Fotbalul, oltenii și arbitrajul
Să ai cele mai ofensive echipe ale campionatului, conduse de cea mai bună brigadă, și totuși să se vorbească mai mult de arbittaj decât de fotbal. Ăsta este unul dintre paradoxurile des intalnite în Liga 1. Să te prezinți impecabil în Champions League și în preliminariile Euro 2020, dar să-ți tremure fluierul și fanionul într-un meci care nu mai e ca pe vremuri, pentru că și echipele sunt altele, e greu de inteles.
Doar arbitrul de rezervă n-a greșit pe Arena Nationala. Lui Hațegan i se reproșează golul lui Cicâldău. Daca am fi vorbit doar de mâna pusa în spatele lui Bemzar, am fi putut spune că s-a dat credit atacului. Dar Cicâldău îi pune și piedică adversarului, ceea ce face ca golul să fie marcat în condiții neregulamentare. Greu de lămurit golul lui Man, atâta vreme cât Balaj și Crăciunescu nu s-au pus de acord. Crăciunescu vorbește de minge venită DIN adversar, nu DE LA adversar și insistă că Șovre trebuia să ridice fanionul. Balaj susține contrariul și spune că, deplasându-se spre minge, Thiago Ferreira își manifestă intenția de a o juca, ceea ce face ca golul să fie regulamentar.
Ceea ce e de neinteles, însă, e motivul pentru care s-a anulat golul lui Benzar. Nimeni nu poate da o explicație plauzibilă. Sebastian Gheorghe a ridicat fanionul după ce mingea a intrat în poartă și nici Hațegan nu a văzut asta timp de aproape un minut. Nici măcar oltenii nu s-au gândit că e ceva în neregulă. Pe reluările date în buclă, de zeci de ori, nu se vede nimic. Nici două atingeri ale lui Hora, nici ofsaid la Benzar, nici că Gnohere ar fi intervenit când se afla în spatele fundașilor Craiovei. Au picat, pe rând, toate posibilitățile. Singurul care ar putea lămuri totul este chiar Sebastian Gheorghe.
Sau CCA, care ar trebui să iasă în față, cu explicații, ața cum fac toți cei care se ocupă de arbitraj în Spania, Italia și chiar la UEFA. Dar nu trebuie să ne așteptăm la așa ceva, pentru că CCA tace mâlc, pe ideea „câinii latră, ursul merge”. Singurul lucru care vine dinspre comisia arbitrilor e tăcerea care ne sparge timpanele. Majoritatea e de părere că liderul CFR e cel avantajat, dar deciziile ciudate ale arbitrilor sunt împrăștiate în toate directiile. Că unele duc mai mult spre Cluj, e adevarat.
Clasamentul spune că echipa lui Petrescu e favorită la titlu. Jocul ardelenilor spune altceva, numai că ne-am obișnuit cu ideea că scopul scuză mijloacele. CFR joacă prost și câștigă, alții nu pot câștiga nici când joacă bine. FCSB și Craiova au oferit un nou episod spectaculos în lupta pentru titlul de contracandidată a CFR-ului. A câștigat FCSB, pentru că are un lot mai bun și pentru că încă mai știe să joace meciurile cu miză. Teja i-a adus de pe bancă pe Gnohere și Coman, care au mai multe goluri decât toți titularii Craiovei la un loc.
Vocea și elanul Craiovei sunt mult peste fotbalul pe care-l oferă echipa fanion a Olteniei. Craiova are doi mijlocași centrali foarte buni, un căpitan care joacă mult mai bine la club decât la națională, un portar excelent și câțiva tineri pe care-i poate crește. În rest, echipa lui Mangia pare alcătuită din petice. Și-a vândut golgheterul și a adus doi atacanți doar pentru a o încurca pe FCSB, care pusese ochii pe Fortes și Cristea. Absența lui Kolijc a dat peste cap tot jocul alb-albaștrilor, care vor avea de tras cât timp bosniacul va fi indisponibil. Pe cât de seducători sunt, uneori, în ofensivă, pe atât de naivi și fragili sunt în apărare. A fost un meci în care aproape fiecare fază de atac a celor de la FCSB a produs panică în apărarea Craiovei. Craiova n-are lot, s-a văzut la schimbări, unde Mangia a forțat, în final, cu Kelic vârf. O idee năstrușnică, dar nu e primul care procedează așa. A făcut-o și Spalletti, cu Ranocchia. O fi noul trend și nu știm noi.
A ieșit o victorie logică a celor care au îndrăznit mai mult, a celor care parcă aveau mai mare nevoie de ea. FCSB merge mai departe și își face iluzii că poate opri în câmp rapidul de Cluj. Craiova n-a ieșit din lupta pentru titlu, dar nici nu va intra cu adevărat până ce nu va realiza și în deplasare ceea ce face pe teren propriu.
sursă foto: gsp.ro