UEFA Champions League, ziua a 7-a. San Samir și catalanii

Când l-a pierdut pe Messi, în urmă cu aproape 3 săptămâni, Barcelona avea de traversat o perioadă de foc. Dubla cu Inter, în UEFA Champions League, plus derby-ul cu Real Madrid, iar temerile catalanilor erau întemeiate. După cum și speranțele celor două adversare. Ce s-a întâmplat, până la urmă, știm cu toții. Inter și Real Madrid au fost niște stafii pe Camp Nou. Inter, măcar, avea șansa unui al doilea meci.

Depășit clar de catalani, în urmă cu două săptămâni, Spalletti a crezut că a găsit soluția pentru a-i pune probleme Barcelonei. Mai ales că echipa lui Valverde a suferit serios în deplasările din acest sezon. ”Luați-le mingea!” a fost îndemnul lui Spalletti, care s-a gândit că forța fizică va prevala în fața calității tehnice. Acesta e și motivul pentru care l-a forțat pe Nainggolan. Belgianul, care jucase doar 7 minute cu Genoa, după accidentarea din meciul cu Milan, trebuia să dea tonul pressingului.

Planul Interului a ținut fix 90 de secunde. Până când a pierdut mingea. După, a fost un monolog al catalanilor, care s-au instalat confortabil în jumătatea nerazzurrilor. Atât de bine au stat acolo, încât nu au plecat nici pe momentele de posesie ale echipei lui Spalletti. Mușchii nerazzurilor au pălit în fața calității tehnice, iar mijlocașii lui Spalletti au ajuns să joace în inferioritate în fața adversarilor care, în afara celor 3 oameni din linia mediană, au profitat și de prezența lui Dembele și Coutinho, pentru a pune presiune pe construcția lui Inter. În aceste condiții, au apărut ocaziile la poarta lui Handanovic. Una după cealaltă, dar slovenul și-a câștigat pe drept apelativul de San Samir.

calcionews24.com

Așa s-a ajuns în situația în care un stadion arhiplin, venit pentru a celebra cel mai important meci internațional al Interului, din ultimii 8 ani, să aștepte cu teamă repriza a doua. O teamă justificată, dar îndepărtată, încet-încet, de reacția pe care a avut-o echipa lui Spalletti. Mai întâi timidă, apoi din ce în ce mai pregnantă, culminând cu ocazia mare a lui Politano. Totuși, insuficientă pentru a-i pune mari probleme Barcelonei.

Când Spalletti a realizat, în sfârșit, că a mizat greșit pe Nainggolan, l-a schimbat pe belgian cu Borja Valero. Un jucător aflat spre finalul carierei, dar care are suficiente resurse fizice și tehnice pentru un joc împotriva Barcelonei. Astfel s-a ajuns ca mingea să treacă mai des în terenul advers, chiar dacă Inter a rămas fără șut pe poartă până spre final. Golul lui Malcom, atât de dorit de Inter, dar așteptat la aeroport de fanii Romei, a venit, cumva, firesc. Brazilianul a marcat la doar două minute de la intrarea în teren, primul său gol în tricoul Barcelonei. O reușită pe care avea șă și-o impute, la final, Handanovic, căruia ar fi ridicol să i se găsească o vină, după un meci formidabil, în care a fost completat de un Skriniar strălucitor. După o eroare în startul partidei, slovacul a jucat perfect până la final.

Nimic despre Icardi, până în finalul meciului. Argentinianul a așteptat, ca de fiecare dată, oportunitatea de a-și face simțită prezența. Iar ocazia a venit la 4 minute de golul lui Malcom. O minge bâlbâită de apărarea Barcelonei, relaxată la 1-0, a ajuns la Icardi, care a făcut ce știe mai bine. A marcat la prima și singura minge trimisă de Inter pe spațiul porții.

90min.com

Suficient pentru ca 73.000 de oameni să uite chinul din precedentele 86 de minute. Inter are nevoie de un punct la Londra, pentru a se califica în optimi, acolo unde Barcelona a ajuns, cu două etape înainte de finalul fazei grupelor. În postura de favorită principală la câștigarea trofeului, dacă e să-i dăm crezare lui Max Allegri. Catalanii au survolat fără probleme perioada dificilă, chiar și fără Messi, venit la Milano în calitate de turist.

Tottenham – PSV 2-1

Tottenham a avut destul de pătimit în fața lui PSV Eindhoven. Luuk de Jong le-a stricat startul de meci londonezilor. Tocmai el, care le stricase și finalul de la Eindhoven, cu golul venit în minutul 87, după eliminarea lui Lloris. Din minutul 2, a început meciul la o singură poartă. Zoet a făcut partida carierei, până spre final, atunci când norocul și-a întors fața și către echipa lui Pochettino. A egalat Kane, cu 11 minute înainte de final. Contrar celor întâmplate în cele două deplasări din grupă, Tottenham nu a mai luat, ci a dat gol în final. O minge trimisă de Kane a atins doi adversari și a ajuns în poarta lui Zoet. Tottenham are o singură variantă. Să o bată pe Inter și să obțină mai mult, pe Camp Nou, decât Inter acasă, cu PSV Eindhoven, în ultima etapă. Orice alt rezultat în afara succesului cu Inter, trimite echipa lui Pochettino în Europa League. Asta în cazul în care nu face PSV vreo minune în ultimele două partide și prinde, in extremis, locul 3.

Steaua Roșie – Liverpool 2-0

În cea mai echilibrată grupă din Ligă, toate echipele au șanse de calificare, după 4 etape. Inclusiv Steaua Roșie, echipa bănuită de blat după 1-6 pe Parc des Princes. Egalul cu Napoli, deși norocos, s-a dovedit a nu fi fost întâmplător, iar sârbii au produs marele șoc al ultimilor ani, în UEFA Champions League. Liverpool a ratat șansa de a-și asigura un final liniștit de grupă. Sturridge a avut golul de 1-0 în gheată, dar a tras mult peste, după care meciul s-a dat complet peste cap. Milan Pavkov a marcat de două ori în 7 minute, iar Liverpool a încheiat prima repriză fără să fi tras vreun șut pe poarta lui Milan Borjan.La fel ca la Napoli.

uefa.com

Degeaba au forțat cormoranii în repriza a doua. Fostul portar al Vasluiului a fost de netrecut, iar atunci când a fost depășit, a fost salvat de bară. Întrebat în legătură cu motivele pentru care Liverpool a suferit o înfrîngere șocantă, Klopp a spus că nu are suficiente degete la mâini pentru a le enumera. Dincolo de prestația palidă a jucătorilor săi, Klopp are partea lui de vină. 3 titulari din meciul cu Arsenal, Firmino, Fabinho și Gomez au început meciul pe bancă, iar doi dintre cei care nu au jucat deloc la Londra, Lallana și Sturridge, au fost titulari. ”Sometimes maybe good, sometimes maybe shit”, vorba lui Gattuso. Partea proastă pentru cormorani e că nu au marcat niciun gol în deplasare și joacă împotriva contracandidatelor la calificare, în ultimele două partide. Următorul meci e cu PSG, la Paris, când Napoli pare a avea asigurate – oare? – 3 puncte cu Steaua Roșie.

Napoli – PSG 1-1

E clar că rezultatul de la Belgrad a influențat desfășurarea meciului de pe San Paolo. Pregătite pentru un meci de care pe care, Napoli și PSG au început prudente meciul care ar fi trebuit să producă scântei. Ancelotti, cu același prim 11 din urmă cu două săptămâni, Tuchel, cu același sistem din repriza a doua de la Paris. Cu Buffon, Thiago Silva, Kehrer și Draxler titulari, și cu Edinson Cavani, Rabiot, Areola și Kimpembe, pe bancă. Prima repriză a fost controlată de PSG, care a și reușit să marcheze în al doilea minut al prelungirilor.

A fost un meci în oglindă cu cel din urmă cu două săptămâni. Napoli a ieșit furioasă de la vestiare, iar timp de 20 de minute, Buffon a fost cel mai bun jucător al lui PSG. Ceea ce spune multe despre statutul parizienilor. Zmei în competiția internă, Tuchel și ai lui sunt fragili în UEFA Champions League. Faza de la golul egalizator al napoletanilor pare desprinsă din meciurile de Liga 1. Thiago Silva, cel mai slab parizian, și Buffon s-au repezit după o minge pe care a urmărit-o și Callejon. Spaniolul a fost mai rapid și a ajuns primul, iar ceilalți doi l-au acroșat ca niște începători. Golul lui Insigne a venit normal, dar a și liniștit un meci care începuse într-un ritm drăcesc.

uefa.com

Parizienii au dreptate să se plângă din pricina unui penalty neacordat de arbitrul olandez Bjorn Kuipers, dar senzația e că le-a convenit și lor egalul, chiar dacă, la ”directe”, Napoli stă mai bine. A intrat și Cavani, aplaudat de un stadion întreg, dar fără a avea vreo influență în jocul echipei lui Tuchel. Lui PSG îi este suficient un succes cu 1-0, cu Liverpool, pentru a avea avantajul rezultatelor directe.

Atletico Madrid – Borussia Dortmund 2-0

Borussia Dortmund a venit la Madrid din postura de favorită, mai ales că spaniolilor le-au lipsit 5 jucători importanți, în frunte cu Diego Costa și Godin. Cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, Borussia a fost cu gândul mai mult la Der Klassiker, care se va juca la finalul săptămânii. Asta se traduce printr-un singur șut spre poartă, în prima repriză, și nicio minge pe poartă, în cele 95 de minute de pe Wanda Metropolitano. Saul și Griezmann au marcat, ceea ce l-a făcut pe Siemone să spună că francezul trece printr-o formă extraordinară. Ambele echipe vor obține calificarea în optimi în runda următoare, când joacă acasă cu Monaco, respectiv Bruges.

Monaco – Bruges 0-4

Și dacă tot veni vorba de flamanzi, să remarcăm scorul serii, înregistrat la Monte Carlo. În ziua în care președintele Rybolovlev ”a été placé en garde à vue”, adică reținut într-un dosar de corupție în care e acuzat, printre altele, de trafic de influență, a fost ”one way traffic” pe Stade Louis II. Spre poarta lui Benaglio. Atât de rău a ajuns Monaco, încât a luat 4 goluri de la Bruges, care nu mai bătuse pe nimeni în UEFA Champions League din 2015, când trecea de Panathinaikos, în preliminariile competiției, pentru a fi eliminată de Manchester United, în play-off. Asta înseamnă 13 meciuri mari și late.

A fost 3-0 după doar 24 de minute și, probabil, Thierry Henry se gândește că studioul Sky Sports era un mediu mult mai prietenos. Monaco e ultima în grupa ei, fără vreo șansă și fără vreo motivație de a mai continua în Europa. Lupta cea mare e în campionat, unde monegascii stau la fel de prost. Sunt pe locul 19, la egalitate cu ultima clasată Guingamp.

Porto – Lok. Moscova 4-1 / Schalke – Galatasaray 2-0

În grupa de Europa League, din Champions League, lucrurile s-au lămurit aproape definitiv. Porto a făcut 10 puncte, după ce i-a dat 7 goluri în dublă manșă lui Lokomotiv Moscova. Ca să nu se supere rușii, că sunt destul de țâfnoși, portughezii le-au dat șansa de a marca două goluri în cele două meciuri. Măcar atât, dacă punctele le iau alții. Lokomotiv nu are vreun punct, situație în care se mai află doar AEK Atena.

Rușii ăia importanți sunt la Schalke. De acolo vin banii la UEFA, iar Galatasaray nu se putea opune. Mai ales dacă Muslera se gândește să facă o nefăcută, chiar în startul meciului. Nemții Neamțului au luat 4 puncte cu Galata, care e la 4 puncte în spatele lui Schalke și își va asigura locul de Europa League, în meciul de la Moscova.

uefa.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *