Serie A, etapa a 37-a. All’ultimo respiro

Nu cred că s-a gândit cineva că înainte de ultima etapă nu vom ști decât două dintre echipele calificate în UEFA Champions League sau că la retrogradare va intra Fiorentina. Nu mai zic de toate dedesubturile unui final de sezon în care orice e posibil. Asta însemnând ca Milan, care vizează un loc de Champions, să nu mai participe în Europa, Mourinho să ajungă la Juventus sau Conte, la Inter. Sigur, speculații sunt multe, mai avem de așteptat câteva zile și ne vom lămuri. Până atunci, aruncăm o privire asupra penultimei etape din Serie A.

Udinese – SPAL 3-2

Etapa a început cu o victorie așteptată a lui Udinese. Friulanii s-au salvat cu o etapă înainte de final, grație unei prime reprize în care au dat 3 goluri. Okaka a marcat două goluri identice, într-un interval de doar 4 minute, de credeai că al doilea e reluarea primului. De Paul a pasat decisiv la fiecare dintre ele și l-a egalat pe Biabiany, care făcea același lucru în 2010, într-un Inter vs. Parma. SPAL a dat și ea două goluri în partea a doua, dar nu vom ști dacă acesta era scenariul. Kurtic și Antenucci au fost aproape de un 3-3 care l-ar fi încurcat teribil pe Igor Tudor.

Genoa – Cagliari 1-1

Ceea ce părea imposibil e pe cale să se întâmple. Genoa a coborât pe 18, după încă un meci în care nu a reușit să câștige. Privind în urmă, nici penalty-ul lui Sanabria, ratat cu Roma, n-ar fi scutit echipa lui Prandelli de emoții în ultima etapă. Genoa a jucat la fel de prost ca până acum. Radu a fost spectator la golul lui Pavoletti, fostul idol de pe Marassi. A fost al 15-lea al sezonului și al 50-lea în Serie A. Radu a salvat-o pe Genoa de la un 0-2 dezastruos, cu una dintre cele mai frumoase parade ale etapei.

Până la urmă, Criscito a marcat golul egalării, dintr-un penalty obținut în prelungiri. Nu i-au mai tremurat picioarele, ca în meciul cu Roma, astfel că Sanabria n-a mai fost în pericol să execute. 9 meciuri fără victorie și perspectiva unui adevărat baraj cu Fiorentina, în ultima etapă, nu e tocmai finalul de sezon pe care și l-au imaginat cei de la Genoa, după victoria cu Juventus.

Sassuolo – Roma 0-0

Roma a cam spus adio locului de Champions, după remiza de la Reggio Emilia. Din punct de vedere matematic mai sunt șanse. Un 1%, spun cei care s-au ocupat de calcule. Singura modalitate prin care Roma mai poate prinde locul de Champions e ca Atalanta, Inter și Milan să piardă în ultima etapă. Ar însemna ca, la egalitate de puncte cu Inter și Atalanta, Roma să prindă un loc de Ligă, alături de bergamasci. Mai sunt și alte variante, mai fanteziste, le pun pe hârtie pe finalul săptămânii, înainte de ultima rundă. Acum, Roma nu-și face prea mari griji în ceea ce privește ultima etapă, în care joacă acasă cu Parma. Griji ar trebui să-și facă Atalanta, pentru că Sassuolo pare că vrea să încurce pe toată lumea. A fost aproape s-o încurce pe Torino, a păcălit-o pe Roma și vine Atalanta. Sau a fost doar o strategie? Vedem duminică seară.

Chievo – Sampdoria 0-0

Pus la prânz ca să nu încurce prea multă lume, Chievo – Sampdoria s-a terminat așa cum a început, chiar dacă veronezii au dat un gol repede. Nu s-a pus. Oricum, cel mai important lucru de reținut după meciul de pe Bentegodi e imaginea asta.

eurosport.it

Adică 250 de goluri în Serie A. Golgheterul campionatului și cel mai bun marcator în activitate, plus golgheterul all-time al lui Chievo. Din august, nu-l vom mai vedea decât pe primul.

Parma – Fiorentina 1-0

Puțini își imaginau o astfel de situație. Fiorentina tremură pentru locul de Serie A. Campioana egalurilor în mandatul lui Pioli s-a transformat în campioana eșecurilor sub comanda lui Montella. Fiorentina a pierdut al 5-lea meci la rând, ceea ce n-a mai pățit nicio altă echipă, iar în ultimele 4 nici nu a dat gol. Așa că meciul cu Genoa, de pe Artemio Franchi, e o finală. În care e suficient și un egal. Poate-poate Montella își aduce aminte cum a scos singurul punct de când i-a preluat pe toscani, 0-0 cu Bologna. Autogolul lui Gerson a salvat-o pe Parma, care începuse să tremure serios.

Empoli – Torino 4-1

S-a zis cu visul lui Torino de a prinde Europa. Cel puțin pe teren. Gruparea granata a dat-o de gard la Empoli, unde s-a prăbușit zgomotos în cel mai pur stil mazzarrian. 1-4 cu o echipă aflată pe loc retrogradabil, disperată, e adevărat, nu e altceva decât un alt semn al neputinței unui antrenor care prea rar și-a asumat eșecurile. Torino mai speră,dar totul e legat de Milan. Dacă rossonerii nu prind Liga, ar putea renunța la Europa League, pentru a scăpa de suspendarea dictată anul trecut și amânată la TAS. Empoli Doar Napoli și Milan mai au 3 victorii consecutive, ca Empoli, care a ieșit din zona retrogradării. Totuși, pentru a fi siguri de salvare, toscanii trebuie să câștige pe Meazza în ultima etapă. Adică s-o dea afară pe Inter din Ligă. Pare o utopie, dar…

Milan – Frosinone 2-0

Atât s-a gândit Milan la meciul Atalantei cu Juventus încât era să facă un Benevento. A fost 0-0 după primele 45 de minute cu Frosinone, retrogradată de câteva etape. Și dacă n-ar fi fost inspirația lui Donnarumma, la penalty-ul lui Ciano, am fi vorbit deja despre încă un sezon în care rossoneri au ratat obiectivul. Piatek, primul jucător din Serie A care atinge 30 de goluri în acest sezon, și Suso au asigurat un final mai liniștit pe San Siro.

Abate și-a luat adio de la fani cu un penalty care a adus aminte de relația strânsă cu Milito. Zapata a primit câteva urări, la final de meci, iar de Montolivo a uitat toată lumea. Abia după meci, pe rețelele de socializare și-au adus aminte fanii de cel care a fost cândva căpitanul Milanului. Niciun meci în acest sezon, niciun regret. Milan trebuie să câștige la Ferrara, cu SPAL și să spere că una dintre Atalanta și Inter nu va câștiga. Greu de crezut, dar cine știe?

Juventus – Atalanta 1-1

A fost vremea despărțirilor și în Piemont. Mai fastuoase, mai multe emoții, că oamenii aveau ce regreta. Barzagli și Allegri și-au luat adio de la fani, la finalul încă unui meci în care Juventus a părut cu gândul în altă parte. Atalanta a dominat, a avut ocazii și a condus până cu 10 minute înainte de final. Bergamascii sunt singurii din Serie A care au ajuns la 100 de goluri în acest sezon, în toate competițiile.

A egalat Mandzukic, cu mare noroc, dar asta nu se pune. Croatul a înșirat adversarele pe ață – Napoli, Atalanta, Inter, Milan, Lazio, Roma. Niciuna n-a scăpat. S-a terminat 1-1, al 4-lea meci fără victorie pentru Juventus care, după ce a bătut-o pe Milan, a împărțit puncte cui avea nevoie, la vremea respectivă. Inter și Torino au luat câte un punct, Roma le-a luat pe toate 3. Dacă o bate pe Sassuolo, acasă, la Reggio Emilia, Atalanta merge în Champions League, iar Ilicic rămâne. Dacă nu, s-ar putea să-l vedem pe sloven la Napoli.

Napoli – Inter 4-1

Napoli s-a dovedit a fi insensibilă la nevoile Interului. Nerazzurri s-au dus pe San Paolo de parcă era vorbită dinainte. Pe vârfuri, cu Antonio Candreva în locul lui Politano și fără prea multe griji. Așa că nici s-au simțit ai lui Spalletti ce i-a lovit. Și nu o dată, ci de 4 ori. Mai întâi, i-a scuturat Zielinski. Gol splendid, al 6-lea al sezonului.

Inter nu și-a revenit nici după pauză, iar Ancelotti nu i-a făcut nicio concesie. Măcar așa să o ajute pe Milan, dacă altfel nu se poate. D’Ambrosio și Miranda au fost păcălicii etapei. Cum altfel pot fi numiți doi vlăjgani care nu-l pot ține pe Mertens, iar piticul belgian dă gol cu capul dintre ei? Golul 108, al 3-lea marcator din istoria lui Napoli. În următoarele 17 minute, Fabian Ruiz a dat prima doppietta în Serie A, astfel că golul lui Icardi, din penalty, n-a mai fost decât prilej de ceartă între Wanda și Lele Adani. O fi ceva cu fostul fundaș al Interului, că prea îl ia toată lumea la ochi. Bine, omul avea dreptate. Fix inutil a fost golul lui Icardi. Inter e nevoită să câștige cu Empoli, care n-a mai bătut la Milano din 2004. N-ar trebui să fie prea greu, dar toscanii sunt disperați. Lombarzii, în schimb, sunt uluiți că au ajuns în situația lui Lazio, de anul trecut.

Lazio – Bologna 3-3

Odată asigurat un trofeu, care a salvat cât de cât sezonul, Lazio i-a permis și Bolognei să-și îndeplinească obiectivul. Și a fost frumos pe Olimpico, unde am văzut 6 goluri. Correa l-a marcat pe singurul din prima repriză, cu o preluare fenomenală. După pauză, Bologna a înviat. A condus cu 2-1, cu 3-2, dar s-a terminat 3-3. Milinkovic-Savic a dat un supergol, al doilea în doar câteva zile și toată lumea a uitat sezonul mediocru al mijlocașului sârb.

Dar și-a amintit puțin de ceea ce făcea Mihajlovic, deși nu prea seamănă. Ca jucător, a fost mare. Ca antrenor, mai vedem. Deocamdată, a salvat-o pe Bologna, ceea ce nu e puțin și a egalat procentajul victoriilor din perioada Milan, 50%.

În ultima etapă, avem 6 meciuri  se joacă de la aceeași oră, 21:30: Atalanta – Sassuolo, Inter – Empoli, SPAL – Milan, Roma – Parma, Fiorentina – Genoa și Cagliari – Udinese. Doar primele 5 contează și nu e exclus ca ultimul să fie reprogramat.

sofascore.com

sursă foto deschidere: ilnapolista.it


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *