14 idei după finalul sezonului regulat în Liga 1
S-a terminat sezonul regulat, începe lupta pe puncte întregi. La ce să ne așteptăm, după ce calculele au fost confirmate și apoi infirmate, timp de 26 de etape. Iar meciurile din 2019 au complicat și mai mult ceea ce se anunță a fi un play-off tare de tot, cu mai multe echipe cu șanse la titlu, decât în ultimii ani.
- CFR Cluj va lua titlul dacă va reuși să treacă peste luptele interne. Cu Minteuan sau fără. Ar fi o premieră pentru un club care, până acum, rata complet sezonul următor câștigării titlului. S-a întâmplat în 2009, 2011 și 2013. Se vorbește de faliment, în cazul în care echipa din Gruia ratează locul 1, ceea ce pare a fi, totuși, prea mult. Oricum, ceea ce se vede e doar o mică parte dintr-un tablou de neconceput pentru o campioană. Un du-te vino permanent pe banca tehnică și în birouri. Probleme mari sunt și în vestiar și, totuși, CFR intră în play-off pe primul loc, cu două puncte peste FCSB. Plus avantajul rotunjirii punctelor în cazul echipei lui Teja. Țucudean și o defensivă aproape impenetrabilă sunt atuurile ardelenilor.
- FCSB respectă întocmai scenariul ultimelor sezoane. Transferă, se agită, e în prim planul tuturor discuțiilor și nu poate scăpa de locul 2. Influența nocivă a celui care face și desface se împletește cu incapacitatea staffului tehnic de a trasa o linie. FCSB are aceeași exprimare din perioada Dică, iar rezultatele obținute în ultimele 5 etape spun totul. O echipă care nu poate să o învingă pe niciuna dintre ultimele 3 clasate, în mod normal, nu are cum să spere la titlu. Mai ales că pornește, practic, de la -3. Pentru a fi sigură de titlu, echipa lui Teja trebuie să câștige tot, ceea ce pare, în acest moment, imposibil. Singurul atu al lui FCSB e calitatea lotului. Problema e că nu e suficient. E nevoie de inspirație și de liniște, două atribute care lipsesc.
- Craiova a terminat sezonul regulat cu două eșecuri. Oltenii își fac iluzii, ca mai mereu, dar sfârșesc prin a avea mari deziluzii. Sângele fierbinte al fanilor de pe Oblemenco poate fi nu numai un atu, ci și un mare handicap. Scenele de la partida cu Astra, huiduielile la adresa unor jucători nu au cum să ajute. E adevărat, nici Craiova nu face saltul calitativ pe care-l așteptau fanii. Când oltenii vor reuși să joace și în deplasare cum o fac pe teren propriu, cu echipele mari, atunci vor fi mari favoriți la titlu. Au avut penalty-uri în Gruia și la Ovidiu și au condus pe Arena Națională. Totuși, s-au ales doar cu două puncte din 3 meciuri. Solidă în atac, dar vulnerabilă în apărare, echipa lui Mangia nu are, nici până în acest moment, echilibrul necesar.
- Astra poate fi surpriza acestui sezon. Echipa lui Costel Enache nu are niciun fel de presiune și pare să joace din ce în ce mai bine. Victoria de la Craiova a venit logic, Astra fiind, în mod clar, echipa mai bună. Totuși, fosta campioană depinde de toanele unui patron croit pe calapodul celui de la FCSB, iar ăsta e un mare handicap. Deocamdată, Astra pare a fi pe cai mari și îi suflă Craiovei în ceafă. Cele două se vor întâlni din nou, duminică, tot pe Oblemenco. Luni vom ști mai multe. Până atunci, putem vorbi despre Astra ca despre o echipă ai cărei jucători pot face diferența în orice moment. Costel Enache pare a fi omul potrivit pentru giurgiuveni, dar au mai fost și alții înaintea lui.
- Viitorul a dat un singur gol în ultimele 8 etape, a câștigat un singur meci în ultimele 9, dar a fost suficient pentru a prinde play-off-ul. Hagi și-a îndeplinit obiectivul, dar asta pare a fi maximum din ceea ce pot obține constănțenii. Mai departe, tot ce se obține e un bonus. Viitorul e departe de echipa care lua titlul în 2017 și nu cred că-și poate propune mai mult de locul 4. Asta înseamnă un loc în Europa, dat fiind că toate echipele din semifinalele Cupei vor juca în play-off. Printre ele și Viitorul, care nu se mai poate baza pe golurile lui Ianis și Drăguș. Rivaldinho și Eric nu au adus plusul de care era nevoie, iar lipsa unui atacant de careu e un handicap major pentru echipa lui Hagi.
- Sepsi a mai făcut un pas în direcția potrivită. Evoluția covăsnenilor e conform planului. După evitarea retrogradării, în sezonul trecut, Sepsi va juca în play-off cu destule atuuri. Echipa lui Neagoe nu are abolut nicio presiune și va încerca să obțină maximum din cele 10 jocuri din play-off. Sepsi le-a luat 4 puncte Craiovei, Astrei și Viitorului, 3 lui FCSB și niciunul CFR-ului. Tocmai cu CFR joacă primul meci din play-off, duminică. Dincolo de controversele legate de finanțarea externă, dar și de țâfna unor conducători care s-au trezit, peste noapte, în centrul atenției, Sepsi poate fi un model pentru multe echipe din Liga 1. Tandia și organizarea jocului sunt principalele atuuri ale echipei lui Neagoe.
- Botoșani a ratat cel mai important meci al sezonului. Moldovenii aveau și varianta unui egal la Ovidiu, dar s-au trezit mult prea târziu. Nici Liviu Ciobotariu nu a fost foarte inspirat, când a ales o formulă de contraatac pentru un meci pe care, în mod normal, Botoșani ar fi trebuit să-l controleze. Grație unor jucători mai buni, unei forme mai bune și unui moral excelent. N-a fost să fie, nici în acest sezon, iar moldovenii trebuie să joace 14 etape fără niciun obiectiv. În mod normal, nu vor avea probleme în a câștiga play-out-ul.
- Poli Iași a visat la play-off, dar a visat degeaba. Era un obiectiv nerealist, mai ales după mutările din iarnă. Când te desparți de principalii marcatori, e greu să-ți mai propui să câștigi puncte. Mai ales că transferurile celor 2 au acoperit doar vreo 15 procente din datoriile clubului, cifrate la 1,5 milioane de euro. Curat model de biznis! Plecările lui Cristea și Flores au lăsat descoperită echipa lui Stoican, învinsă clar de Hermannstadt, în meciul pe care trebuia să-l câștige pentru a mai spera la play-off. Și la Iași sunt probleme mari, există două tabere în conducere, iar asta nu are cum să ajute echipa. Plus că Stoican și-a cam epuizat rezervele de inspirație. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Poli Iași ar putea avea probleme mari în play-out.
- Dinamo e într-o eternă reconstrucție. Au tot venit și au tot plecat jucători în ultimele luni. Unii nici nu au venit bine și au și plecat, cel mai recent caz fiind cel al lui McDermott. Echipa lui Rednic nu arată nici mai bine, nici mai rău decât în alte ocazii. Singurul care menține spiritul viu e chiar antrenorul, omul de care se leagă speranțele suporterilor. Totuși, obiectivele anunțate pentru sezonul viitor mi se par nerealiste. Dinamo nu are un lot care să-i permită să se bată la titlu. Sigur, câteva transferuri la vară, plus omogenizarea echipei pe parcursul play-out-ului ar putea să o aducă pe Dinamo în situația de a prinde play-off-ul. Până la urmă, asta e cel mai greu. Să-l prinzi, că după ce o faci, totul e mai ușor. Contra a ajuns în ultima etapă cu șanse la titlu.
- Înlocuirea lui Pelici cu Miriuță nu a fost privită cu ochi buni. Nici sistemul cu 3 fundași centrali nu părea a fi ceea ce trebuie, dar se vede treaba că Miriuță e omul potrivit pentru astfel de echipe. A demonstrat-o la Piatra Neamț, o demonstrează și la Sibiu. Hermannstadt a scos doar 4 puncte în 2019, dar a jucat suficient de bine pentru a nu avea mari emoții în ceea ce privește retrogradarea. Marele handicap al Sibiului a fost că nu a jucat niciun meci acasă și nici n-o va face prea curând, la cum arată ”lucrările” de la Stadionul Municipal.
- Gaz Metan a fost multă vreme pe loc de play-of, chiar dacă avea golaveraj negativ. Că n-a prins un loc în primele 6 e normal. Nici Teja și nici Edi Iordănescu nu pot face mai mult cu lotul Gazului. Până la urmă, echipa din Mediaș a încheiat sezonul regulat cu 11 etape fără victorie. Asta înseamnă aproape un tur. Ultimul succes a fost în noiembrie, 2-0 cu Voluntari. În aceste condiții, era clar că locul Gazului e în play-out. Plecările lui Cristea și Fortes au fost acoeprite de venirile lui Larie și Rondon. Tot aștept un meci foarte bun al lui Darius Olaru, dar cred că voi mai avea de așteptat. Doar un gol și 4 pase decisive, în 22 de meciuri. Și nicio fază memorabilă. Cam puțin.
- Fascinantă mi se pare povestea lui Dan Alexa. ”Curtat” intens, în presă, de primele două clasate, Alexa a rămas la Dunărea, pentru a-și îndeplini obiectivul. Cum putea fi o soluție pentru titlu un antrenor fricos, al echipei cu cea mai slabă ofensivă din Liga 1, nu-mi imaginez. Sigur, apărarea Dunării e de play-off, dar și la play-out ai nevoie de goluri marcate. Dunărea e pe loc de baraj și fără victorii nu poate urca. Iar victoriile apar rar, tocmai pentru că e o echipă care nu știe să atace. N-ar strica să-și ia călărășenii și un antrenor pentru faza ofensivă. O victorie în ultimele 18 etape a obținut Alexa. În prelungiri, în fața Concordiei. Ultimele 3 rezultate au fost 0-0.
- FC Voluntari e una dintre echipele care au lăsat o impresie bună în 2019. Venirea lui Bergodi a mișcat lucrurile în direcția potrivită, o dovadă în acest sens fiind linia de clasament din ultimele 5 etape. O singură înfrângere, 0-1 cu FC Botoșani, două victorii, cu Sepsi și Chiajna, și două remize, cu Dunărea și FCSB. Cu ai lui Teja, ilfovenii au arătat bine de tot, chiar dacă au luat gol în primul sfert de oră al fiecărei reprize. Bergodi o poate duce pe Voluntari dincolo de locul de baraj, ceea ce ar fi o performanță extraordinară. Până la urmă, sunt doar 4 puncte până la locul 11.
- Concordia mi se pare o echipă fără speranțe. Fără neamuri, fără planuri, cum se spune, deși pare să aibă un plan. Încă îl ține pe Adrian Falub, un antrenor recunoscut pentru realizările din Liga a 2-a. A promovat câteva echipe, iar Concordia pare să fi vrut să se asigure că nu i-l suflă nimeni. E adevărat, ilfovenii s-au mai salvat o dată cu Falub, dar acum pare imposibil, deși ultima impresie, cea din Ștefan cel Mare, a fost plăcută. Totuși, nici Falub nu e un antrenor prea curajos, iar Concordia are nevoie de un antrenor care să-și asume riscuri, altfel, cele 3 puncte care o despart de locul de baraj, ar putea fi prea multe. Până la urmă, Dorinel e cel care a avut cea mai consistentă perioadă la Chiajna – a pierdut un singur meci din primele 7 și a obținut 10 puncte, mai bine de jumătate din zestrea Concordiei. Falub a luat un singur punct, iar Concordia are un singur punct în ultimele 11 meciuri.