Barcelona, încă o dată victimă în fața lui Bayern

Cu Lewandowski sau fără Lewandowski, Barcelona nu poate scăpa de imaginea de victimă a lui Bayern. Dominantă timp de 45 de minute, în care un Lewandowski fără sângele rece din Bavaria a ratat 3 ocazii, Barcelona s-a topit după pauză. Lui Nagelsmann i-a luat 45 de minute să-și dea seama că Bayern nu e Leipzig și că Sabitzer nu va fi niciodată Goretzka. Din fericire pentru campioana Germaniei, catalanii n-au reușit să concretizeze superioritatea în goluri și pentru că Danny Makkelie n-a văzut faultul făcut de Alphonso Davies asupra lui Dembele.

Încă din momentul tragerii la sorți nu s-a vorbit despre altceva decât despre revenirea lui Lewandowski la Munchen. Cu cât marca mai mult polonezul, cu atât se vorbea mai mult despre perioada proastă a lui Bayern. Mai în glumă, mai în serios, Mane îl sfătuia pe Thomas Muller să nu care cumva să-i paseze fostului coechipier. Bayern câștigase la Milano, Barcelona o executase sumar pe Viktoria Plzen și părea să fie mașinăria perfectă. Chiar și la Cadiz, unde prima repriză se încheiase fără goluri, catalanii reușiseră să marcheze de patru ori. Pe bună dreptate, Bayern avea de ce să se teamă. Dar bavarezii nu s-au gândit că tocmai antrenorul lor avea să fie cel care aruncă echipa în gura lupului catalan. Titularizarea lui Sabitzer, pregătită de Nagelsmann încă de săptămâna trecută, când îl jucase pe Goretzka 90 de minute cu VfB Stuttgart, a vulnerabilizat la maximum campioana Germaniei.

Bayern, dominată clar pe teren propriu

Niciodată n-a arătat Bayern atât de rău, mai ales pe teren propriu, ca în primele 45 de minute. Nici măcar n-a fost nevoie ca toți jucătorii lui Xavi să fie în formă maximă. Raphinha, spre exemplu, n-a fost deloc în formă. A pierdut toate duelurile cu Alphonso Davies și a fost mutat de Xavi în stânga, în zona lui Mazraoui, intrat în locul lui Pavard, accidentat. Nu s-a descurcat nici acolo, dar scorul de la pauză și desfășurarea jocului nu l-au făcut pe Xavi să-l schimbe. Bayern, fără victorie în ultimele 3 etape de campionat a cedat clar mijlocul terenului, acolo unde Kimmich, cel mai important jucător din această perioadă, a fost înghițit de mareea blaugrana. Cum Sabitzer nici n-a atacat, nici nu s-a apărat, Kimmich a fost nevoit să stea mai aproape de zona fundașilor, ceea ce a gripat total ofensiva bavareză. Muller, Sane, Musiala și, mai ales, Mane au rămas pe cont propriu, ceea ce s-a tradus printr-o prezență anemică în fața porții lui ter Stegen.

Cu un Busquets perfect în zona de recuperare, cu Lewandowski, Pedri și Dembele amețindu-i pe adversari, n-a fost de mirare că Barcelona a controlat jocul categoric și a ajuns ușor în fața porții lui Neuer. Căpitanul lui Bayern este cel care și-a ținut echipa în viață, la ocaziile lui Pedri și Lewandowski,  ajutat și de imprecizia fostului coechipier.

sursă: uefa.com

Polonezul a fost trădat  tocmai de simțul său extraordinar al golului, absent în cel mai important meci al startului de sezon. Pesemne că Barcelona nu și-a făcut mari probleme înaintea părții secunde, pentru că în două dintre precedentele 3 deplasări se aflase la egalitate, dar reușise să câștige clar. Doar că Bayern nu este nici Real Sociedad și, cu atât mai puțin, Cadiz.

Schimbarea care a adus victoria

Nagelsmann și-a dat seama că nu va scăpa de eșec și de critici, dacă nu va lua singura măsură prin care putea potoli ofensiva catalană. Intrarea lui Goretzka s-a dovedit a fi mutarea câștigătoare. În primul rând, pentru că a închis culoarele către poarta lui Neuer. În al doilea rând, pentru că i-a permis lui Kimmich să-și facă jocul obișnuit. Prezența fizică a lui Goretzka s-a simțit imediat în duelurile 1 la 1 pe care Sabitzer, în prima repriză, le pierduse constant. Bayern a fost mai agresivă, a recuperat mai multe mingi, iar asta s-a transformat într-un număr mai mare de șuturi către poarta lui ter Stegen. Cele 4 șuturi din prima repriză s-au făcut 9 după pauză. Și, cel mai important, două mingi au intrat în plasă.

Rareori am văzut o echipă care să se apere atât de rău la o fază fixă, precum a făcut-o Barcelona la golul lui Lucas Hernandez. Total descoperită, cu prima bară lăsată nesupravegheată, echipa lui Xavi i-a făcut un cadou de nerefuzat campioanei Germaniei. Barcelona s-a apărat de parcă plecarea lui Lewandowski ar fi lăsat-o pe Bayern fără soluții în ofensivă.

Lucas Hernandez marchează nestingherit al doilea gol în UEFA Champions League. În Bundesliga n-a marcat niciodată sursă: uefa.com

Uluiala a fost și mai mare când Bayern, simțind miros de sânge, a făcut ce știe mai bine. A speculat ezitarea lui Gavi, care s-a ferit să-l faulteze pe Sane. Omul meciului cu Inter n-a stat pe gânduri și l-a învins pe ter Stegen. Două goluri încasate în trei minute au pus-o pe Barcelona la podea. N-a mai fost un KO, precum în 2020, nici măcar ca în sezonul precedent, pentru că bavarezii au preferat să-și conserve energia pentru meciurile viitoare. Catalanii au avut o singură ocazie de a reveni în meci, dar Pedri, servit excelent de Lewandowski, a trimis în bară. După victoriile cu Inter și Barcelona, pe Bayern o așteaptă o dublă lejeră cu Viktoria Plzen în care singura necunoscută este numărul de goluri pe care le va încasa campioana Cehiei. Bavarezii privesc de sus lupta pentru locul 2, în care Barcelona și Inter nu au prea mult loc de manevră. Cine câștigă mai multe puncte în cele două meciuri merge în optimi, alături de Bayern.

Viktoria Plzen – Inter 0-2

Simone Inzaghi a bifat al doilea succes consecutiv, după cel cu Torino. După ultimatumul pe care l-a primit în urma eșecurilor cu Milan și Bayern, antrenorul Interului a scos-o la capăt și la Plzen și mai are de câștigat doar cu Udinese, pentru a obține alte două săptămâni de liniște. Campioana Cehiei s-a prezentat ca mielul la tăiere în fața unui adversar care avusese mult mai multe probleme cu Torino, în ultima etapă de campionat. Golurile lui Dzeko și Dumfries au adus punctele de care Inter avea nevoie pentru a privi cu mai multă încredere spre dubla cu Barcelona.

Liverpool – Ajax 2-1

Liverpool a obținut în minutul 89 primul succes în grupele Ligii. Joel Matip a marcat un gol validat de ”goal line technology” și îi oferă lui Klopp aproape trei săptămâni pentru a pune echipa pe picioare. Meciul de campionat cu Chelsea a fost amânat, astfel că Liverpool va mai juca abia pe 1 octombrie, cu Brighton. Cea mai frumoasă fază a serii a făcut-o, însă, Ajax. Kudus a marcat un gol splendid, după 26 de pase consecutive ale lăncierilor.

Sporting – Tottenham 2-0

Nu există sezon în care Antonio Conte să nu sufere și să nu-i facă pe ”admiratorii” săi să se amuze pe seama relației complicate pe care o are cu Liga Campionilor. După victoria cu Marseille, obținută abia după ce londonezii au jucat în superioritate numerică, Tottenham a pierdut la Lisabona. Sporting a dat lovitura pe final de meci, cu două goluri venite în minutele 90 și 93, iar lusitanii au 6 puncte după primele două meciuri. În mod normal, la cum arată grupa, asta ar însemna și calificarea în optimi, în proporție de 80%.

Marseille – Eintracht Frankfurt 0-1

Dacă era o echipă pe care Eintracht Frankfurt o putea învinge la prima participare în grupele Champions League, atunci acea echipă nu avea cum să fie alta decât Olympique Marseille. Germanii au dat lovitura pe Velodrome cu un gol marcat de Lindstrom pe finalul primei reprize. Suficient pentru 3 puncte uriașe înaintea dublei cu Tottenham. Pe Marseille, la care Payet a fost titular abia a treia oară în acest sezon, o așteaptă, cel mai probabil, eșecurile cu numărul 17 și 18. Atât de previzibilă a devenit echipa care a câștigat trofeul acum 3 decenii, dar care are 16 înfrângeri în ultimele 17 meciuri din Liga Campionilor.

Leverkusen – Atletico 2-0

Seara perfectă a Bundesligii a fost completată de succesul lui Bayer Leverkusen în fața lui Atletico Madrid. Meciul nu putea fi decis altfel decât în finalul său. Doar că, de data asta, intrarea lui Griezmann n-a mai avut niciun efect, iar echipa lui Simeone a plecat de pe Bay Arena cu mâinile goale. Andrich și Diaby au marcat pentru al doilea succes consecutiv în fața madrilenilor, după cel din noiembrie 2019.

Porto – Club Brugge 0-4

Grupa în care Atletico era mare favorită este condusă de Club Brugge. Campioana Belgiei nu glumește și are maximum de puncte după două meciuri. După victoria cu Leverkusen, belgienii au câștigat clar pe Dragao, unde Sergio Conceicao a pierdut pentru a patra oară în ultimele cinci meciuri. Brugge a făcut ce a vrut cu defensiva portugheză, în vreme ce atacul, privat de prezența lui Taremi, suspendat, i-a pus prea rar probleme lui Mignolet. Brugge are maximum de puncte și niciun gol primit într-o grupă în care nimeni nu-i dădea prea multe șanse la locul 3, darămite la calificarea în optimi.

sursă foto deschidere: uefa.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *