Champions League, etapa 1 – Parisul a câștigat, dar n-a fost așa simplu precum părea
PSG a învins-o pe Juventus la capătul a ceea ce nu a fost deloc un meci lejer, așa cum se anunța după primele 22 de minute. Parizienii au devenit superficiali, în vreme ce Juventus a demonstrat că echipa lui Galtier are probleme dacă este supusă presiunii. Întrebarea care se pune este legată de echipa lui Allegri: a scăpat cu bine din ceea ce putea fi o seară de coșmar sau e cazul să regrete că nu a obținut un egal de care a fost atât de aproape?
Juventus a venit pe Parc des Princes cu un singur gând. Să închidă cât mai bine culoarele către poarta lui Perin. Privată de câțiva jucători importanți, echipa lui Allegri nici nu traversa o perioadă fastă. Evoluții palide, economicoase, departe de ce-și dorește suporterul care a văzut-o pe La Vecchia Signora campioană nouă sezoane la rând. Iar Allegri, omul care a intrat, cu 10 euro în buzunar, în restaurantul de lux inaccesibil lui Conte, trebuia să demonstreze că rămâne un nume relevant, capabil să se adapteze unui fotbal într-o continuă evoluție. Senzația este că Allegri a reuțit pe jumătate. A evitat un eșec drastic și a fost aproape de un egal nesperat. Într-un fel, reacțiile de după meciul din capitala Franței mi-au adus aminte de partidele României din mandatul lui Contra. Mai ales cea cu Spania, de la București, când Tătărușanu a evitat un dezastru, dar am fost aproape de un egal uluitor. Așa și cu Juventus, care a luat două goluri în primele 22 de minute, când nu prea a ieșit din propria jumătate, dar a avut două șanse de a egala.
Allegri a greșit abordarea
E clar că Allegri a greșit abordarea. 3-5-2-ul propus în primele 45 de minute n-a fost ceea ce trebuia. Verratti și Vitinha au putut pasa liniștiți în zona centrală, în vreme ce Hakimi și Mendes i-au dominat clar pe Cuadrado și Kostic. Singurul moment de sclipire a fost la ocazia lui Milik, a cărui lovitură de cap a fost scoasă de Donnarumma. Acela a fost, de altfel, și momentul în care s-a văzut că Parisul suferă în fața unui adversar care știe să exploateze spațiile libere, așa cum a făcut-o Paredes. Argentinianul a profitat că niciunul dintre cei 3 oameni de atac ai parizienilor nu se apără, iar Vitinha și Verratti s-au retras prea aproape de fundașii centrali. Un soi de inside information. Din păcate pentru italieni, acela a fost singurul moment de acest gen, din prima repriză. Mișcarea continuă a lui Neymar, Mbappe și Messi i-a bulversat pe jucătorii lui Allegri, care au făcut greșeli elementare. Mai ales faza de la golul doi demonstrează asta, când Kostic și Danilo încearcă să anticipeze o pasă spre Hakimi, dar îi lasă interiorul lui Verratti.
Schimbarea care aduce golul
Allegri a reacționat abia la pauză, când era clar că nu mai are rost să continue în acest mod, pentru că exista pericolul să se întoarcă de la Paris la fel cum s-a întors anul trecut de pe Stamford Bridge. L-a scos pe Miretti, care n-a fost mai slab decât alții, dar era cel mai neexperimentat, și l-a introdus pe McKennie, iar Juventus a trecut la un 4-4-2 mai aproape de ceea ce avea nevoie echipa. Mult mai agresivă și mai stăpână pe ea, trupa lui Allegri a început să pună probleme și a marcat după un corner executat scurt. Kostic l-a servit ideal pe McKennie, cu ajutorul lui Donnarumma a cărui talie pare mai degrabă un handicap decât un atu la fazele de acest gen. Imediat a venit ocazia mare a lui Vlahovic, fază la care Donnarumma a demonstrat că este un portar de reflex.
Apoi, Juventus a revenit la jocul prudent din primele 45 de minute. Ceea ce, până la urmă, s-a dovedit a fi o eroare, pentru că Neymar și Mbappe au continuat să creeze pericol la poarta lui Perin. Allegri l-a schimbat și pe Milik cu Locatelli, din dorința de a avea superioritate numerică în centrul terenului, dar a părut că a ratat momentul favorabil. Juventus a jucat la așteptare, încercând să forțeze egalarea abia în minutele de final. Când a ieșit Rabiot și a intrat Kean era, totuși, prea târziu. Locatelli a avut un sfert de ocazie, în vreme ce Neymar putea închide meciul din centrul careului.
Concluzii
S-a terminat 2-1 pentru că parizienii au fost foarte siguri pe ei și au accelerat doar atunci când au simțit că sunt în pericol. Din nefericire pentru Juventus, italienii le-au dat prea rar motive de teamă parizienilor. Galtier trebuie că s-a temut la un moment dat și a realizat că și Messi trebuie să fie în formă maximă pentru ca meciul să fie floare la ureche. Aseară, argentinianul a fost departe de ceea ce a arătat în acest start de sezon. Doar cu Neymar și Mbappe, cu ultimul foarte egoist, e posibil să nu ajungă prea departe nici în acest sezon.
În ceea ce-l privește pe Allegri, nu sunt prea multe de spus. Max știe fotbal, dar vrea să-l joace într-un stil minimalist. Sigurcă e mai ușor să distrugi decât să construiești, dar este păcat să faci asta într-un fotbal care devine din ce în ce mai competitiv și mai rapid. În momentele în care Juventus a jucat, n-au mai contat absențele lui Di Maria, Pogba sau Chiesa. Deocamdată, Allegri are alibiul absențelor, dar până îi va avea pe toți 3 la dispoziție s-ar putea să rateze obiectivele importante. Juventus poate să joace, dar trebuie să-și mai și propună asta.
Celtic – Real Madrid 0-3
Campioana Europei a suferit în primele 45 de minute de pe Celtic Park. A fost doar 0-0 la pauză, iar accidentarea lui Benzema, înlocuit după doar o jumătate de oră, le-a dat ceva fiori madrilenilor. Doar că o echipă mare accelerează atunci când trebuie, iar Real Madrid nu este doar o echipă mare ci, posibil, cea mai mare. Așa că, după ce a scăpat cu bine la ocaziile lui Giakoumakis, O’Reilly sau bara lui McGreggor, echipa lui Ancelotti a rezolvat meciul în doar câteva minute. Vinicius și Modric au pus punct speranțelor scoțiene. Modric a devenit al 5-lea cel mai vârstnic jucător care marchează în Champions League, la meciul 100 în tricoul blanco, în această competiție. Eden Hazard a marcat primul gol în gol în Champions după aproape doi ani, în urma unei faze cu 33 de pase consecutive.
Sevilla- Manchester City 0-4
Manchester City s-a distrat la Sevilla, unde Haaland a ajuns la 25 de goluri marcate în Champions League, după doar 20 de meciuri. Norvegianul a făcut o doppietta pe Ramon Sanchez Pizjuan și are cu 9 goluri mai mult decât van Nistelrooy și Soldado, următorii în acest clasament. Poate că ar fi marcat și mai mult, dacă Guardiola nu l-ar fi înlocuit imediat după ce a marcat pentru a doua oară. Sevilla este în fața unei misiuni imposibile, iar Julen Lopetegui este în pericol. După ce a ratat calificarea sezonul trecut, dintr-o grupă cu Lille, Salzburg și Wolfsburg, și a scos doar un punct în primele meciuri din La Liga, timpul nu mai are răbdare cu antrenorul Sevillei.
Dinamo Zagreb – Chelsea 1-0
Meciul cu numărul 100 pe banca lui Chelsea a fost și ultimul pentru Thomas Tuchel. Antrenorul german, care a readus trofeul UCL pe Stamford Bridge, a fost demis după eșecul de la Zagreb. Dinamo a devenit spaima londonezilor, iar Orsic l-a demis și pe Tuchel, după ce pusese umărul și la mazilirea lui Mourinho, cu cele 3 goluri marcate împotriva lui Tottenham în primăvara lui 2021.
Salzburg – Milan 1-1
În aceeași grupă, Salzburg a scos un punct cu Milan și a confirmat tradiția conform căreia nu pierde primul meci în grupe. Austriecii au condus cu 1-0 și i-au pus mari probleme campioanei Italiei, pentru care ritmul din Champions League tinde să devină o problemă. A egalat Saelemaekers, spre finalul primei reprize, cu primul său gol în Champions League. Egalul este echitabil, în ciuda barei lui Leao, din prelungirile partidei.
Benfica – Maccabi Haiffa 2-0
Benfica rulează cu accelerația la podea. Lusitanii au câștigat al 10-lea meci consecutiv sub comanda lui Roger Schmidt. A fost 2-0 cu Maccabi Haifa, cu ambele goluri marcate după pauză. Lusitanii nu au forțat și au avut momente în care au fost atât de relaxați încât aproape că le-au făcut cadou un gol adversarilor, la eroarea lui Florentino Luis. Alex Grimaldo a fost omul meciului. I-a pasat decisiv lui Rafa Silva, apoi a marcat cel mai frumos gol al serii.
Dortmund – FC Copenhaga 3-0
FC Copenhaga a rezistat 35 de minute în fața Zidului Galben. Dortmund a accelarat în finalul primei părți și a marcat de două ori. Faza golului înscris de Reus este una dintre cele mai frumoase ale serii. Jude Bellingham a închis tabela și a devenit primul adolescent englez care marchează în 3 ediții diferite ale UEFA Champions League.
Leipzig – Șahtior 1-4
Nu doar Tuchel a plătit cu postul eșecul de marți seară. A pățit-o și Domenico Tedesco, după o nouă înfrângere pe banca lui Leipzig. A fost un 1-4 șocant cu Șahtior Donețk, venit imediat după un 0-4 cu Eintracht Frankfurt, în Bundesliga. Peter Gulacsi s-a făcut de râs la faza primului gol, pe care i l-a servit pe tavă lui Shved. Imediat după ce Simakan a egalat, același Shved a făcut 2-1, iar ucrainenii au mai marcat de două ori până la final, deși au mai avut în lot doar 3 străini. Lassina Traore este singurul care și-a trecut numele pe lista marcatorilor.