Joia neagră

Credeați că nu se poate mai jos? Ei bine, ăsta-i abisul pe care-l descoperim de fiecare dată când credem că mai jos nu se poate.  Rezultatele de aseară sunt imaginea falimentului ideii de conducător de club, în România. Oameni care se cred atât de pricepuți, încât consideră că fac lumii o favoare atunci când își prezintă năzbâtiile drept mari realizări. Gata să dea bir cu fugiții, în momentele grele, dar nelipsiți atunci când sunt rezultate.

De câte ori l-ați văzut pe Iuliu Mureșan, în perioada în care CFR se zbătea în insolvență? Președintele ardelenilor fugea de aparițiile în media ca dracu’ de tămâie, pentru ca, ulterior, când lucrurile s-au aranjat, să împărtășească tuturor din vastele cunoștințe dobândite în mediul managerial. Unde a ajuns CFR Cluj sub comanda lui Mureșan? În pragul falimentului sportiv – ce altceva reprezintă două eșecuri în fața unor anonimi? Să nu-mi spuneți că vom mai auzi de Turpel, Sinani sau Frising. Nu vom mai auzi decât dacă se va găsi vreun atotștiutor căruia să-i fi plăcut atât de mult execuția de la primul gol, încât să-l aducă în Liga 1 pe Sinani.

Care sunt resorturile care-l împing pe un conducător ce se pretinde important, să schimbe un antrenor după 3 meciuri și să destabilizeze tot grupul, în cel mai important moment din ultimii 6 ani? Să te înfurii și să dai afară antrenorul, după ce te bate Malmo, dar să aduci pe un altul care pierde clar o dublă cu niște anonimi, asta înseamnă să fii conducător de club în Liga 1. Sau să iei un fost fotbalist, cu trecut important, dar lipsit de orice viitor, doar pentru o imagine pe care mulți nici nu și-o amintesc pentru că făcea parte dintr-o lume de dinaintea erei Messi – Cristiano. Julio Baptista era bun dacă ar fi putut s-o ajute pe CFR în dubla cu Malmo, pentru că în Liga 1 și meciurile cu Dudelange, teoretic, ar fi trebuit să se descurce și ceilalți. Dar  ce știm noi, ceilalți, despre fotbal? Cu ce o ajută Tambe pe CFR Cluj, care a trăit exclusiv din golurile lui Țucudean? Sau Mate Males, un mijlocaș mediocru, care n-ar ieși în evidență nici dacă ar fi singur pe teren? Când se va maturiza Ioniță, viitoare fostă speranță? Sau Costache, ori ceilalți jucători tineri despre care se spune că au potențial, un potențial pe care nu-l ating niciodată?

Sursă foto: digisport.ro

L-ați văzut pe Iuliu Mureșan, în cel mai greu moment al clubului? Nici eu. Clujenii au găsit de cuviință să-l arunce în fața presei pe Manea, așa cum fac toți cei care nu-și asumă nimic, niciodată. Cel mai mic e trimis să dea explicații. Probabil, încă președintele clujenilor caută să iasă cât mai onorabil din treaba asta. Chiar dacă o face târându-se pe burtă.

Nu doar campionii României s-au făcut de râs, ci și vicecampionii, care pun ratarea calificării pe seama ghinionului și a erorii lui Vlad. Eroarea lui Vlad, un portar emotiv care a mâncat multe meciuri importante din pricina lipsei de experiență și a unei valori supraestimate, este o eroare a conducerii. O eroare a celui care trece totul printr-un filtru nemaiîntâlnit în fotbalul normal. Într-un fotbal bazat pe ierarhii clare, FCSB n-ar fi trebuit să se bazeze pe un puști de 19 ani, într-un meci atât de important. Și nu, nu e ghinion că s-a accidentat Bălgrădean, e eroare managerială, pentru că nu poți sta într-un portar titular și într-un altul care joacă din an în Paști. Rezervă a fost un alt puști care nu a bifat niciun minut la echipa a doua a roș-albaștrilor.

Nu e ghinion că abordezi o competiție cu doar doi fundași centrali și nici că fotbaliștii sunt introduși sau scoși din lot după bunul plac al celui care-și clamează succesul în fotbal doar prin simplul fapt că e ultimul reprezentant al unei lumi pe care credea că o domină. Aceea e lumea care a falimentat fotbalul românesc. Trimisul lui Dumnezeu întru creștinarea păgânilor din fotbalul nostru s-a substituit creatorului și se amuză jucându-i pe degete pe cei cărora ar fi trebuit să le încredințeze soarta echipei. Azi ești în lot, mâine nu mai ești. Azi, ești Messi al portarilor, mâine meriți să cari bagaje, așa cum un alt ”de neînlocuit” îi sugera unui jucător căzut în dizgrația celui de sus. Din lojă.

Ieri am fost sus, azi suntem jos. Cât de jos? Să așteptăm preliminariile viitoare.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *