După 20 de ani

România ne scoate din nou în stradă, după 20 de ani! Victoria cu Anglia, din vara lui 2000, a fost ultimul prilej de sărbătoare la nivel de echipă națională. Atunci,  ne-a calificat un penalty în finalul meciului. Acum, un penalty ne-a deschis drumul către cel mai frumos succes din ultimii 20 de ani. România o bântuie pe Anglia de câteva decenii bune. De la remiza de pe Wembley, de acum o jumătate de veac, inventatorii fotbalului n-au reușit să ne dea de cap. Pentru că suntem căpoși! Ar prefera să joace cu oricine, mai puțin cu noi.

În primele 15 minute, am văzut cea mai bună variantă a naționalei noastre. 3 ocazii mari, plus șutul lui Ianis. Henderson, cel mai bun om al primului sfert de oră. Dar pentru că a fost 0 – 0 la pauză,  îndoiala s-a strecurat în sufletele multora dintre noi. Nimeni nu e de condamnat, mai ales că ultima jumătate de oră a însemnat un mic asediu la poarta lui Radu. Plus că avem ”experiența” ultimelor două decenii.

Asediul s-a prelungit încă o jumătate de oră. După care am scos capul la suprafață. O dată, de două ori, de trei ori, de patru ori! Cine-și imagina că îi putem da Angliei tot atâtea goluri câte a primit în preliminarii? I-am dat. Pe erorile lor, ca la penalty, sau ca la golul lui Coman. Sau pe inspirația noastră. Ca la golul lui Ianis sau la a doua reușită a lui Coman, omul meciului, cu o dublă și un penalty scos.

Am arătat destul de rău în apărare. Am luat două goluri imediat după ce am marcat. Am tremurat, dar am avut puterea să ne ridicăm. Pentru că băieții lui Rădoi au simțit că se poate. Că nu e posibil să luăm gol de fiecare dată după ce am dat. Că suntem mai inspirați, deși mulți dintre ei sunt campioni mondiali U20.

”E che ve site perso!” Cea mai non-românească echipă din ultimii 20 de ani! O echipă care poate reveni după ce a fost egalată imediat după ce a condus cu 1-0 și 2-1. De la meciul de la Charleroi, din 2000, n-am mai simțit atâta energie, atâta încredere. Ce vis frumos! 6 puncte după două meciuri, la fel ca Germania, 8 goluri marcate și perspectiva unei semifinale de Euro U21! Să fi pierdut și m-aș fi declarat mulțumit cu ce am văzut în primul sfert de oră. 3 ocazii mari cu Anglia, care, la fel ca noi, a luat doar 4 goluri în preliminarii. Am văzut, în sfârșit, o echipă care știe ce să facă atunci când e în posesie. Oamenii ăștia au demonstrat ce era de demonstrat. Și-au respectat promisiunea.

Nu cred că realizăm ce ni se întâmplă! Suntem prinși între ”Coman e peste Ivan”, ”Ianis e unde e, datorită lui Gică” sau ”n-am ieșit din terenul nostru după pauză”. Nici nu contează!  Am dat 4 goluri atunci când ni s-a părut că am jucat mai slab. În prima repriză, am avut 4 ocazii și n-am dat niciun gol. E păcat să nu știm să ne bucurăm cu adevărat. Să nu lăsăm să mai treacă 20 de ani!

#HaiRomânia!

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *