Fața, la joc!

Primul eșec din campania de calificare la CM din Rusia a adus și un val de critici la adresa jocului foarte modest al echipei noastre. România a avut cea mai modestă prestație din ultimii ani și a fost clar, încă din startul meciului, că lucrurile nu aveau cum să meargă bine pe Arena Națională. Speranțele tuturor au fost risipite repede, odată cu golul lui Grosicki, unul dintre cei mai buni jucători de pe teren, alături de Lewandowski. Cum s-a ajuns ca România să fie surclasată de Polonia la toate capitolele?

Obișnuită, din precedentele 3 partide, să aibă posesia, naționala lui Cristoph Daum a fost luată ca din oală de pressingul necruțător pe care l-au făcut polonezii în terenul nostru. Conștient de forța fizică superioară a adversarului, Daum a alcătuit o echipă cu jucători rapizi, precum Adi Popa sau Chipciu, care, alături de Stanciu și Răzvan Marin ar fi trebuit să profite de momentele în care Polonia pierdea mingea. Vulnerabilă, în precedentele meciuri, naționala lui Nawalka n-a avut mari probleme pe Arena Națională, mai ales în prima repriză, pe care a controlat-o încă din start, așa cum spusese selecționerul polonez.

În imaginea de mai jos, vedem cum s-au lipit polonezii de jucătorii noștri și au scurtcircuitat orice traseu pe care ar fi putut pasa tricolorii. Blaszczykowski îl atacă pe Toșca, nevoit să paseze în spate, la Grigore, care nu intră în cadru și spre care se repede Zielinski. Linetty e lipit de Stanciu, Lewandowski taie culoarul de pasă spre Chiricheș, Krychowiak îl supraveghează pe Hoban, iar Jedrzejczyk pe Răzvan Marin. Singura posibilitate a lui Grigore e fie să joace în spate, cu Tătărușanu, fie să arunce mingea la întâmplare, în jumătatea adversă, ceea ce ar fi făcut, oricum și portarul Fiorentinei. Pasa lungă a lui Grigore nu ajunge la vreun coechipier. Adi Popa, Chipciu și Bogdan Stancu nu intră în cadru, fiind în jumătatea adversă, izolați, în imposibilitatea de a primi mingea.

20 de secunde mai târziu, polonezii inițiază acțiunea ce a dus la deschiderea scorului. Marin, care îl are lângă el pe Grosicki, trimite cu capul spre Adi Popa o minge înaltă. Fundașul stânga al Poloniei, Jedrzejczyk, sare mai bine decât jucătorul Stelei și dă ceea ce avea să fie o pasă de gol.

Mingea cade în spatele lui Marin, exact la Grosicki, care pleacă spre careul nostru, pe o zonă liberă. Mijlocașul lui Rennes aleargă nestingherit cu mingea la picior, profitând de viteza superioară în comparație cu Marin și Hoban. Cei doi fundași centrali, Chiricheș și Grigore, îl au în marcaj pe Lewandowski, în timp ce Benzar și Toșca se retrag spre careul nostru.

În doar câteva secunde, Grosicki intră în careu și marchează. Benzar, Marin și Hoban se uită cum pleacă polonezul pe zona eliberată de încrucișarea lui Lewandowski. Grigore dă să plece după atacantul lui Bayern, dar se răzgândește și cade în fund precum Boateng în fața lui Messi. Toșca nu a fost suficient de rapid încât să închidă culoarul, iar Polonia conducea cu 1-0. 5 contra 2, dar cu mingea la ei.

O fază care avea să se repete la golul de 2-0, din minutul 84, dar până atunci s-au mai petrecut alte lucruri interesante. Polonia a continuat să facă pressing în jumătatea noastră și să ne oblige să jucăm minge lungă, așa cum s-a întâmplat câteva minute mai târziu. Răzvan Marin dă o pasă pentru Toșca, iar acesta nu are nicio variantă de a pasa în apropiere, pentru că mijlocașii sunt din nou prost poziționați. Lewandowski îi taie stelistului culoarul de pasă spre Hoban, Stanciu și Chipciu aproape că sunt umăr la umăr, blocați de Blaszczykowski și Zielinski, în timp ce Marin e în spatele lui Linetty. Singura variantă, pasa lungă spre Adi Popa, care ajunsese între fundașii centrali polonezi. Șansele lui Popa (1,69) în fața lui Pazdan (1,81) și Glik (1,90)? Zero!

Polonezii au făcut și altceva decât să blocheze culoarele de pasă pe faza noastră de construcție. Ne-au surprins pe joc pozițional, profitând de uluiala și debandada din rândul tricolorilor. La capătul primului sfert de oră, Polonia conducea cu 1-0, iar ai noștri nu puteau duce mingea dincolo de centru, altfel decât cu pasă lungă. În imaginea de mai jos vedem cum pe atacul pozițional al naționalei lui Nawalka, România se apără cu 9 din cei 10 jucători de câmp. Singurul rămas departe este Bogdan Stancu, pieton în prima repriză. Din cei 9, 2 se retrag alene, Stanciu și Chipciu. Mingea e la Grosicki, ce coșmar!, aflat lângă Adi Popa. Jedrzejczyk e cu Benzar, Linetty e în fața lui Hoban, Lewandowski e cu Toșca, Chipciu îi lasă un spațiu uriaș lui Blaszczykowski, iar Zielinski pleacă din spatele lui Răzvan Marin.

Acela e momentul în care Grosicki îi pasează lui Jedrzejczyk printre Popa și Benzar, scoși din joc instantaneu. Fundașul stânga intră în careu, Hoban e disperat să închidă la Linetty, care intrase în zona lui Grigore, dar îl vede pe Zielinski venit singur și se întoarce spre marginea careului. Lewandowski a atacat prima bară, cu Toșca în spate, făcându-i și mai mult loc lui Blaszczykowski, dar Zielinski, scăpat fără probleme de Marin alege să tragă la poartă. Continuarea firească ar fi fost spre Blaszczykowski, care era singur cu Tătărușanu. Polonezii ne-au iertat. Mijlocașii noștri au fost din nou spectatori.

Combinația dintre Grosicki și Jedrzejczyk s-a repetat câteva minute mai târziu, cu același rezultat. Popa și Benzar au fost, din nou, depășiți, iar rezultatul a fost un nou șut în blocaj. Ne-am apărat mai bine, dar flancul drept a fost făcut ferfeniță.

Superioritatea foarte clară a polonezilor i-a făcut pe unii dintre jucătorii noștri să se ascundă în spatele adversarului sau să renunțe, pur și simplu, la a mai urmări mingea. Așa cum a făcut Stanciu, pe o degajare a lui Tătărușanu. Krychowiak vine de departe și sare în fața unui Stanciu uluit, care nu schițează niciun gest, ba, mai mult, se ferește de polonez.

Nicusor Stanciu a fost mereu in spatele adversarului

Pauza vine, în sfârșit, doar cu avantaj minim pentru Polonia. Daum mută și încearcă să astupe găurile atât de evidente. Popa și Hoban rămân la vestiare, înlocuiți de Andone și Prepeliță. Stancu e mutat în flancul drept și închide mai bine zona decât o făcuse Adi Popa. Prepeliță e mult mai agresiv decât Hoban și începe să bage alunecări, în timp ce Andone face și el ce știe mai bine. Își folosește fizicul pentru a-și domina adversarii. Polonia nu se aștepta la această schimbare de joc și atitudine și, de aici, ies cele mai bune momente ale României în meciul de vineri. Păcat că elanul e risipit de acea întrerupere cauzată de petarda care a explodat lângă Lewandowski. Polonezii își trag sufletul, ai noștri parcă se resemnează cu ideea înfrângerii, numai că scorul ia proporții. După ce Nawalka a mutat cu Teodorczyk, în locul lui Zielinski, trecând la 4-4-2, Daum răspunde cu Keșeru în locul lui Stanciu. Rezultatul e diametral opus. Keșeru pierde o minge la mijlocul terenului, iar Teodorczyk face faza din care iese golul 2. Tras la indigo cu primul.

Lewandowski profită de intrarea lui Teodorczyk și coboară mai mult spre centrul terenului. Mingea e la Piszczek care trimite lung spre vârful proaspăt introdus pe teren. Atacantul lui Anderlecht preia cu Chiricheș și Grigore în spate. Toșca e în margine la Blaszczykowski, pe care îl abandonează când îl vede pe Lewandowski urcând singur în zonă centrală. Prepeliță e departe, iar Marin nici nu intră în cadru.

Teodorczyk îi lasă lui Lewandowski și pleacă înspre dreapta, trăgându-l după el pe Chiricheș. În același timp, din stânga pleacă Grosicki în centru, cu Benzar în spate, și îi face loc atacantului de la Bayern. Prepeliță e departe, parcă într-o alergare ușoară. Polonezii sunt 3 contra 3 și rezolvă meciul.

Benzar își dă seama de unde vine pericolul, dar e prea târziu. E depășit ca Grigore, cu singura diferență că nu cade în fund. Lewandowski atacă zona liberă și intră în careu.

Disperat, Grigore face alunecare, dar Lewandowski face și el ce știe mai bine. Trage necruțător cu stângul și nu-i lasă nicio șansă lui Tătărușanu.

0-2 și meciul e jucat. Ba chiar mai e timp și de al treilea gol, pe care îl marchează tot Lewandowski, dar cu dreptul, dintr-un penalty provocat de Dragoș Grigore. Căpitanul României a avut o prestație groaznică, în care doar autogolul i-a lipsit. Seara se încheie cu o înfrângere clară și dureroasă, în fața unui adversar care a știut ce vrea de la acest meci. Tricolorii pleacă la vestiare cu capetele plecate, în timp ce Daum îl îmbrățișează prelung pe Nawalka, parcă încercând să-l facă să-l ia cu el din România. Cu foarte puține excepții, Polonia a dominat o partidă în care ai noștri au fost reduși la statutul de jaloane. Expuși de jocul foarte slab al liniei de mijloc, fundașii României și-au arătat limitele din plin, iar polonezii au zburdat pe teren. Favorita grupei a dominat fizic, tactic și valoric o națională a noastră căreia îi mai rămâne doar lupta pentru baraj. Bine că se încheie anul și nu mai avem vreun meci oficial de jucat, deoarece e greu de trecut peste corecția încasată pe Arena Națională.

sursă foto: www.uefa.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *