Serie A, etapa a 5-a. Nebunia lui Gervinho

Nici n-a trecut bine etapa a 5-a, că stă să înceapă cea de-a 6-a, așa că ne grăbim și noi cu rezumatul rundei din weekend. S-au întâmplat niște chestii, unele faine de tot, altele mai puțin faine, ]n funcție de preferințe, așa că le luăm pe rând, în ordine cronologică, potrivit obiceiului.

Sassuolo – Empoli 3-1

Pesemne că amorțeala din meciul cu Juventus a avut efecte și în partida cu Empoli. Băieții lui De Zerbi și-au dat seama târziu că a început meciul cu Empoli. Caputo a marcat după doar 18 secunde, cel mai rapid gol din 2018, în Serie A. A fost în van, până la urmă, pentru că echipa lui Nonno Aurelio a început să joace precum porecla celui de care se leagă cea mai mare contraperformanță din istoria recentă a Romei – la coppa în faccia, din urmă cu 5 ani.  A fost 1-1 la pauză, după ce a egalat KPB, la al 3-lea gol în acest sezon.

După două mingi trimise în barele propriei porți, la Torino, s-a trezit și Ferrari. Mai târziu decât ceilalți, dar la timp. Golul de 2-1 a venit repede, imediat după pauză. A fost, până la urmă, meciul lui Di Francesco. Scuipat de Douglas Costa, ”boierul” juventin, Di Francesco junior a închis tabela, cu un călcâi de efect.

Pentru că nu lăsăm o mică eroare să strice o frumusețe de gol, nu vorbim de mingea scăpată în afara terenului de Pol Lirola. Să te tot scuipe boierii, iar apoi să dai două assisturi și goluri de genul ăsta. Măcar o parte a familiei Di Francesco să fie fericită. Al 4-lea succes acasă, cu Empoli, în tot atâtea întâlniri în Serie A. Și tot 3 goluri marcate. #tradiție

Parma – Cagliari 2-0

Meciul de pe Ennio Tardini a fost al lui Gervinho. Revenit în Serie A, ivorianul nu s-a mulțumit cu un gol împotriva lui Juventus. A zis că e nevoie de ceva mai spectaculos. Mai întâi, a luat-o de la mijlocul terenului, dar a tras pe lângă poartă. Imediat după pauză, s-a gândit că nu a avut spațiu suficient pentru a-și pregăti execuția, așa că a plecat mai din spate. De la vreo 25 de metri de propria poartă. Și dus a fost!

Seamănă și nu prea cu al lui Weah, dar asta contează mai puțin. Gazzetta dello Sport a calculat absolut tot. Distanță parcursă, viteză, tot ce trebuie.

Până la al doilea, a fost primul. Marcat de Inglese și validat după câteva minute. Al 3-lea gol în tot atâtea meciuri cu sarzii. Să tot vezi roșu și albastru în fața ochilor.

Fiorentina – SPAL 3-0

S-a găsit Fiorentina să strice povestea lui SPAL. Dacă n-ați aflat-o etapa trecută, o mai spun o dată. SPAL era echipa cu cele mai puține goluri încasate în cele 5 mari campionate ale Europei. Ai lui Semplici luaseră un gol în 4 etape. Pe Artemio Franchi, au luat 3, în mai puțin de o oră. A dat Pjaca, primul gol în Serie A. A dat și Milenkovic. A făcut-o și Chiesa. La câte greșeli au făcut cei de la SPAL, nu putea fi alt rezultat. Cose semplici. A mai fost un moment amuzant. Cel în care Davide Ghersini i-a dat roșu lui Kurtic, la o fază la care slovenul a dat în minge, nu în piciorul adversarului. Noroc cu VAR-ul, deși Ghersini n-a vrut să-și repare greșeala în totalitate. I-a dat doar galben, deși, repet, n-a fost nici fault. Fiorentina are al doilea cel mai bun atac, 11 goluri, la fel ca liderul Juventus. Doar Sassuolo are mai multe goluri, 12.

Sampdoria – Inter 0-1

Una vittoria da Inter, cum au zis italienii după 2-1 cu Tottenham. Și dacă a fost prima, era normal să vină și cea de-a doua. Mai târziu decât cu londonezii. A fost un meci în care s-au dat 4 goluri, dar n-a fost validat decât ultimul. Marcator la Bologna, Ninja a dat-o-n poartă și pe Marassi. Bucurie multă, mai ales că era pe final de primă repriză, îmbrățișări, pupături, după care… retrageți tot, rămâne 0-0. Icardi, în offside.

Minutul 87. Șutul lui Asamoah îl bate pe Audero. Primul gol după 4 ani jumate, nebunie maximă în teren și pe margine, tot tacâmul. Revine VAR, implacabil. D’Ambrosio a centrat de dincolo de linia de fund. Ca nebunia să fie totală, câteva secunde mai târziu marchează Defrel. Degeaba. Offside. În minutul 93 și 11 secunde nimeni n-a mai putut face nimic. Epic Brozo a închis meciul cu cel mai târziu gol al Interului, din ultimii 4 ani și jumătate, de la o reușită a lui Eder împotriva lui Udinese.

Singurul care nu s-a putut bucura pe deplin de succes e Spalletti. Arbitrului de rezervă i s-a părut nepotrivită explozia de bucurie a Marelui Chel și i-a spus lui Guida să-l elimine. Zis și făcut. Spalletti va vedea din tribună meciul cu Fiorentina.

Torino – Napoli 1-3

Oameni noi, obiceiuri vechi. Ce dacă a plecat Sarri? La Torino e loc pentru toată lumea. Chiar și pentru Ancelotti, care s-a încălzit înaintea meciului cu Juventus, de sâmbătă. Legenda spune că Torino e gazdă primitoare când vine vorba de meciurile cu Napoli. Cel puțin de când s-a întors în Serie A. 30 de goluri luate în 12 meciuri. Insigne a dat două, Verdi, doar unul. După 21 de pase consecutive.

A fost al 17-lea gol marcat de Verdi în prima repriză. Din 21. Hamsik a făcut 400 de meciuri în Serie A și cam asta a fost tot, în al 4-lea succes consecutiv pe terenul lui Torino. Dar nu meciurile de pe Olimpico îi interesează pe napoletani. Sâmbătă joacă acolo unde au câștigat anul trecut, dar fără a reuși să-și vadă visul ultimilor 30 de ani cu ochii.

Bologna – Roma 2-0

Roma a luat 7 goluri la rând, fără să dea vreunul. Unde a dat Chievo două, au mers și cele 3 ale Realului. Și unde a dat 3 Real Madrid, de ce n-ar fi dat și Bologna două? Mai ales că nu dăduse niciun gol din mai, de la un meci cu Chievo, și nu avea nicio victorie. Au marcat Mattielo și Santander, ultimul după un contraatac pornit de la o fază fixă a Romei. Skorupski, în felul lui, le-a arătat obrazul giallorossilor, așa cum o mai făcuse și când Roma îl împumutase la Empoli. Falcinelli a dat pe lângă minge cu toată poarta goală în față, iar Inzaghi cel mare i l-a oferit pe Di francesco, pe tavă, lui Inzaghi cel  mic, înaintea derby-ului de sâmbătă. Dacă o mai rezista Di Francesco până atunci, că e șucăr mare în vestiar și nu numai. Roma are 4 înfrângeri în ultimele 5 meciuri și 3 eșecuri la rând în deplasare, ceea ce nu s-a mai pomenit din 2013, de pe vremea lui Zeman. Roma n-a mai văzut 5 puncte după 5 etape din 2010, când s-a lăsat cu plecarea lui Ranieri. Mai târziu, nu chiar la început de sezon, dar tot a plecat.

Lazio – Genoa 4-1

Lazio a înșirat a 3-a victorie în Serie A și a 4-a, dacă socotim și meciul cu Apollon, de joi. Genoa a fost victimă sigură pe Olimpico, unde Caicedo a deschis scorul, iar Immobile a dat două. 71 de goluri în 94 de meciuri, pe locul 7 în clasamentul golgheterilor laziali. Ciro e cam pe la jumătatea drumului către Silvio Piola (149). Si è svegliato anche Milinkovic-Savic, care nu mai dăduse gol din mai, de pe Ezio Scida. A fost un meci amuzant, cu mari greșeli de apărare. Singura consolare a oaspeților e golul marcat de Piatek. Al 5-lea în 4 meciuri, ceea ce n-a mai reușit nimeni în ultimii 19 ani, de la Shevchenko încoace. N-o fi polonezul vreun ”Balon de Aur”, dar e capocannoniere în Serie A.

Chievo – Udinese 0-2

Chievo a încercat să repete figura de pe Olimpico și să revină de la 0-2. Numai că s-a păcălit. Udinese n-a picat în plasa băieților lui D’Anna – of, cât de rău sună asta! – și s-a asigurat că nu are cum să scape victoria din mână. Așa că a marcat târziu, în ultimul sfert de oră. Nu că n-ar fi vrut să-și asigure primul succes afară, mai devreme, dar e greu cu Sorrentino.  De Paul și Lasagna au rezolvat meciul cu Chievo, care rămâne pe minus, pe ultimul loc. Poate, poate, cine știe?

Milan – Atalanta 2-2

Meci cu 4 goluri pe San Siro, distribuite în mod egal, ca să nu se supere nimeni. Milan a condus de două ori, dar a terminat prin a fi pusă la colț de un adversar cu un om mai puțin. Nu-l mai punem pe Papu, care s-a plimbat pe teren în ultimele 20 de minute, după ce Gasperini a epuizat schimbările.

Pipita a dat al 3-lea gol într-o săptămână, cel mai rapid gol al rossonerilor, în ultimii 5 ani – minutul 1 și 33 de secunde. Gol de atacant adevărat dar, la fel ca la Cagliari, nu a fost suficient. Milan nu știe să închidă meciurile și, după chinul cu Dudelange, a crezut că Atalanta e la fel. A egalat Papu, când încă era în putere, dar Jack a readus-o pe Milan în avantaj, câteva minute mai târziu, ca o răzbunare pentru golul anulat în prima repriză. După care a intervenit geniul lui Gattuso. Eu am mai zis că Ringhio e lovit rău de câte o criză de inspirație, mai ales în momente favorabile. Așa că l-a scos pe Bonaventura și l-a băgat pe Bakayoko. La fel ca la Cagliari. Nu e de mirare că rossonerii nu au mai avut ocazii. E de mirare că nu au pierdut într-un final în care Atalanta a zburdat, în inferioritate.

Știți câte meciuri a câștigat Milan cu Bakayoko în teren? Zero. Știți care a fost singurul meci în care nu a jucat francezul? Exact. Cel cu Roma. Bakayoko a intrat de două ori când echipa conducea. A pierdut la Napoli și a remizat cu Atalanta. Două meciuri dintre care măcar unul l-ar fi câștigat și Wenger, că tot e Gazidis la modă.

Frosinone – Juventus 0-2

Odată spartă gheața, Cristiano nu se mai oprește. În campionat, pentru că în UCL a luat, deja, o pauză. N-a fost ușor pe Stadio Benito Stirpe. Ai lui Longo sunt tot fără gol marcat, normal, dat fiind că nu au ajuns la poarta lui Juventus. Și ca să vă dați seama cât de rău se descurcă Frosinone în ofensivă, vă dau următorul exemplu.

Portughezul i-a depășit cu mult pe ”i ciociari”, până la final. Mai ales că a marcat, cu o execuție stângace, dar parcă asta e important. În prelungiri, a marcat și Bernardeschi, care se va face bun de tot, mult mai bun decât a fost în singurul sezon în care a contat la Fiorentina. Juventus are 6 victorii în tot atâtea meciuri disputate, în toate competițiile. E a 5-a oară, când se întâmplă asta, în ultimii 79 de ani, dar parcă nu pare ieșit din comun. Ne-am obișnuit.

soccerway.com

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *