Champions League, etapa 1 – Dresură cu cormorani

Când Liverpool și-a avertizat fanii să fie atenți la Napoli, pesemne că nu și-a imaginat că singurii englezi atacați și jefuiți lângă Vezuviu vor fi tocmai jucătorii lui Klopp. Liverpool, finalista UEFA Champions League din urmă cu doar trei luni, a fost demolată de o echipă care a intrat pe teren cu un singur gând. Să rezolve meciul cât mai repede.

Toată lumea văzuse că Liverpool are un start de sezon complicat, în care echipa nu se mai exprimă la nivelul obișnuit. Prestațiile mediocre din Premier League nu anunțau totuși noaptea neagră de la Napoli, deși istoricul partidelor directe n-o avantaja pe Liverpool. Spalletti a pregătit meciul perfect, iar ceea ce s-a întâmplat pe Stadio Maradona este doar consecința logică a modului în care cele două echipe au abordat partida. Klopp a ajuns să dezvolte un adevărat complex Napoli, în fața căreia a pierdut toate partidele jucate în deplasare. A fost doar 3-0 la pauză pentru că Osimhen a ratat un penalty pe care tot el îl obținuse. Dar și pentru că bara s-a opus unui șut al aceluiași atacant nigerian. Ori pentru că van Dijk a bifat singura sa intervenție reușită atunci când a scos mingea lui Kvaratskhelia de pe linia porții. Când crezi că poți întinde coarda și să joci la nesfârșit cu un mijlocaș de 36 de ani care nu e Modric, ci Milner, lângă care pui un altul de 19 care abia a dat de fotbalul la nivel înalt, nu poți să ai pretenții. După cum nu te poți aștepta la nimic bun nici când ai un fundaș central care-l face pe Anguissa să arate precum Maradona.

sursă: uefa.com

Ritmul a făcut diferența

Venită dintr-un fotbal care se plânge că ritmul din campionatul intern n-o avantajează în Champions League, Napoli a părut să fie echipa de Premier League. Cu pressingul agresiv, cu verticalizările permanente și cu o foame de goluri și performanță uluitoare, echipa lui Spalletti a făcut-o pe Liverpool să arate ca Bournemouth. Napoletanii nu s-au mulțumit cu acel 3-0 de la pauză, s-au oprit doar când diferența a fost de 4 goluri. Asta s-a întâmplat imediat după reluarea jocului, când Zielinski a făcut dubla și le-a reamintit tuturor că nu degeaba îl voia Jurgen Klopp în 2016, dar nu l-a putut lua de la Empoli pentru că De Laurentiis s-a mișcat mai repede. Altădată inspirat, chiar și când echipa sa era în netă inferioritate, Klopp a rămas fără reacție și i-a îndemnat pe ai săi să joace de parcă n-ar fi primit gol după gol. Cu apărătorii aproape de centrul terenului, Liverpool afost pradă ușoară pentru un adversar în zi de grație.

Trecută prin multe schimbări în vară, când a pierdut jucători importanți, Napoli părea să aibă nevoie de timp pentru a reveni la un nivel ridicat. De fapt, echipa lui Spalletti avea nevoie doar de sânge proaspăt, de jucători cu foame de performanță, de nume noi care să aprindă imaginația fanilor, precum Kvaratskhelia, georgianul venit de nicăieri pentru a răsturna ierarhiile în Italia. Spalletti a predat o lecție de fotbal într-o seară în care ultima câștigătoare de Champions League din Serie A a fost redusă la statutul de sparring partner al unui Bayern ajuns în era post Lewandowski. Napoli a fost încântătoare, seducătoare și deopotrivă necruțătoare cu una dintre marile echipe ale Europei, nimeni alta decât finalista din sezonul precedent.

sursă: uefa.com

Liverpool a ajuns, în mod evident, la finalul unui ciclu și are nevoie de aer proaspăt. Nu pe bancă, deși nu este sigur dacă Jurgen Klopp este capabil să și reconstruiască. Sunt destule asemănări între Liverpool din acest sezon și Borussia ultimilor ani ai lui Klopp. Multe accidentări, echipă fără suflu, rezultate modeste. În același timp, există și o mare diferență. La Dortmund nu a avut niciodată resursele de la Liverpool. Nici când i-a luat două titluri lui Bayern și a ajuns în finala Champions League, Klopp nu și-a permis să viseze că ar putea cheltui 80 de milioane de euro pe un fundaș sau 60 de milioane pe un portar.

Inter – Bayern 0-2

Inter n-a reușit să-i pună probleme lui Bayern, care s-a întors de la Milano cu toate cele 3 puncte și cu liniștea necesară înaintea meciului cu Barcelona. Venită după eșecul din Derby della Madonnina, vicecampioana Italiei a suferit teribil în primele 25 de minute, atunci când bavarezii au trimis nu mai puțin de 7 șuturi pe poarta lui Onana, aflat la debut. Bayern a dat senzația că s-a oprit doar în momentul în care Sane a plecat nestingherit în spatele defensivei de carton a lui Inzaghi și a marcat primul gol al meciului.

Inzaghi a vrut să joace defensiv, obligat și de calitatea adversarului, dar să verticalizeze rapid în momentul în care recuperează mingea. Câteva exemple din ce a pregătit antrenorul Interului am văzut pe parcursul primei părți, dar a fost prea puțin în raport cu nevoile echipei. De cele mai multe ori, Inter nici măcar n-a apucat să stea prea mult în posesie, pentru că Bayern a făcut un pressing ucigător în momentele imediate pierderii mingii. Dzeko a avut singurele ocazii de a-i aduce pe nerazzurri în meci. Correa a ratat prea târziu pentru ca Inter să aibă prea multe regrete.

sursă: uefa.com

Faza de play station de la al doilea gol a demonstrat că Inter încă nu este pregătită pentru adversarii din această categorie. După cum nici Inzaghi, care iar a făcut schimbări abia când echipa sa a fost condusă la două goluri diferență, nu mai pare omul potrivit. În fond, pe Olimpico, un sezon bun a fost urmat, mai mereu, de unul prost. Totuși, San Siro nu-i Olimpico, și Inter nu e Lazio. Mai rămâne doar ca antrenorul nerazzurrilor să realizeze asta. Nu de alta, dar a pierdut jumătate din meciurile jucate în acest sezon, iar optimile Champions League sunt un vis interzis în acest sezon.

Barcelona – Viktoria Plzen 5-1

Lewandowski este pregătit pentru întâlnirea cu Bayern, de săptămâna viitoare. Polonezul a debutat cu o triplă în Champions League și l-a depășit pe Benzema. Doar Cristiano și Messi au marcat mai mult decât atacantul Barcelonei, care a ajuns la 6 triple în UEFA Champions League. Lewandowski este singurul fotbalist din istorie care a reușit o triplă pentru trei echipe diferite în Liga Campionilor. Polonezul se laudă și cu cea mai bună medie de goluri, raportat la numărul de meciuri – 0.83 goluri / meci. Catalanii au avut o misiune simplă în fața unor cehi care nu au cum să emită pretenții la acest nivel. De unde și bucuria reținută a lui Chory, din momentul în care a marcat în finalul primei reprize. Parcă a știut că un astfel de afront nu va rămâne nepedepsit.

Atletico – Porto 2-1

Meciul de pe Metropolitano s-a jucat în prelungri, după eliminarea lui Taremi. Hermoso a făcut stadionul să explodeze, pur și simplu, în minutul 92, dar tot el i-a amuțit pe fanii rojiblanco, după penalty-ul făcut în minutul 95. Până la urmă, a fost victorie pentru Atleti. Omul care are interzis la mai mult de 45 de minute pe meci, Griezmann, a marcat în minutul 101. Da, al 11-lea minut de prelungire, la ultima fază a partidei.

Tottenham – Marseille 2-0

Richarlison a debutat cu dublă în Champions League și a devenit al optulea brazilian care marchează două goluri în primul meci din cea mai importantă competiție europeană intercluburi. Printre ceilalți șapte se numără nume precum Romario, Jardel sau Adriano. Misiunea londonezilor a fost ușurată de eliminarea lui Mbemba, care, la fel ca anul trecut, vede roșu în primul meci din grupe. Până la urmă, Marseille, a făcut ce știe mai bine într-o competiție pe care a câștigat-o acum 30 de ani, dar în care se simte precum o rudă săracă a bogaților de azi. OM a ajuns la 15 eșecuri în ultimele 16 partide jucate în Liga Campionilor.

Ajax – Rangers 4-0

Rangers tocmai a bifat al doilea 0-4 consecutiv, după cel din Old Firm. La Amsterdam, scoțienii au făcut figurație, într-un meci pe care Ajax l-a controlat autoritar de la început până la final. Lăncierii au avut nevoie de fix 33 de minute pentru a se distanța la 3-0, nou record în istoria clubului. Precedentul data din 2004, când făcuseră 3-0 cu Maccabi Tel Aviv după 33 de minute și 7 secunde. Mohamed Kudus a făcut meciul perfect. A dat un gol, un assist și n-a greșit nicio pasă. Ultimul jucător care a făcut asta, Gnabry vs Barcelona, în 2020.

Eintracht Frankfurt – Sporting 0-3

N-a fost seara finalistelor Europa League, de anul trecut. Nici Eintracht Frankfurt nu s-a descurcat mai bine, deși a jucat pe teren propriu. La primul meci din istorie în Liga Campionilor, Eintracht a pierdut clar cu Sporting. Spre deosebire de Ajax, Sporting a lăsat pe mai târziu ce putea face mai devreme. Așa că s-a pus pe marcat în ultimele 25 de minute. Între minutele 65 și 82, lusitanii au înscris toate golurile de pe Deutsche Bank Park.

Brugge – Leverkusen 1-0

Și Bayer Leverkusen este de nerecunoscut. A pierdut și în Belgia și a ajuns la 6 eșecuri în cele 7 meciuri jucate de la începutul sezonului. Pe Bayer a bătut-o cam toată lumea, inclusiv SV 07 Elversberg, din liga a treia germană. Sigur, trebuia să existe și o excepție, iar aceea e Mainz, singura victimă a ”farmaciștilor”.

sursă foto deschidere: uefa.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *