mai tănăr marcator rojiblanco în UCL. L-a urmat Thomas, care a stabilit scorul final, cu mai bine de o jumătate de oră înainte de finalul partidei. Abia la 0-2 au apărut și rușii la poarta lui Oblak. Vorba vine rușii, că Howedes a avut cea mai mare ocazie a echipei lui Yuri Semin. 4 puncte pentru Atleti și Juventus, Lokomotiv are 3, iar Bayer Leverkusen, zero.

Manchester City – Dinamo Zagreb 2-0

City s-a chinuit mai bine de o repriză să-i dea gol lui Dinamo Zagreb. N-a fost nici pe departe goleada la care se aștepta toată lumea. Poate și pentru că, după victoria cu Atalanta, croații chiar se gândesc serios că pot ieși din grupă. N-a fost să fie pentru Dinamo, care a scăpat cu un 2-0 decent, goluri marcate de Sterling și Foden. Dubla cu Șahtior e decisivă.

Atalanta – Șahtior 1-2

Ucrainenii au câștigat la ultima fază partida cu Atalanta, de la Milano. Bergamascii au luat-o pe sus pe campioana Ucrainei și puteau marca vreo 3 goluri doar în primele 45 de minute. N-au dat decât 1, pentru că Ilicic a ratat un penalty, iar Pyatov a fost mai inspirat decât în multe alte seri ale carierei. Probabil că Mircea Lucescu, prezent pe San Siro, și-a dat seama că el a fost adevăratul ghinion care l-a împiedicat pe Pyatov să ajungă mai sus în carieră. Glumeam, stați liniștiți. Mircea Lucescu se iubește, nu se discută”. 🙂 Junior Moraes a egalat până la pauză, care-i putea prinde pe ucraineni în avantaj, dacă bara nu-l salva pe Gollini la lovitura liberă bătută excelent de Marlos. Pyatov a continuat să apere excelent și a salvat-o pe Șahtior în final. Un final în care s-a văzut lipsa de experiență a italienilor, la acest nivel. Atalanta a luat gol pe contraatac, la ultima fază a meciului și rămâne fără punct după două etape. Nimic nu e pierdut, ci doar mai dificil. Șahtior și Dinamo Zagreb au câte 3 puncte, City are 6.

Diseară avem Barcelona – Inter și chiar cred că e posibil să-i vedem pe cei doi granzi ai Spaniei fără victorie în aceeași etapă de Champions League. Hagi e anunțat titular cu Napoli, iar Liverpool o invită pe Salzburg să vadă care-i treaba cu ”This is Anfield”. Lepzig – Lyon, Valencia – Ajax și Slavia – Borussia sunt alte meciuri interesante. La fel ca Lille – Chelsea. Acum, pe Zenit – Benfica vă las pe voi să o urmăriți. 🙂

digisport.ro

sursă foto deschidere:uefa.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *