Quanto sei bella, Roma!

Prinși de guardiolism sau de frenezia lui Klopp, de prostiile lui Lahoz sau de inepuizabilul rezervor de goluri numit Salah, mulți au ratat momentul culminant al acestei ediții de Liga Campionilor. Au văzut, poate, ultimul sfert de oră, atunci când golul lui Salah, la Manchester, a făcut lumină cu privire la reprezentanta Angliei în semifinalele UCL. Doar 15 minute înseamnă prea puțin, pentru că ultimul sfert de oră nu spune decât o parte a poveștii de pe Olimpico.

Lumea s-a înghesuit la meci, în ciuda scorului din tur. 4-1 sună foarte dur, aproape definitv, dar nimic nu este definitv în fotbal. Pentru că rezultatul de pe Camp Nou dezvăluia doar o jumătate de adevăr, doar partea plină a paharului. Scorul obținut de catalani a fost prea dur în raport cu ce s-a jucat. Pentru că Roma a mai avut ocazii, pentru că și-a băgat mingea în poartă de două ori, prilej pentru nesfârșite glume pe seama lui Manolas și De Rossi.

Cum înaintea returului a venit eșecul cu Fiorentina, nimeni nu îndrăznea să creadă în vreo minune. Numai că, în noaptea de după meciul de sâmbătă sau poate spre dimineață, lui Di Francesco i-a venit o idee. Ideea salvatoare, după cum s-a văzut aseară. 3 fundași centrali, Fazio, Manolas și Juan Jesus, cu Florenzi și Kolarov distribuiți în flancuri și cu Nainggolan în spatele lui Dzeko și Patrick Schick. Valverde, învins acum 2 ani de Di Francesco, la Reggio Emilia, tot cu 3-0, a răspuns cu un 4-4-2, cu Rakitic lângă Busquets, cu Semedo fundaș dreapta și Sergi Roberto, mijlocaș în aceeași bandă. Roma a avut superioritate în zona centrală, dublată de un pressing foarte agresiv. Nu degeaba, echipa lui Di Francesco a făcut 72 de recuperări. În plus, giallorossii au știut să profite de lipsa de inspirație a catalanilor, în majoritatea momentelor cheie.

Să luăm faza primului gol. Posesie a Romei, la mijlocul terenului, cu mingea la Daniele De Rossi. Un moment în care căpitanul capitolinilor nu se mai simte ca altădată. Au trecut anii, a scăzut viteza care, să recunoaștem, oricum nu a fost capitolul lui forte. Totuși, lăsat fără presiune, De Rossi are capacitatea de a găsi continuarea ideală. Pas lung, în spatele unei defensive lente, gol Dzeko. A fost primul moment al unei seri groaznice pentru apărarea Barcelonei.

Nimeni nu-l deranjează pe De Rossi, care joacă perfect, pentru Dzeko.

Catalanii au reacționat pozitiv, câteva minute mai târziu, dar au fost aproape să încaseze un alt gol. Au urcat liniile, încercând să-l tamponeze cât mai repede pe De Rossi, să nu-i mai lase foarte mult spațiu. Zis și făcut. Numai că De Rossi, într-o seară formidabilă, în care a și marcat, a căpătat foarte multă încredere. A pasat din prima, pe ieșirea târzie a lui Busquets și Iniesta, dar și cu ajutorul unui Messi pasiv, care se uită cum Manolas pasează. Rezultatul? Ocupați cu De Rossi, catalanii i-au lăsat un spațiu imens lui Nainggolan, iar Roma a venit 5 vs 4 în marginea careului. Faza nu s-a dovedit a fi periculoasă, pentru că Nainggolan, deși avea multe variante de pasă, a vrut să tragă la poartă și a făcut-o prost.

Clement Turpin i-a făcut lui Nainggolan un marcaj mai strâns decât mijlocașii Barcelonei.

Pressingul foarte agresiv și susținut al echipei lui Di Francesco a dus la dueluri 1 la 1 pe tot terenul. Cum pe Barcelona o atacă foarte puțini adversari, partitura Romei a luat prin surprindere echipe lui Valverde. A obligat-o să iasă din apărare cu mingi lungi, la fel cum făcuse Juventus, anul trecut, lucru care nu-i convine absolut deloc. Dintr-o astfel de situație, a ieșit faza golului 2. Degajare spre Suarez, Fazio respinge spre centru, unde intervine, nefericit, Rakitic. Mingea ajunge la Nainggolan, care, din nou, e liber. Fără să aibă parte de presiune, belgianul îl lansează pe Dzeko. A venit rândul lui Pique să simtă forța lui Dzeko. Bosniacul a scos penalty-ul transformat de Daniele De Rossi.

În încercarea de a recupera mingea după degajare, catalanii nu sunt atenți și lasă un spațiu uriaș în spatele lui Sergi Roberto. Exact acolo trimite, stângaci, Rakitic.

Implacabil, a venit și golul 3. Fază fixă la care Barcelona s-a apărat prost, cum a făcut-o aproape tot meciul. Capitolinii au fost primii la minge, aproape mereu, pe cornerele bătute la prima bară. După De Rossi, și Manolas și-a răscumpărat autogolul din tur. Nestingherit de Semedo, grecul a trimis spre bara a doua, unde apăruseră, nemarcați, Dzeko, De Rossi și Fazio. N-a mai fost nevoie de intervenția lor, pentru că mingea s-a dus, cuminte, în plasă. O fază la care Barcelona l-a avut doar pe Messi în afara careului.

Au mai fost alte ocazii, într-o seară ”difranceschiană”, cum au numit-o italienii. Barcelona, pentru care Roma era ”un bombon” a jucat doar câteva minute, pe final. Insuficient pentru a-și crea măcar o ocazie, darămite pentru a marca golul calificării. Un final trist pentru Iniesta, care a urmărit ultimele minute cu ochii în lacrimi, dar o seară de poveste pentru Roma, care revine în semifinale, după 34 de ani. Atunci, giallorossii pierdeau finala cu Liverpool, chiar acasă. Acum, Di Francesco se gândește la Kiev. De ce nu? În fond, mai sunt doar două meciuri.

uefa.com

 


Un gând despre „Quanto sei bella, Roma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *