Auf wiedersehen, Italien!

Germania a înţeles, în sfârşit! Germania şi-a învins demonul şi merge mai departe. Căci victorie e, deşi calificarea a fost obţinută abia la loviturile de departajare, chiar şi acolo cu mari emoţii.

Cel mai important pas pe care trebuia să-l facă Germania era să înţeleagă ce joacă Italia şi să acţioneze în consecinţă. Iar Low a înţeles încă din primăvară, de la acel amical de la Munchen. Atunci, Italia a fost zdrobită. Acum, italienii au cedat mult mai greu, dar tot au cedat. Şi atunci, şi acum, Low a folosit trei fundaşi centrali. Pentru că exact asta e cheia. Să faci Italia să joace împotriva sa. Cum a făcut şi PSV în returul cu Atletico, din UEFA Champions League. Nu întâmplător ambele confruntări au fost decise la loviturile de departajare.

Puse în oglindă, cele două echipe s-au ciocnit de la început. Au ieşit scântei, dar nu am avut artificii. S-a văzut, încă din start, că naţionala lui Low are mai multă calitate. Dublată de o pregătire fizică ireproşabilă. Pressing permanent şi foarte avansat, care a scurtciruitat traseele echipei lui Conte. Cu greu a ieşit squadra azzurra din încercuire, dar italienii puteau marca la ocazia lui Sturaro, singura din prima repriză, care a fost, practic, o continuare a meciurilor cu Belgia şi Spania. Doar că Germania e la un nivel pe care actuala echipă a Italiei nu-l poate accesa. Dacă situaţia e temporară, ne vom lămuri din toamnă încolo.

607132515_LB_3312_F9384E1BD2AE7727C5D9F45805C60C4A_3517
sursă foto: www.uefa.com

Din repriza a doua lucrurile s-au schimbat. Italia a respirat tot mai greu. S-a apărat tot mai jos şi a sfârşit prin a lua gol. Dincolo de devierea nefericită a lui Bonucci, am rămas cu pasa excelentă primită de Hector de la Mario Gomez, care a filtrat nu mai puţin de trei adversari. Italia era epuizată, iar Low a simţit asta. A mutat cu Draxler, în locul lui Mario Gomez, sperând că viteza MVP-ului din meciul cu Slovacia va crea breşele necesare închiderii meciului. De nicăieri a venit însă uluitoarea greşeală a lui Boateng. O greşeală care putea avea consecinţe nefaste, pentru că italienii au înviat subit. Norocul Germaniei, că au făcut-o doar cei din teren. Pe bancă, nicio mişcare. Altădată inspirat, Conte n-a simţit momentul favorabil. A schimbat târziu de tot, atunci când Florenzi a cedat definitiv, iar ofensiv a mutat şi mai târziu. Insigne a intrat abia în a doua repriză a prelungirilor. Zaza, când meciul aproape că se terminase şi prima atingere de balon a fost penalty-ul şutat în tribună. Italienii erau mulţumiţi că egalaseră şi se vedea că nici loviturile de departajare nu-i îngrijorează.

Germania avea, însă, aceeaşi atitudine. Deşi era echipa cu mai multe soluţii, cu mai multă prospeţime şi mai bună, per total, trupa lui Low a aşteptat şi ea. Era ceva în jocul Germaniei care trebuia să-i facă pe italieni să înţeleagă că loviturile de departajare nu sunt o soluţie. Băieţii lui Low simţeau că a venit vremea să treacă peste marele hop. Die Mannschaft pierduse doar o dată la loterie, acum 40 de ani, iar Italia câştigase de doar patru ori din zece încercări. Şi totuşi, germanilor le-au tremurat picioarele. Dovadă stau ratările lui Muller, rămas fără gol marcat la Euro, Ozil şi Schweinsteiger, căpitanul care putea închide meciul mai devreme.

607132515_AH_0602_8A69D4D38C206B8B3A94D5537D14E299_3517
sursă foto: www.uefa.com

Duelul Neuer vs Buffon a decis soarta partidei la ultima serie. Portarul lui Bayern a plonjat cu braţul jos şi a respins şutul lui Darmian, însă acelaşi tip de execuţie l-a păcălit pe Buffon, care a scăpat pe sub mână mingea şutată de Hector. Golurile lui Rivera, Tardelli, Grosso sau Del Piero erau istorie. La fel şi complexul italian.

Italia intră într-o nou eră. Cea a lui Giampiero Ventura. Italia lui Conte merge acasă „a testa alta”, eliminată doar la loviturile de departajare de Germania, care a jucat cel mai bun fotbal la acest turneu final. Naţionala lui Joachim Low este marea favorită la câştigarea trofeului. Dacă nu cumva Franţa se trezeşte fix atunci când trebuie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *