UEFA Champions League, optimi. Specialiști în eșecuri

Poate exista ceva mai rău decât să fii eliminat după ce ai câștigat în tur cu 4-0? Paris Saint Germain demonstrează că, în materie de premiere, nimeni nu-i stă în cale. Parizienii sun specialiști în eșecuri. Care erau șansele ca parizienii să se împiedice în returul de pe Parc des Princes, după 2-0 pe Old Trafford? 10%? 5%? 1%? Cred că răspunsul corect ar fi undeva între 1% și 5%. Mai ales că vorbeam de un meci dezechilibrat și din alt punct de vedere. United a venit la Paris cu nu mai puțin de 10 absenți. O linie de mijloc cu totul nouă, plus o improvizație. Parisul a jucat cu același 11 din tur.

Ideea lui Solskajer a fost clară, de la început. Deși prezentați în 4-3-3, englezii au jucat 4-4-2, pe două linii compacte, în propria jumătate. În momentul intrării în posesie, continuarea era simplă. Minge pe Lukaku. De acolo, belgianul fie devia pentru Rashford, fie încerca să țină mingea cât mai mult, până să vină coechipieri în sprijin. Așezarea lui United a provocat daune încă din start. Obligați de poziționarea oaspeților, parizienii duc mingea înapoi, la fundași. Lipsa de concentrare a fost vizibilă din start. Kehrer a făcut o întoarcere, cu mingea la picior, dar spre exterior, după care a pasat în orb, acolo unde credea că se află doar Thiago Silva. Ghinion! Lukaku stătea la pândă, iar belgianul a profitat imediat și meciul a început de la 0-1.

4-4-2-ul lui Manchester United, la faza primului gol marcat de Lukaku.

Parizienii au jucat în 3, pe fază de construcție, grație prezenței lui Kehrer și s-au apărat, atunci când au făcut-o, în 4. Dani Alves și Bernat s-au lipit de tușe, iar Di Maria și Mbappe au încercat, prin demarcări false, să scoată adversarii din zonă, pentru a le face loc oamenilor din linia a doua.

Draxler, Di Maria și Mbappe au reușit, în dese rânduri, să rupă defensiva lui Solskjaer.

Planul le-a reușit. Solskajer a ales o variantă nefericită pentru postul de fundaș dreapta. Eric Bailly a jucat 35 de minute și s-a comportat ca un fundaș central. Neavând deprinderile unui apărător lateral, ivorianul a reprezentat un pericol permanent pentru poarta lui De Gea.

Bailly iese să-l tamponeze pe Di Maria, dar lasă un gol în defensivă. Bernat primește în spatele lui Young, dar faza se încheie cu bine pentru englezi.

Câteva minute mai târziu, Bailly a ajutat-o pe PSG să deschidă scorul. L-a ținut în joc pe Mbappe.În plus, nu a avut nicio reacție în momentul în care Bernat a plecat în spatele lui și a împins în poartă mingea trimisă de Mbappe.

Bailly, utilizat fundaș dreapta, a fost cel mai slab jucător al lui United. Și-a pierdut poziția foarte des, iar erorile lui au ajutat-o pe PSG să egaleze.

Al doilea gol al lui Lukaku, venit după o altă mare eroare, a lui Buffon, a schimbat radical datele problemei. Brusc, PSG și-a dat seama că e la un singur gol distanță de eliminare. Derutați, băieții lui Tuchel nu au mai găsit drumul către poarta lui De Gea. Solskjaer a fost ajutat și de accidentarea lui Bailly. Odată cu intrarea lui Diogo Dalot, United a reușit, în sfârșit, să nu mai joace în inferioritate.

Repriza a doua a fost mult mai puțin ofertantă decât prima. În criză de idei, PSG a cărat mingea la nesfârșit și a dat impresia că are meciul sub control. La criza din jocul parizienilor a contribuit și Solkjaer, care a văzut că adversarul rămâne periculos în partea stângă și a trecut la un 5-4-1, cu Dalot fundaș dreapta, Rashford  mijlocaș stânga și Lukaku rămas singur în atac.

United a închis toate spațiile din fața careului, în 5-4-1, sistem în care s-a apărat până spre finalul meciului.

O singură dată a mai reușit PSG să fie periculoasă. În minutul 83, defensiva lui United a rupt rândurile la fel ca în prima repriză. Di Maria a primit o minge în cercul de la centrul terenului, iar Lindelof a ieșit după argentinian. Suedezul, preocupat să nu-l piardă din ochi pe Mbappe, l-a lăsat de izbeliște pe Dani Alves, căutat repede de Verratti. Brazilianul l-a pus în cursă pe Mbappe care, în mod surprinzător, nici nu a mai apucat să tragă la poartă. Venit din spate, Bernat a trimis în bară, la ultima ocazie a lui PSG.

Eroarea lui Lindelof, prins între Dani Alves și Mbappe, nu a putut fi speculată de parizieni. Din două pase, PSG a ajuns la poarta lui De Gea.

Nesiguranța din prima repriză, corelată cu oboseala acumulată pe parcurs, a adus echipa lui Tuchel în situația de a fi eliminată pentru a 3-a oară la rând, în optimi. Dani Alves s-a complicat inutil la mijlocul terenului și a pierdut o minge pe care United a jucat-o repede în jumătatea parizienilor. Di Maria n-a sesizat pericolul și n-a plecat odată cu Diogo Dalot, pe spațiul uriaș căscat în preajma careului parizian.

Verratti a venit târziu, iar mingea a fost respinsă cu mâna de Kimpembe. Penalty cu ajutorul VAR, iar Buffon e eliminat pentru a doua oară la rând, după o lovitură de la 11 metri în ultimele minute.

N-a fost o victorie a curajului, pentru că United n-a fost foarte curajoasă. N-a atacat în valuri, nu s-a descoperit, nici măcar în final, dar a știut să speculeze fiecare eroare a adversarului. A fost, până la urmă, o victorie a seriozității, dublată de o capacitate extraordinară de efort. O calificare muncită a unei echipe căreia nimeni nu-i dădea nicio șansă – și pe bună dreptate. Dincolo, Parisul plătește pentru lejeritatea pe care a afișat-o de la început și până la sfârșit. E un eșec logic al unei echipe care a investit fără cap. O echipă care are un singur mijlocaș central de meserie. O echipă care n-a știut să profite de un adversar slab, dar onest, și s-a făcut de râs mai rău decât în urmă cu 2 ani, când a fost eliminată de Barcelona.

Porto – Roma 3-1

Pe Dragao, Eusebio Di Francesco a venit hotărât să apere avantajul minim din tur. După experiența terifiantă din Derby della Capitale, Roma a jucat în 3 fundași centrali, dar numărul apărătorilor nu are nimic în comun cu siguranța defensivă. Porto a înghesuit-o pe Roma în propriu careu, iar defensiva giallorossilor a cedat relativ ușor. De Rossi a egalat dintr-un penalty inutil făcut de viitorul jucător al Realului, Eder Militao, dar căpitanul Romei nu a mai rezistat în teren decât până în prelungirile primei reprize.

Marega a marcat la 7 minute de la reluare și jocul s-a liniștit puțin. Au fost câteva șanse, și de o parte, și de cealaltă, dar impresia a fost că ambele echipe au fost mulțumite cu intrarea în prelungiri. Acolo unde Dzeko a ratat o ocazie uriașă. Singur cu Casillas, bosniacul l-a lobat pe spaniol, dar Pepe a scos un gol care ar fi însemnat calificarea Romei. O calificare care s-a pierdut din pricina lui Florenzi, autor al unui penalty și mai stupid decât al lui Militao, dar și din pricina lui Cakir, care s-a făcut că nu vede faultul lui Marega asupra lui Schick. Se pune de o mică revoluție în Capitală. EdF e ca și demis, iar suporterii l-au luat în primire pe Monchi, căruia i-au reproșat că a distrus echipa.

Până săptămâna viitoare, ne relaxăm cu Europa League, unde ne așteaptă câteva meciuri foarte tari, în această seară.

digisport.ro

sursă foto deschidere: uefa.com

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *