UEFA Champions League – Three little birds

N-a putut Bayern, n-a putut PSG, nici măcar Juventus, care a avut 3-0 pe Bernabeu. A făcut-o Ajax, într-o seară în care sufletul a făcut diferența. Mesajul era clar încă din grupe. În cele două meciuri cu Bayern, bavarezii au fost, pe alocuri, sufocați de ritmul lăncierilor. La tragerea la sorți, când Realul mergea împleticit, s-a discutat pentru prima dată de posibilitatea ca deținătoarea trofeului să-și încheie aventura prematur. Temerile madrilenilor s-au risipit după meciul tur, venit la finalul unui serii în care Real obținuse o remiză pe Camp Nou și câștigase pe terenul lui Atletico. Nici măcar nesiguranța arătată la Amsterdam nu părea a fi suficientă pentru a le da prea multe bătăi de cap celor de la Real. O victorie cu 2-1 în deplasare, e echivalentul obținerii biletelor pentru turul următor.

Așa și-a permis Ramos să încaseze cartonașul care l-a făcut să vadă dezastrul de pe Bernabeu, din tribună. Ceea ce n-a luat nimeni în calcul, nici eu, recunosc, a fost greutatea dublei cu Barcelona, din cupă și campionat. Real Madrid și-a făcut praf imaginea și moralul, în doar 3 zile, înaintea returului cu Ajax. Abia aseară s-a văzut de ce meciul următor e cel mai important. Pentru că absența lui Ramos a vulnerabilizat și mai mult o defensivă din care Ajax a făcut ce a vrut. Cel mai hulit dintre madrileni ar fi găsit, poate, mijloacele să le taie elanul băieților lui ten Hag. Cu mijloacele lui, cu cotul, cu piciorul, cu capul. Enervant și detestabil, Ramos e singurul care pune suflet. Fără Ramos, apărarea Realului a fost victimă sigură, mai ales că Modric, Kroos și Casemiro s-au întrecut în gafe și nu i-au protejat deloc pe fundași.

Sigur, se poate discuta despre cum ar fi curs meciul dacă Varane marca în minutul 3, dar mare diferență n-ar fi fost. Cel puțin în privința atitudinii. Ajax a venit pe Bernabeu hotărâtă să se califice. Să joace agresiv, cu liniile sus. S-a văzut încă din startul întâlnirii. Pressing avansat, cu 7 oameni în terenul Realului, pe care au obligat-o să paseze înapoi, până la portar.

Ajax are mai mulți jucători în terenul advers decât Real, pe care o obligă să trimită mingea la Courtois.

Echipa lui Solari n-a sesizat avertismentul. A continuat să joace pe vârfuri, cu un aer superior, de parcă returul ar fi fost o formalitate. Așa s-a născut faza primului gol. Lejeritatea cu care madrilenii au tratat meciul a făcut ca Ajax să dea primul gol după un aut al Realului. Tadic i-a furat mingea lui Kroos și l-a servit ideal pe Zyiech. Tranziția negativă a Realului a fost, mai mereu, lentă. Momentele pierderii mingii au generat, în permanență, un val de furie revărsat spre careul lui Courtois.  Ajax a plecat hotărâtă spre poarta adversă, de fiecare dată când a intrat în posesie. Nu numai viteza a impresionat, ci și calmul din jocul lăncierilor. Totul a curs șnur, fără cea mai mică ezitare. Echipa lui Solari a luat golul 2 după un corner la poarta lui Onana.

Carvajal și Reguilon și-au pierdut pozițiile după cornerul lui Real. Carvajal e în stânga, iar flancul drept e descoperit. Acolo pleacă Neres, pe care Modric nu-l poate opri din acțiune.

Tadic, inspirat de Zidane, s-a înșurubat pe lângă Casemiro și l-a lăsat pe Neres singur cu portarul. Brazilianul a trimis mingea în poartă cu același calm pe care-l afișase și mai devreme, când l-a driblat pe linia de fund pe Carvajal. La 2-0, Real i-a pierdut pe Vazquez și Vinicius și, odată cu cel de-al doilea, și speranța că seara de coșmar va fi evitată. Chiar dacă Bale a trimis în bară, înainte de pauză, iar Benzema a avut și el o șansă, în startul reprizei a doua. Ajax a marcat și golul 3, o altă fază jucată perfect, în fața unei apărări aflate în cea mai neagră seară a sezonului.

Carvajal greșește din nou. Se elimină foarte ușor, atacând o minge pe care nu avea cum s-o ajungă. van de Beek are și noroc, în momentul în care rămâne cu mingea la picior, pe 16 metri. Execuția lui Tadic e perfectă.

Sigur, se poate discuta pe seama momentului în care mingea pare că a ieșit. E greu de spus. Dintr-o parte pare că a ieșit, din alta, că nu. Totuși, e de luat în calcul că punctul de contact al mingii cu suprafața de joc nu e totuna cu circumferința balonului, astfel că ceea ce pare a fi aut poate fi, până la urmă, o minge în teren. La 0-3, meciul era jucat. Pe inspirația lui Tadic, fabulos aseară, notat cu 10 de L’Equipe. Sârbul e formidabil, la cel mai bun meci al carierei, probabil, iar influența sa în jocul lui Ajax este enormă. A știut să se adapteze postului pe care a fost folosit, deși nu e prima dată când joacă acolo, și a știut să-și pună coechipierii în situații de gol. Pentru că, până la urmă, nu golurile lui Tadic contează, ci jocul său pentru echipă.

sursă: L’Equipe

Golul lui Asensio nu a făcut altceva decât să atragă reușita lui Schone , modalitatea ideală de a încheia un astfel de spectacol. Deciziile lui Florentino Perez au adus-o pe Real într-un faliment sportiv pe care madrilenii nu l-au mai cunoscut de mai bine de un deceniu. E nevoie de un restart, dar e nevoie și de o minte limpede. E greu să-ți păstrezi luciditatea într-un astfel de moment, dar asta e problema celor de pe Bernabeu. Ajax merge mai departe cu fotbalul ei spectaculos, cu principii clare și cu acel ”this is my message to you”, din ”Three Little Birds” al lui Bob Marley.

Borussia – Tottenham 0-1

Borussia a ars complet într-o jumătate de sezon. Echipa lui Favre e pe cale să fie depășită în lupta pentru titlu și a fost eliminată din Liga Campionilor. Nu mai contează că două dintre cele 4 reprize ale dublei cu Tottenham au fost foarte echilibrate. Contează doar că londonezii au dat 4 goluri și nu au luat niciunul. Borussia a ajuns să fie sufocată chiar de ritmul pe care ea l-a impus în toamnă. Tottenham merge în sferturi, dar sunt curios să văd unde va merge Pocchetino, la finalul sezonului. Poate la Real, de ce nu?

sursă foto deschidere: uefa.com

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *