Serie A, etapa a 17-a. Marione campione

Pentru prima dată, Serie A nu ia pauză în perioada sărbătorilor, astfel că se joacă la foc continuu. Etapă pe 22, etapă pe 26, etapă pe 29. Abia după vine și pauza. E o situație nouă, în care e de urmărit cum se vor comporta echipele, neobișnuite să joace în perioada asta. Pentru noi, cei de pe margine, e cum nu se poate mai bine. Putem vedea aproape toate meciurile din etapa de Crăciun, 9/10, și 7 dintre cele 10 din ultima rundă a anului. Până atunci, etapa a 17-a.

Lazio – Cagliari 3-1

Lazio a câștigat din nou! A făcut-o după o lună și jumătate de chin, în care adunase nu mai puțin de 7 meciuri fără victorie, dacă punem la socoteală și partidele din Europa League. Veniți după finalul stresant de la Bergamo, băieții lui Inzaghi cel Mic au luat-o pe sus pe Cagliari. Sarzii nu au apucat să se dezmeticească bine că s-au și văzut conduși cu 2-0.

A dat gol și Milinkovic-Savic, primul, după 90 de zile, și doar al doilea în acest sezon. S-a lăsat cu lacrimi, normale după o astfel de perioadă. După golul anulat de la Bergamo, Acerbi a putut celebra al 11-lea gol marcat în ultimele 3 sezoane. Niciun alt fundaș nu are o astfel de statistică. Și era doar minutul 23. Lucrurile, clare. S-au mai dat două goluri după pauză, câte unul de echipă, dar nimic n-a mai putut împiedica victoria care a readus-o pe Lazio pe locul 4. Bine, problemele lui Inzaghi apar pe final de campionat, nu acum.

Genoa – Atalanta 3-1

Prandelli a bifat prima victorie de când a preluat-o pe Genoa. Ajutat de dubla lui Piatek și penalty-ul apărat de Ionuț Radu. Al nostru l-a blocat pe Ilicic, dar a fost elegant, la final, și a spus că slovenul a fost ghinionist, că a alunecat în momentul șutului.

genoacfc.it

N-a fost departe să apere și al doilea penalty, bătut de Duvan Zapata, dar ghinionul s-a mutat în tabăra lui și mingea a trecut pe sub el. A mai avut două parade formidabile, astfel că ziariștii italieni au fost generoși. I-au dat 7,5 cei din Genova, 7 cei de la Corriere și Gazzetta.

Doar Piatek a luat notă mai mare decât Radu. A dat două goluri și s-a distanțat de Cristiano, care e la două goluri în spate. Polonezul a surprins pe toată lumea cu Ballardini și a renăscut cu Prandelli. Perioada Juric e de uitat. 10 dintre cele 13 goluri au fost primele ale echipei sale.

Empoli – Sampdoria 2-4

S-a jucat un fotbal bun și pe Carlo Castellani, unde s-a cam risipit magia lui Iacchini. Empoli a pierdut și cu Sampdoria, după ce o făcuse și cu Fiorentina. Toscanii au condus, ceea ce pare să devină o mare problemă, pentru că au avut avantaj și în Derby dell’Arno. Au mai fost două goluri nevalidate, câte unul de fiecare, plus nelipsitul Quagliarella. La 35 de ani, atacantul Sampdoriei a ajuns la 7 etape consecutive cu gol marcat. L-a egalat pe Piatek, care reușise aceeași performanță în startul sezonului. Și, mai important, e primul italian care dă gol în 7 runde la rând, din 2010 încoace. De când era Toto di Natale în formă. Cel mai frumos gol l-a dat Gaston Ramirez, deși nici cu al lui Caprari – al doilea – nu mi-e rușine. Numai că omul a vrut să centreze.

Napoli – SPAL 1-0

Napoli a legat al 4-lea succes în fața unui adversar care n-a mai bătut pe nimeni în ultimele 9 etape. Adică de la 2-0 pe Olimpico, în fața Romei, singura victorie a lui SPAL din ultimele 14 meciuri. N-a mai fost spectacol, ca la meciul cu Frosinone, ci o victorie de parcurs, cu un singur gol marcat în prelungirile primei reprize. L-a dat Albiol, care a încheiat anul 2018 cu 4 reușite. Asta a fost prima din sezonul în curs. A fost a 4-a victorie la limită, din ultimele 6 etape, pentru echipa lui Ancelotti. Până la urmă, cui îi folosește spectacolul? Bine, nici punctele nu sunt suficiente, în lupta cu marele dușman din nord.

Sassuolo – Torino 1-1

Dramatic a fost meciul de la Reggio Emilia, unde Torino a scăpat victoria printre degete, în prelungiri Ar fi fost păcat, totuși, să câștige ai lui Mazzarri. Măcar pentru foarfeca lui Matri, scoasă de Ichazo. În rest, meciul a fost decent. A dat gol Belotti, care pare să fie pe drumul cel bun. De egalat, a făcut-o Brignola, în minutul 92, de lângă Rincon, la o fază care trebuia să se termine banal. În al 5-lea minut de prelungire, Torino a marcat din nou, dar golul nu a fost validat. Aproape toată echipa lui Mazzarri era în offside. Gruparea granata rămâne neînvinsă în deplasare, ceea ce e remarcabil. N-ar fi rău să joace numai în deplasare, ca să nu-și mai bată joc, acasă, de punctele aduse de afară.

Milan – Fiorentina 0-1

Gattuso și Milan au ajuns într-un punct minim. 3 meciuri la rând, fără gol marcat, ceva nemaiîntâlnit din 2001, când Ringhio era la începutul carierei pe San Siro. În imposibilitatea de a-l folosi până și pe Bertolacci, Gattuso l-a preferat pe Calabria, lângă Jose Mauri și Calhanoglu și a dat impresia că, la nevoie, ar fi intrat el, dar nu l-ar fi folosit pe Montolivo. A fost 4-3-3, s-a terminat în 4-4-2, cu Davide Calabria mijlocaș central. Omul și-a dat silința, dar a greșit la singurul gol al meciului. A plecat pe fentă, ca în curtea școlii, iar Chiesa a dat al 3-lea gol al sezonului.

A fost singurul șut pe poartă al Violei, care nu mai câștigase la Milano din 2013. Prima victorie afară pentru ai lui Pioli, care se apropie la 3 puncte de locul 4. Milan cade pe 5 și e aproape să cadă și Gattuso. 6 puncte cu Frosinone și SPAL și un joc mult îmbunătățit. Asta i se cere antrenorului, căruia i se flutură pozele lui Wenger sau Donadoni. Ba chiar și a lui Guidolin, ceea ce e amuzant. Higuain n-a mai dat gol din 28 octombrie, adică de 8 meciuri la rând, ceea ce nu i s-a mai întâmplat de când a venit în Italia.

Udinese – Frosinone 1-1

De pe Friuli nu e de reținut decât voleul lui Mandragora. A fost 1-0 pentru Udinese, dar s-a terminat 1-1. Frosinone a luat un punct la debutul lui Baroni, dar rămâne în zona retrogradării, la 5 puncte în spatele friulanilor.

Parma – Bologna 0-0

A fost și mai rău pe Ennio Tardini. Pippo Inzaghi se agață cu dinții de banca Bolognei și a anunțat că nu-l interesează spectacolul, ci punctele. Până sa ia puncte, a luat punct. Un 0-0 lipsit de orice urmă de fotbal. Bara lui Siligardi, din primul minut, a fost singura mare ocazie a unui meci recomandat cardiacilor.

Chievo – Inter 1-1

Inter a ținut morțiș să intre în categoria celor de care se râde ba pe la colțuri, ba pe față. Nerazzurrii sunt în luna lor ”bună”, când tot ce le iese e să le dea motive de glume adversarilor. Inter are două victorii în ultimele 9 meciuri jucate, în campionat și Ligă. N-a fost departe de a 3-a, dar bătrânul Pellissier a avut alte idei. Nu că ai lui Spalletti n-ar fi avut ocazii să termine meciul. Au avut, dar au vrut să vadă cât le ține norocul. N-a ajuns până la final, s-a terminat undeva în prelungiri.

Să ajungi, totuși, să te domine ultima clasată în maniera în care a fpcut-o echipa lui Di Carlo, e, totuși, deranjant. Chievo e ultima, n-ar nicio victorie, dar n-a pierdut cu Napoli, Lazio, Roma și Inter. Juventus (3-2) și Milan (3-1) sunt singurele nume mari care au învins-o pe Chievo, imbatabilă de când a venit Di Carlo. 5 puncte din tot atâtea remize și doar 3 goluri încasate. Napoli, Lazio și Inter sunt 3 dintre adversarii din ultimele 5 runde. Nu-i rău deloc, dar nici suficient. Salvezza e la 9 puncte, ceea ce, în ritmul actual, ar fi prea mult.

Juventus – Roma 1-0

Juventus vine dintr-o altă lume. A ajuns la 49 de puncte din 51 posibile și merge către ceea ce s-a mai întâmplat doar de 3 ori. O echipă să termine campionatul fără înfrângere. Totuși, numai de două ori, a câștigat echipa neînvinsă, Milan în 92 și Juventus, în 2012.  Perugia, în 1979, a terminat la 3 puncte de Milan, care pierduse 3 meciuri. Dar gata cu statistica. Juventus a făcut instrucție cu Roma, cel puțin în prima repriză. O dominare totală și un ritm nebunesc. Totuși, Roma i-a făcut față, și a rezistat până spre finalul reprizei. Până a apărut Mandzkic.

Lazio ✅Napoli ✅Milan ✅Inter ✅Roma ✅

Publicată de Dan Stefanescu pe Sâmbătă, 22 decembrie 2018

 

Schema nu e foarte complicată. Primește mingea mereu pe bara a doua, într-un duel cu unul dintre fundașii laterali. A câștigat cu Mario Rui, cu Ricardo Rodriguez, cu Asamoah, acum a venit rândul lui Santon. De neoprit!

Roma a încercat câte ceva după pauză, dar e greu să întorci cu Juve. Drept dovadă, cele 8 eșecuri consecutive. Ultimele 4 au fost 0-1. Iar ultima dată când Roma a contat într-un meci la Torino, a fost cu Rudi Garcia pe bancă. A trecut multă vreme de atunci, dar, de schimbat, nu s-a schimbat nimic. Juventus mărșăluiește spre al 8-lea titlu consecutiv. Mai trebuie spus că n-a reușit nimeni asta? Neah!

Și pentru că vine Crăciunul, nu puteam încheia decât cu un clasic. Hohoho! Crăciun bun a tutti!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *