12 sau 3?

Campioana sau challengerul? Atac sau apărare?   Campioana absolută din UEFA Champions League, împotriva campioanei finalelor pierdute. Întrebări. Multe întrebări înainte de finala UEFA Champions League. Răspunsurile sunt greu de dat, mai ales că fiecare tabără are atuurile ei. Real mizează pe tradiție și statut, Juventus, pe o uriașă foame de trofee. Ceea ce părea imposibil până acum câțiva ani, a devenit o obișnuință pentru Real Madrid, care câștigă mai ușor Liga Campionilor decât La Liga. Zidane are șansa de a face o dublă istorică, pe care albii n-au mai realizat-o din 1958. Juventus vrea o triplă pe care a mai reușit-o doar Inter. Au trecut 21 de ani de la ultimul trofeu obținut de Juventus, iar finala de la Cardiff pare mai echilibrată decât oricare alta din ultimii ani.

Ne poate da răspunsurile potrivite o comparație a jucătorilor celor două echipe, post pe post? Poate că da.

Buffon vs. Keylor Navas

Un duel din care câștigător nu are cum să iasă decât portarul lui Juventus. Buffon a luat doar 3 goluri în acest sezon de UEFA Champions League, iar singurul trofeu care îi lipsește din palmares este UEFA Champions League. Cum Keylor Navas a avut un sezon mai puțin reușit decât precedentul, e clar că avantajul e al lui Juventus.

Barzagli vs. Carvajal

Allegri oscilează între Barzagli și Cuadrado. Ar trebui să fie, totuși, Barzagli, dar indiferent care va fi alesul, avantajul cred că va fi de partea lui Real Madrid. Barzagli are foarte multă experiență, dar viteza de reacție nu mai este cea de altădată. Dacă intră Cuadrado, atunci Dani Alves fie va fi retras în defensivă, iar Juventus ar putea pierde destul de mult din forța ofensivă, fie nu va juca deloc, urmând ca bianconerii să folosească apărarea în 3. Dani Carvajal s-a accidentat în meciul tur cu Atletico, din semifinale, iar Real a suferit în flancul drept, pentru că Danilo nu se ridică la nivelul internaționalului spaniol. Carvajal a fost inclus în lot, iar dacă va juca, va fi spre binele echipei lui Zidane, chiar dacă a trecut o lună de când a bifat ultimul meci. Avantaj Real Madrid.

Bonucci vs. Varane

Bonucci este unul dintre cei mai buni fundași centrali din lume. A trecut peste problemele pe care le-a avut cu Allegri, iar atunci când este concentrat 100% este imbatabil. Cel mai bun pasator dintre fundașii centrali ai lui Juventus, Bonucci este unul dintre atuurile campioanei Italiei. Greșește din ce în ce mai rar, construiește cu calm și are un pas lung excelent. Varane se anunța a fi una dintre stelele Madridului, dar a cam bătut pasul pe loc. Internaționalul francez nu a făcut saltul calitativ pe care îl aștepta toată lumea, dar încă are un potențial uriaș. Deocamdată, este în urma lui Bonucci.

Chiellini vs Ramos

Chiellini este unul dintre cei mai experimentați fundași italieni, iar pe evoluțiile lui, Squadra Azzurra și Juventus au construit performanțele ultimilor ani. A scăzut nivelul jocului, în ultima vreme, dar compensează prin atitudine și forță. Într-o zi bună, nimeni nu trece de el. Sergio Ramos, în schimb, este omul providențial al Realului. Golurile sale decisive l-au ajutat să mascheze problemele pe care le are în defensivă. Gafează deseori, mai ales la capitolul poziționare, dar este aproape imposibil de oprit la fazele fixe. Una peste alta, este peste Giorgio Chiellini, măcar prin aportul ofensiv superior.

Alex Sandro vs Marcelo

Doi dintre cei mai spectaculoși fundași laterali. Alex Sandro a fost privit cu o oarecare reticență, dar evoluțiile sale au fost mult peste așteptări. E mult mai util, atât defensiv, cât și ofensiv, decât orice altă soluție a avut Juventus în flancul stâng, în ultimii ani. Asta nu înseamnă că are șanse într-un duel cu Marcelo. Fundașul Realului este cel mai bun apărător stânga din lume. Sufletul echipei lui Zidane e atât de important în jocul Realului, încât diferențele dintre meciurile în care se află pe teren și cele în care nu joacă sunt uriașe. A făcut un meci fenomenal împotriva lui Bayern.

Khedira vs Casemiro

Khedira a câștigat Liga cu Real, sub comanda lui Ancelotti, acum o vrea și cu Juventus. Singura lui problemă o reprezintă componenta fizică a jocului. Desele accidentări l-au transformat într-un jucător bibelou. Extrem de bun când e apt 100%, Khedira are ”prostul obicei” de a se accidenta atunci când e mai mare nevoie de el. Omul din fața apărării lui Real e cel care dă linia evoluțiilor echipei lui Zidane. Nu e foarte spectaculos, dar, cu Casemiro în teren, albii au fost mult mai relaxați în apărare. Cum nu are prezența lui Khedira în fața porții, dar compensează la capitolul defensivă, merg pe o remiză în acest duel.

Pjanic vs Kroos

Doi mijlocași excelenți cu o calitate în pas senzațională. Capabili să ordoneze foarte bine jocul la mijlocul terenului, Pjanic și Kroos sunt doi oameni fără de care nu prea poate fi conceput primul 11 al celor două echipe. Ambii au o capacitate mare de efort și asigură fluiditate jocului. Cei doi au printre cele mai bune procentaje de reușită a paselor. Bosniacul are un plus atunci când vine vorba de pericolul pe care îl aduce în fața porții adverse. A marcat de 8 ori în acest sezon, cu un gol mai mult decât are Kroos în cei 3 ani de când joacă pe Bernabeu. Totuși, dat fiind rolul lor, mi-e greu să înclin balanța spre unul dintre ei.

Dybala vs Modric

Dybala și Modric sunt punctele de referință atunci când vine vorba de creativitate. Argentinianul are avantajul că joacă mai aproape de poartă și are o libertate aproape totală de mișcare. A explodat în tricoul lui Palermo, iar Juventus s-a grăbit să pună mâna pe el înaintea rivalelor din Serie A. Real Madrid și-a exprimat dorința de a-l transfera, dar deocamdată e doar o idee. Vom vedea dacă are și șanse de a se materializa această mutare. Modric joacă mai departe de poartă, dar el e cel care asigură echilibrul la mijlocul terenului. Fără croatul de 31 de ani, jocul Realului suferă. La fel ca în cazurile lui Marcelo și Casemiro, absența lui Modric se simte imediat. Totuși, e un duel care îi revine lui Paulo Dybala, mai tânăr, mai dornic de afirmare și mai periculos decât Modric.

Dani Alves vs Bale

Nimeni nu și-a închipuit că brazilianul pe care Barcelona l-a cedat gratis, vara trecută, se va transforma într-un jucător esențial pentru echipa lui Allegri. Dani Alves a jucat mai puțin de jumătate din meciurile echipei sale, în acest sezon, dar de fiecare dată a făcut lucruri importante. Fie a marcat, fie a pasat decisiv, fie a creat pericol la poarta adversă. De partea cealaltă, e posibil ca Zidane să-l titularizeze pe Bale, în locul lui Isco. Deși galezul a lipsit destul, fiind mai mult accidentat și departe de forma pe care a arătat-o în momentul în care a semnat cu Real, poate fi un pion important în meciul din această seară. În absența lui Isco, jocul echipei blanco poate căpăta o altă tentă, fizică. Totul depinde, însă, de felul în care se va simți Bale, după accidentare. E un duel câștigat de Dani Alves.

Mandzukic vs Cristiano

Atacantul croat, reprofilat mijlocaș stânga, e una dintre surprizele lui Allegri pentru acest sezon. Atât de mult și-a dorit să rămână și să joace la Juventus, încât a acceptat chiar și această schimbare de strategie. Iar dorința foarte mare de a lăsa cea mai bună impresie aproape că a șters din memorie experiența nu foarte plăcută de la Atletico, de unde a fost îndepărtat după doar un sezon. Totuși, croatul pierde clar duelul în fața lui Cristiano Ronaldo. Portughezul, campion european și omul care a dus-o cu golurile sale pe Real în finală, e așteptat să mai facă o minune. Deși sezonul lui a fost mai degrabă cenușiu, impresia pe care a lăsat-o în dublele cu Bayern și Atletico a șters toate nereușitele de până acum.

Higuain vs Benzema

Foști coechipieri în atacul Realului, Higuain și Benzema sunt adversari în această seară. Argentinianul vine după un an în care nu a marcat la fel de mult ca în tricoul lui Napoli, dar a câștigat primele trofee cu Juventus. Titlul și Cupa nu sunt suficiente pentru Higuain, care vrea și Liga Campionilor. Benzema și-a revenit pe final de sezon. A jucat mai mult decât Morata, deși a marcat mai puțin, dar are meritul de a-și fi găsit liniștea exact în cel mai important moment. Faza pe care a creat-o pe Vicente Calderon probabil că îl mai bântuie și azi pe Diego Simeone. Totuși, între Higuain și Benzema, îl prefer pe atacantul lui Juventus, care a avut mai multă continuitate în acest sezon.

Allegri vs Zidane

Unul a luat 3 titluri și 3 cupe și a dus-o pe Juventus în două finale de Champions League, celălalt a câștigat o Ligă, un titlu care lipsea de 5 ani și acum are șansa de a-și apăra trofeul, ceea ce nu a făcut nimeni de când Cupa Campionilor a devenit Liga Campionilor. Allegri are experiență mai mare și a avut ocazia să lucreze la cele mai importante cluburi ale Italiei, în vreme ce Zidane a început ca secund al lui Ancelotti și a depășit toate speranțele fanilor blanco. Totuși, din punctul de vedere al organizării jocului, cred că Allegri are un atu în lupta cu Zidane, care merge foarte mult pe o atmosferă foarte bună și pe un noroc formidabil, în momentele decisive. E un duel pe care îl văd câștigat de Max Allegri, omul care îi poate aduce lui Juventus primul trofeu după 21 de ani.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *