Sublimul ridicol

Acum fix un an, România savura ceea ce avea să fie ultimul moment de demnitate în fotbalul către care tindem, dar de care ne îndepărtăm tot mai mult. După umilința cu Albania, despre care credeam că este nivelul minim pe care-l putem atinge, iată că ai noștri pică într-un ridicol absolut. 6 puncte, după 6 meciuri nu înseamnă doar ratarea calificării, acceptată până și de Daum, ci și cea mai proastă campanie din istoria fotbalului românesc.

Să vii după meciul cu Polonia și să spui că n-am jucat atât de prost, că finalul a fost bun, nu înseamnă decât să-i insulți pe cei care au crezut în ideile revoluționare venite dinspre Casa Fotbalului. Să-i iei de proști pe toți cei care au văzut că România e ridicolă, că joacă doar dacă o lasă adversarul, așa cum s-a întâmplat la Varșovia. Avem o națională de rezerve și mediocri, pe care Daum a încercat să-i învețe să joace în 3, deși era clar de la meciul cu danezii, că sistemul nu ni se potrivește. Când nu ai 2 fundași centrali de o valoare cât de cât ridicată, poți pune și 4 în centru, nu doar 3, că tot degeaba e.

sursă foto: prosport.ro

Penalty-urile lui Săpunaru și Toșca sunt un monument de iresponsabilitate. Ce a făcut Săpunaru infirmă toate acuzele venite dinspre Steaua, cu privire la prestațiile lui cu Viitorul și confirmă că forma pe care a traversat-o în primăvară a fost cumplită. Toșca nu s-a lăsat nici el mai prejos și l-a concurat cu succes pe colegul de linie, confirmând, la rându-i, că spaniolii nu s-au înșelat când l-au inclus printre țepele sezonului. Cum 3 penalty-uri ar fi fost prea mult, chiar și pentru standardele noastre, Chiricheș s-a mulțumit să confirme că nu are niciun viitor. De ce nu joacă la Napoli? De ce nu s-a impus la Tottenham? E de ajuns să vedem cum s-a apărat la Lewandowski. Acesta e răspunsul.  Dacă mai era nevoie. Îți dai seama de ridicolul care ne înconjoară, când ajungi să te întrebi dacă, nu cumva, cu Dragoș Grigore ar fi fost altfel.

Dacă nici în 5 fundași nu poți acoperi toată lățimea terenului, așa cum s-a întâmplat la faza care a dus la primul penalty, ar trebui să ridici mâna și să te ceri afară. După cum ar trebui să te ceri afară când nu realizezi că Alex Chipciu nu e jucător de zonă centrală. Că a mai jucat acolo și nu a dat randament. Nu degeaba la Anderlecht joacă doar în banda dreaptă. Ce e de spus când Andone dă 12 goluri în Primera, dar la națională pare desprins dintr-un alt film? Nu cumva e vina celui care îi antrenează pe băieții aștia? Și, evident, a celor care l-au adus pe Daum? Recunosc, am crezut în vorbele lui Daum. Am crezut că poate face lucrurile să se schimbe. A reușit, dar numai la nivel de imagine. Acolo unde ne doare mai tare, rănile s-au adâncit. Și Daum pune sare pe ele, luându-ne la mișto și spunând că pleacă, dar numai până la Cluj. Ce glumeț!

De ce s-a încheiat sezonul cu o lună înainte de meciul cu Polonia? Cui i-a folosit această pauză? Vi s-a părut că pregătirea de la Mogoșoaia a adus ceva nou? Că jucătorii au fost ținuți în priză, în toată această perioadă? Singurul moment decent de la Varșovia a fost lipsa de reacție a lui Bogdan Stancu, după golul pe care nu-l meritam. Senzația de strivire, după dubla cu Polonia, e dată tocmai de această imagine. Să nu te poți bucura, după ce marchezi la echipa națională.

Dacă ar ieși din bula de la federație, unde toată lumea îl roagă să rămână, Daum ar fi surprins să afle că, de fapt, toată lumea obișnuită îi cere să plece. Și să-i ia cu el și pe cei care i-au făcut pe unii să regrete perioada lui Mircea Sandu. E un risc pe care nu ni-l putem asuma.

6 puncte, după 6 meciuri. Egalii Armeniei. Doar Kazahstan e sub noi, la numărul de victorii. Asta am ajuns. Se poate și mai rău? 211 poziții. Atât are clasamentul FIFA.

sursă: uefa.com

*sursă foto sus: Gazeta Sporturilor


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *