Serie A, etapa a 4-a. Cristiano, Gonzalo și Federico

Două săptămâni de pauză au trecut greu, astfel că așteptam o etapă nebună în Serie A. Nu credeam, totuși, să fie așa nebună, cu tot ceea ce a creat farmecul aparte al campionatului italian. Rezultate neașteptate, erori de arbitraj, goluri spectaculoase, multă agitație, mai ales după meciuri. Subiectul principal este… nu, nu vă grăbiți, golurile lui Cristiano erau anunțate. Oricum, portughezul așteptase doar 3 etape. Subiectul principal e Parma. Sau Inter, după preferințe. Așadar…

Inter – Parma 0-1

19 ani trecuseră de la precedenta victorie a Parmei pe Meazza. În 1999, exista un singur Ronaldo, Cristiano avea doar 14 ani și era la academia lui Sporting. Asta ca să vă faceți o idee de ce e mai importantă victoria Parmei decât dubla lui Cristiano, pe care o vom discuta ceva mai târziu. Așadar, 1999, Ronaldo la Inter. Gol în prima repriză, 1-0 la pauză, dar nici măcar marele Ronaldo nu era suficient în fața Parmei.  3 i-a dat Interului, în repriza a doua, 3 i-a dat și lui OM, 4 zile mai târziu, în finala Cupei UEFA. Crespo, Fuser, Sensini, Buffon, Tino Asprilla, care arăta altfel decât acum, Balbo, Cannavaro, Chiesa – tatăl, nu fiul – și lista ar putea continua. Îi știți pe toți băieții. De atunci, Parma a a intrat în faliment în câteva rânduri, a jucat în ligile inferioare și așa mai departe. Inter a făcut tripla, și-a mai adăugat titluri în palmares, astfel că meciul de sâmbătă era ca și câștigat. Mai ales că nerazzurrii câștigaseră ultimele 4 partide după meciurile echipelor naționale.

Numai că niciun meci nu e câștigat dinainte, dacă nu te numești Juventus, care are atâta forță precum Steaua pe vremuri, când adversarii i se închinau încă de la vestiare. Spalletti l-a odihnit pe Icardi, echipa a stat bine în teren, Parma a a tras o singură dată la poartă în prima repriză, doar golul a lipsit. Și a mai lipsit, imediat după pauză, arbitrul. Gianluca Manganiello nu a văzut hențul lui Dimarco și s-ar putea să mai vadă Serie A doar la Sky sau DAZN.

Nici măcar Rocchi nu l-a sfătuit să se uite la reluare, astfel că s-a iscat discuția despre cine e mai vinovat? Manganiello sau Rocchi?

sursă foto: Gazzetta dello Sport

Până la urmă, Dimarco, omul împrumutat chiar de la Inter, a închis meciul cu un șut formidabil, în minutul 79. Parma a obținut prima victorie în campionat, acolo unde se aștepta mai puțin, iar Inter s-a ales cu al doilea eșec stagional. 4 puncte după 4 etape. Inter a trimis 28 de mingi spre poarta adversă, dar degeaba. Au trecut 6 ani de când nerazzurrii au mai avut o astfel de contraperformanță – 30 de șuturi și niciun gol, cu Novara (0-1, în februarie 2012). E greu să joci pe două fronturi, mai ales dacă nici nu l-ai deschis pe al doilea. Marele chel cu un ochi roșu anunță 3 fundași centrali pentru meciul cu Tottenham, o altă echipă cu probleme.

Napoli – Fiorentina 1-0

Ancelotti experimentează. Schimbă formule, schimbă jucători, iar Napoli seamănă tot mai puțin cu echipa din perioada lui Sarri. Pe un stadion pe jumătate gol, Ancelotti l-a folosit din primul minut pe Mertens, dar belgianul a ținut parcă să-i arate lui Don Carlo că decizia nu e bună. Astfel că i-a făcut destul de repede loc lui Milik. Polonezul a intrat și i-a oferit un assist lui Insigne. A fost golul 50 în Serie A, pentru cel mai bun jucător al lu iNapoli, în acest sezon. Gol venit târziu, prestație nu tocmai apreciată de fani, dar 3 puncte sunt 3 puncte. Victoria care o urcă pe Napoli în spatele lui Juventus mai estompează din dezastrul de pe Marassi. Marea provocare a primei părți a sezonului va fi să iasă dintr-o grupă ce Champions din care mai fac parte Liverpool și PSG. Startul pare simplu, la Belgrad, cu Steaua Roșie.

Frosinone – Sampdoria 0-5

După ce a pierdut primul meci pe Friuli sau Dacia Arena, dacă vă e mai comod așa, Sampdoria s-a pus pe treabă. 3 goluri cu Napoli, alte 5 cu Frosinone, în deplasare. Doar 1-0 la pauză, dar faza golului 2 amintește de Maurizio Sarri.

Se il termine "Sarrismo" è entrato nell'enciclopedia Treccani…Metteteci, per favore, anche "Giampaolismo"U.C. Sampdoria Sky Sport

Publicată de Alex Gorletta pe Luni, 17 septembrie 2018

 

Nu e Sarri, e Giampaolo, ceea ce înseamnă că ne învârtim cam în aceeași zonă. Giampaolo l-a făcut golgheter pe Defrel, care are 4 goluri după 3 meciuri. Frosinone o ia pe urmele lui Crotone. Nu a marcat în primele 4 meciuri, iar revenirea în Serie B pare foarte probabilă. Singurul lucru de lăudat la echipa lui Longo sunt suporterii, care au cântat incredibil, pe toată durata meciului și nu s-au oprit nici măcar când Doria marca gol după gol. Sâmbătă e meci tare. Sampdoria – Inter.

Roma – Chievo 2-2

Roma – Chievo a fost despre cum să-ți bați joc de munca ta. Proaspăt penalizată cu 3 puncte, Chievo a venit ca mielul la tăiere pe Olimpico, iar asta s-a văzut în primele 30 de minute. El Shaarawy și Cristante, gol cu primul șut expediat în acest sezon, au marcat și totul părea în regulă. Mai ales că ”Micul Faraon” a ratat ocazia de a face 3-0. Dincolo, doar o ocazie, a lui Stepinski. Polonezul i-a furat mingea lui Rigoni și a rămas 2-0. Birsa a dat golul meciului, imediat după pauză. Îl vedeți aici.

Apoi, Kolarov a încurcat porțile și era să-și învingă propriul portar. A scos miraculos Olsen, dar Stepinski nu a mai iertat. Roma s-a clătinat, a ratat uluitor în prelungiri, cap Dzeko peste, din doar câțiva metri, dar nu s-a mai schimbat nimic. Ba mai mult, echipa lui D’Anna era câștige, dar miracolul lui Olsen a blocat prima victorie a lui Chievo, la șutul lui Giaccherini. S-a încheiat în fluierăturile publicului, iar Di Francesco e sub presiune. Roma are doar 5 puncte, iar victoria de la Torino nu e suficientă. Mai ales că vine meciul de pe Bernabeu.

Genoa – Bologna 1-0

Genoa – Bologna a fost meciul lui Piatek, măcar pentru că polonezul a marcat încă o dată. Are 4 goluri după 3 meciuri și e primul jucător al grupării rossoblu care se poate lăuda cu acest lucru, după 70 de ani. A mai făcut-o Juan Carlos Verdal, în sezonul 1948/49. Sampdoria și Genoa dau primii clasați în ierarhia golgheterilor. Piatek și Defrel au câte 4 goluri după primele 3 meciuri jucate.

Dincolo, Bologna e în mare criză. Să-l ai antrenor pe Pippo Inzaghi și să nu dai niciun gol în 4 meciuri e ceva. Bologna are doar un punct și bate toate recordurile negative.

Udinese – Torino 1-1

Udinese – Torino a fost despre VAR. Sau cum tehnologia e inutilă atunci când arbitrii se grăbesc. Vorba lui Urbano Cairo: ”decât așa, mai bine deloc”. Lucrurile sunt simple. Berenguer a marcat din poziție regulamentară, dar asistentul Enrico Caliari a ridicat fanionul. Imediat, Paolo Valeri a fluierat, iar mingea lui Berenguer a intrat degeaba în poartă. Dacă Valeri ar fi așteptat să vadă unde se duce mingea spaniolului, VAR ar fi remediat problema. Așa, jocul a fost oprit înainte ca mingea să intre în poartă, iar arbitrajul video nu a mai putut interveni. Offside-ul semnalizat a fost ridicol.

sursă foto: Gazzetta dello Sport

Curat ghinion pentru Berenguer care a mai fost implicat într-o fază asemănătoare și în urmă cu un an. În rest, Udinese a dat gol după o minge pierdută de Meite, la care Torino a acuzat un fault. Noroc că francezul a ținut să se revanșeze și a egalat. Golul e aici.

Juventus – Sassuolo 2-1

Așa cum anticipa toată lumea, Cristiano a spart gheața. A dat două goluri cu Sassuolo, astfel că se poate relaxa, pentru că devenise agitat, după propriile declarații. N-a fost simplu, pentru că Juventus a ajuns la 5 meciuri din ultimele 11 în care nu marchează în prima repriză, iar în restul nu a dat mai mult de un gol. Un gol era să dea și acum, pentru că lui Pol Lirola i s-au împleticit picioarele și cu greu a fost salvat de Consigli. Ferrari a zis să încerce și el și a șutat în transversala propriei porți. Cum n-a ieșit, a mai încercat o dată, din cornerul rezultat. I-a ieșit tot bară, dar Cristiano a fost pe fază și a trimis mingea în poartă. Al 28-lea șut în acest sezon, primul gol. La fel ca anul trecut, la Madrid.

Cum doar primul gol e greu de marcat, Cristiano l-a dat și pe al doilea, mai frumos, ba a mai și ratat alte 2-3 ocazii mari de tot. Diferența a fost minimă, până la urmă, pentru că a dat gol și Babacar. Târziu, când nu se mai putea face nimic pe tabelă. Pe teren, Douglas Costa s-a dat în spectacol.

sursă foto: Gazzetta dello Sport

Un cot și un scuipat țintit acolo unde nu ajunsese capul.  În gura lui Di Francesco. Toate în decurs de câteva secunde. Roșu și 100.000 de euro amendă din partea clubului. Să vedem ce zice Liga. UEFA i-a dat lui Mihajlovic 8 etape de suspendare după ce l-a scuipat pe Mutu.

Empoli – Lazio 0-1

Intrat în conflict cu Lotito, Inzaghi cel mic s-a pus pe treabă. All’italiana. 1-0 cu Frosinone, 1-0 cu  Empoli. Ambele meciuri puteau fi castigate mai clar. Au fost ocazii mari de tot și pe Olimpico, și pe Castellani. Două victorii scurte, dătătoare de speranțe. Cele două puteau fi doar una, dacă Strakosha nu intervenea miraculos la ultima fază a meciului de la Empoli. Amănunte, până la urmă. Ceea ce contează sunt cele 6 puncte.

Cagliari – Milan 1-1

Cagliari are doar o victorie în ultimele 30 de meciuri cu Milan. Și doar 8 în toată istoria confruntărilor cu rossonerii. Așa că sarzii s-au pus pe treabă încă din startul meciului. Au dat gol repede. Joao Pedro a marcat. Îl știți. Băiatul care a fost prins dopat a doua oară, a primit doar 6 luni de suspendare, deși se ceruseră 4 ani. Ghinionul Milanului a fost că jumătatea de an s-a sfârșit fix sâmbătă, cu o zi înainte de meci. Barella a zguduit și el bara lui Donnarumma, iar Milan a rezistat cu greu în primele 20 de minute. Rușinoase, le-a caracterizat Gattuso.

N-au fost singurele, dar astea i-au sărit în ochi acestui ”haida, haida” calabrez. Deși Higuain a spart gheața în aceeași etapă în care a făcut-o și Cristiano, meciul s-a încheiat 1-1 cu largul concurs al lui Ringhio. Lovit de o criză de inspirație, l-a scos pe Bonaventura – ok, într-o zi foarte slabă – și l-a introdus pe Bakayoko. Singurul lucru bun e că Milan n-a mai luat gol, ca la Napoli, pentru că de dat nu avea cum, cu Bakayoko, Kessie și Biglia. Mușchi mulți, minte puțină. Așa se face că singura ocazie a rossonerilor a fost un șut al lui Suso, în prelungiri, scos formidabil de Cragno. Iar Higuain, care a dat 7 goluri în 8 meciuri cu sarzii, a plecat nervos la vestiare. Poate îi ia și el calea lui Bonucci, vara viitoare.  Duminică, Milan joacă împotriva Atalantei, acasă.

SPAL – Atalanta 2-0

Care bergamasci s-au gândit că unde au pierdut cu Cagliari, o pot face și cu SPAL. A fost plin ochi Paolo Mazza, renovat, în sfârșit. SPAL face lucrurile Semplici. Marchează mai mult ca adversarul și se apără bine. Avea 6 puncte după 4 etape, cu un golaveraj 2-1. Acum, are 9 puncte și e pe locul 2, după dubla lui Petagna. Cine? Petagna, omul pe care Atalanta l-a azvârlit pentru a-l păstra pe Cornelius, la fel de talentat. A dat două goluri în 6 minute și a urcat-o pe SPAL pe locul 2, după 4 etape. Iar minunile nu se opresc aici. Nu există echipă în cele mai tari 5 campionate ale Europei, care să se fi descurcat mai bine, în apărare, decât SPAL. Amin!

sursă foto: soccerway.com

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *