Despre trecut și viitor

Nicosia. Ora 20:15. E minutul 15 al returului dublei dintre APOEL și Viitorul. 3 ocazii mari, toate la poarta gazdelor. O continuare a ceea ce se întâmplase cu o săptămână în urmă, la Ovidiu. Un început avântat al unei echipe hotărâte să termine ceea ce lăsase în coadă de pește la meciul tur. După care, nimic. Sau aproape nimic. Doar un șut al lui Nedelcu l-a mai deranjat pe Waterman. În Cipru, Viitorul intră la vestiare calificată. 0-0.

Plzen. Ora 21.30. Minutul 15 al returului dublei dintre Viktoria și Steaua. 15 minute intense la poarta lui Niță, nevoit să intervină salvator în chiar secundele de început ale meciului. Ce faci când ai în lot un fundaș dreapta, doi fundași centrali și doi fundași stânga? Fundașul dreapta nu prinde nici banca, pe care stă unul dintre cei doi fundași centrali. Cei doi fundași stânga sunt titulari. Unul, în centrul defensivei, celălalt, pe postul obișnuit. Apoi, de nicăieri, vine bomba! Bălașa deschide scorul din lovitură liberă. La fel ca Viitorul, Steaua e calificată la pauză. 1-0.

Repriza a doua și golurile care schimbă totul

Jucătorii lui Hagi ies de la vestiare temători. Încasează golul care egalează situația la general și ratează, imediat, prin Țîru, care nu nimerește poarta din doar câțiva metri. Avea să fie ultima zvâcnire a unei echipe care a dus meciul pe picioare, până în prelungiri. După, a venit potopul. 3 goluri în prima repriză a prelungirilor, plus o ocazie pe care Eric nu avea voie să o rateze. A fost faultat sau nu, nici nu mai contează. După cum nu mai contează că Florinel Coman a avut două situații excelente în primul sfert de oră. Contează rezultatul, iar acesta este foarte dur. Încă o corecție încasată în Europa. După 0-5 cu Gent, 0-4 cu APOEL, după prelungiri, iar adversarele din play-off-ul Europa League sunt de coșmar.

Dincolo, la Plzen, cehii o iau de la capăt și, pe fondul unei dominări categorice, reușesc să egaleze. 1-1 și Viktoria e calificată. Doar pentru puțin timp, pentru că Steaua face ce nu i-a mai reușit până acum. Marchează la fiecare ocazie pe care o are. Teixera, Tănase și Alibec îi duc pe roș-albaștri în play-off-ul Ligii Campionilor. Vicecampioana are cam aceleași șanse precum Viitorul, la un pas de grupe, dar contează mai puțin. Dică i-a asigurat calificarea în grupele Europa League și, în același timp, și-a asigurat liniștea necesară pentru a construi.

Ce n-a mers la Viitorul?

Lui Hagi nu i-a ieșit nici de această dată. A ținut jucătorii care au câștigat titlul, a adus alții, cu experiență, dar rămâne impresia că nu a făcut alegerile potrivite. După modelul Pecanha, Brandan, Nicoliță sau Cernat, Marius Constantin,  Dumitraș, Herea și Eric nu au adus nimic. Marius Constantin a retrogradat cu ASA, o echipă care s-a prezentat la meciuri, în sezonul precedent, din inerție. Dumitraș venea după un sezon în care a jucat puțin la Craiova, iar Hagi s-a lămurit repede, după meciul din Supercupă. Din Herea a rămas doar numele unui jucător pentru a cărui semnătură Steaua și Rapid au dus un război intens, acum 10 ani. Viitorul ar fi avut nevoie de Eric în forma de la Pandurii, când juca excelent în Europa League, dar trecut-au anii și peste brazilianul pe care îl vedeam, la un moment dat, o soluție pentru echipa națională.

sursă foto: gsp.ro

Hagi a încercat marea cu degetul, dar cred că s-a lămurit că performanța costă. Nu e de ajuns să crești jucători pentru export, trebuie să și plătești pentru a îmbunătății calitatea lotului. Nu de Marius Constantin, Herea, Eric sau Dumitraș avea nevoie Viitorul, ci de jucători ca Budescu, Texeira sau Alibec. Dar, repet, aceștia costă, iar Hagi nu e dispus, deocamdată, să se abată de la filosofia lui. Numai că, în ritmul acesta, Viitorul va ajunge în grupele unei competiții europene peste ani și ani.

Ce a mers la Steaua?

Au contat, în primul rând, investițiile. Budescu și Texeira, principalele achiziții din vară,  au marcat jumătate din golurile roș-albaștrilor în dubla cu cehii. Cealaltă jumătate le-a aparținut altor jucători transferați pe sume importante, în sezonul precedent, Bălașa, Alibec și Tănase. Cei 5 au costat, împreună, 4,75 milioane de euro, la care se adaugă salariile, deloc mici.

Apoi, contează experiența. Pe lângă jucătorii care evoluaseră anterior în Europa, Steaua a transferat alți fotbaliști cu evoluții foarte bune în cupele europene și mă refer, în primul rând, la cei veniți de la Astra. E un lucru important, care nu poate fi trecut cu vederea. S-a văzut această experiență în momentele delicate. Cehii au condus de două ori pe Arena Națională, dar roș-albaștrii au fost aproape să câștige. La Plzen, când Viktoria a egalat, roș-albaștrii au reacționat imediat, la fel de bine ca în urmă cu o săptămână.

L-am lăsat la final pe Nicolae Dică. Privit cu neîncredere, inclusiv eu am făcut-o, ca urmare a relației tumultuoase pe care a avut-o cu patronul, Dică a răbdat și și-a văzut de treabă. A trecut peste recomandările din lojă, lucru extrem de important, și a decis să facă totul de capul lui. Dacă tot te îndrepți în viteză către prăpastie, măcar să o faci în condițiile tale. Așa au apărut schimbările de la mijlocul primei reprize, când era clar că Ovidiu Popescu nu e o soluție în defensivă, că jocul nu se leagă cum ar trebui. Așa a fost posibil să-l vedem în teren pe Achim, declarat indezirabil în urmă cu o săptămână, pe Junior Morais, din nou în fața apărării, pe Larie, în centrul defensivei.

sursă foto: gsp.ro

Cel mai mult mi-a plăcut, însă, că a explicat absolut toate mutările, întocmai cum o făcea antrenorul lui, Walter Zenga, în urmă cu mai bine de 10 ani, după eșecul de la Valencia. Dacă vrei ca lumea să te perceapă altfel decât ca pe un simplu executant al ordinelor venite de sus, trebuie să explici alegerile pe care le faci. Să-i faci pe oameni să înțeleagă de ce ai jucat într-un fel sau altul. Iar Dică tocmai asta a făcut.

Cam acestea sunt diferențele dintre Viitorul și Steaua. Titlul pe care și l-au disputat, pe teren și în afara lui, ar trebui să rămână în urmă. Rezultatele diferite înregistrate aseară nu au legătură cu războaiele interne, ci cu strategiile celor două cluburi. Când Hagi va reuși să facă investiții majore la echipă, atunci va putea spera la rezultatele roș-albaștrilor. Când Steaua va reuși să crească jucători, așa cum o face Hagi, atunci problema aducerii unui fundaș central ar înceta să mai fie o problemă.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *