UEFA Champions League, ziua a 5-a. 3 degete, 0 puncte

Când a plecat în glorie, de la Inter, Mourinho era în vârful carierei. Venea după două UEFA Champions League, câștigate cu Porto și Inter, două titluri în Premier League, cu Chelsea, iar pasul către Real Madrid era cât se poate de normal. Numai că, în loc să meargă tot înainte, portughezul a rămas ancorat în trecut. Pe Bernabeu, nu a obținut rezultatele de la Porto și Inter, și pentru că filosofia marelui Real era cu totul și cu totul alta. Dar și pentru că, în aceeași perioadă, Barcelona atinsese un nivel extraordinar.

Făcând mereu trimitere către performanțele anterioare și devenind din ce în ce mai conflictual, Morinho și-a irosit cei mai buni ani în conflicte fără sens, pe care, de cele mai multe ori, chiar el le-a creat. Un titlu cu Real, un altul cu Chelsea, la revenirea pe Stamford Bridge, și imaginea unui om capabil să stârnească o furtună din nimic. Când a ajuns pe banca lui United, portughezul a fost privit cu speranță de fanii de pe Old Trafford, avizi de performanță după dezastrul provocat de urmașii lui Sir Alex Ferguson. ”Glory, Glory, Man United” părea a fi revenit în actualitate, după ce Mourinho a adus Europa League pe Old Trafford. Părea numai. Pentru că United a devenit imaginea fidelă a antrenorului său. Un joc posac, nicio sclipire și, din când în când, câte un meci reușit.

Chipul suporterilor de pe Old Trafford, siliți să îndure chinul de a-și vedea echipa umilită, ca joc, de Juventus, spune totul. Diferența dintre United și Juventus este exact diferența dintre Mourinho și Allegri. Unul e pe un drum care nu duce nicăieri, deși zvonurile despre o revenire pe Bernabeu capătă tot mai mult sens, celălalt, pe drumul către performanță. Lecția pe care i-a dat-o Allegri s-a întins pe  durata celor 45 de minute ale primei reprize. De la început și până când Mazic a fluierat finalul primei părți, Juventus a fost cea care a scris scenariul în Teatrul Viselor. Juventus a avut aproape 70% posesie într-o primă repriză în care United s-a apărat cu toată echipa în propria jumătate, fără ca asta s-o împiedice pe Juventus să paseze lejer sau să-și creeze ocazii la poarta lui De Gea, singurul care s-a ridicat la nivelul adversarului.

Un singur șut pe poartă a avut United în prima repriză și tocmai de acolo a plecat singurul gol al meciului. Din momentul în care Pogba a trimis în brațele lui Szczesny și până când Dybala a marcat, United nu a mai atins mingea. Mai întâi, Juventus leagă 5 pase, dar faza e oprită de faultul lui Young asupra lui Cristiano. După acest moment, mișcările băieților lui Allegri i-au derutat total pe ai lui Mourinho. Cu Joao Cancelo lipit de tușă, Cuadrado și Cristiano încrucișează, iar Dybala se eliberează din marcaj, coborând aproape de centrul terenului.

Cristiano vine și el tot la mijlocul terenului, făcându-i loc lui Bentancur, care pasează cu Pjanic. În lipsa ciudată a agresivității mijlocașilor lui United, italienii pasează relaxați, din una, maximum două atingeri. Asta face și Pjanic, care-l activează pe Joao Cancelo. În același timp, Cuadrado îl ține ocupat pe Smalling, în vreme ce Dybala se află între Matic și Lindelof. Spațiul foarte mare dintre Lindelof și Shaw e atacat de Cristiano, care a sprintat încă din momentul în care Pjanic i-a pasat lui Cancelo.

Nimeni nu vine cu Dybala, care are și noroc că mingea sare la el, din clinciul Cuadrado – Smalling. A fost a doua oară când Dybala a apărut nemarcat în careu, dar echipa lui Mourinho nu a învățat nimic din faza anterioară. De altfel, toate acțiunile periculoase ale lui Juventus au venit din dreapta, unde Shaw a fost lăsat singur de Martial, în majoritatea cazurilor. Aici e faza completă, plecată de la mingea trimisă cu capul de Pogba. Reacția unuia dintre fanii englezi spune totul despre implicarea lui Martial.

Singura ocazie a lui United a apărut după pauză, la  eroarea lui Bentancur. Fără a avea posibilitatea de a înlocui vreun mijlocaș central, din pricina indisponibilității lui Khedira și Can, Allegri a schimbat sistemul, în ultimele 10 minute, atunci când Pjanic și Bentancur începuseră să dea semne de oboseală și să greșească tot mai multe mingi. Introducerea lui Barzagli a făcut trecerea de la 4-3-3 la 3-5-2, iar United nu s-a mai apropiat de poarta lui Juventus. Mourinho a terminat meciul așa cum l-a început, fără să facă vreo schimbare. Cu oamenii pe care-i folosise și cu Chelsea, sleiți de puteri după efortul de pe Stamford Bridge.

Până la urmă, tot Mourinho a avut prim planul, cu gesturile pe care le-a făcut la adresa fanilor lui Juventus, care l-au înjurat tot meciul, dar care s-au auzit cel mai bine pe final, când Old Trafford începuse să se golească. Acesta e Mourinho din prezent. Atrage mai mult ca urmare a gesturilor pe care le face, decât ca urmare a jocului prestat de echipa lui. Mulți spun că Mourinho trebuie luat așa cum e, iubit și contestat, deopotrivă. Dar dacă e de compătimit?

Young Boys – Valencia 1-1

În grupa dominată clar de Juventus, Young Boys și Valencia au dat primele goluri în grupe și și-au împărțit punctele. Spaniolii au dechis scorul prin Batshuayi, dar Dani Parejo a mai făcut un penalty stupid, după cel din meciul cu Juventus. Neto n-a putut face nimic la execuția lui Hoarau, iar echipa lui Marcelino a scăpat miraculos, în prelungiri, când elvețienii au dat-o în bară. Valencia are 3 goluri luate din penalty și o singură șansă de a trece de grupe. Să o bată pe United, pe Mestalla, în ultimul meci din grupe.

Real Madrid – Viktoria Plzen 2-1

Real Madrid a supraviețuit meciului cu Viktoria Plzen. O partidă împotriva unei echipe care a luat 5 goluri de la Roma, aceeași Roma care pierdea clar pe Bernabeu, era să se transforme într-un alt coșmar. Benzema a marcat și l-a depășit pe van Nistelrooy în clasamentul golgheterilor din Ligă, dar cehii au ratat două mari ocazii până la pauză. Golul lui Marcelo părea a fi adus liniștea pe un stadion pe care lumea nu încetează să se gândească cu drag la partidul de guvernământ.

Numai liniște n-a fost, însă, pentru că au marcat și cehii, iar Marcelo s-a accidentat în final. Butragueno l-a confirmat în funcție pe Lopetegui, a cărui soartă atârnă de un fir de păr. La cum joacă Real, duminică ar trebui să mai lipsească alți 2-3 jucători, pe lângă Messi. Preferabil, din ofensivă.

Roma – ȚSKA Moscova 3-0

Dacă a reușit s-o bată cu Iturbe și Gervino, acum 4 ani, Roma nu avea cum s-o ierte pe ȚSKA. N-a mai fost 5-1, ca în 2014, ci 3-0. Totul rezolvat între minutele 30 și 50, ca să stea lumea liniștită. Dzeko a dat două și e golgheterul competiției, la egalitate cu Messi. 29 de pase a legat Roma la primul gol. A marcat și Under, pe tabelă a fost over, iar lumea a plecat acasă linștită. Dacă ar putea, Roma ar juca doar în UEFA Champions League, unde a marcat 8 goluri în ultimele două meciuri. Giallorossii își joacă prezența în optimi la Moscova, peste două săptămâni.

Șahtior – Man. City 0-3

La fel ca rivala de pe Old Trafford, City a pierdut și ea un meci pe teren propriu, cu Lyon. Și tot la fel ca United, ai lui Pep au bifat un succes cu 3-0 în deplasare. Nu cu niște nevinovați, precum elvețienii, ci cu Șahtior, care n-o mai fi condusă de Lucescu, dar tot mai înseamnă ceva în Europa. David Silva și Laporte au rezolvat meciul încă din prima repriză. Bernardo Silva a marcat imediat ce a intrat pe teren și nu am găsit nimic mai amuzant, toată seara, decât un comentator ucrainean care striga oi-oi-oi, în momentul în care ai lui Guardiola se apropiau de poartă.

Hoffenheim – Lyon 3-3

Cele mai multe goluri s-au marcat la Sinsheim. Lyon a condus cu 1-0, Kramaric a întors la 2-1, apoi Nedombele și Depay au readus-o pe Lyon în avantaj. S-a terminat 3-3, pentru că a egalat Joelinton în prelungiri. Nagelsmann și Genesio și-au lăudat jucătorii, cărora nu au avut nimic să le reproșeze. Corect, pentru astfel de meciuri vine lumea la stadion. Dacă o rezolvă pe Hoffenheim peste două săptămâni, Lyon se califică în optimi în proporție de 95%. Grupa în care City e lider, iar Lyon, neînvinsă e cea în care s-au marcat cele mai multe goluri până acum.

Ajax – Benfica 1-0

Știți povestea cu Ajax sau Benfica ajunse în ultimul act al competiției, atunci când s-au întâlnit în grupe? Bun, acum e clar cine poate ajunge în finală. Ajax, doar nu e interzis să visezi, mai ales când ai fost peste Bayern, iar pe Benfica ai învins-o în prelungiri. A fost un meci senzațional la Amsterdam, acolo unde lusitanii au pierdut finala Europa League în 2013. Poate că Benfica ar fi meritat să plece neînvinsă. A avut ocazii, poate mai multe, nu neapăarat mai mari, dar a pierdut pe o neatenție a lui Conti.Mazraoui, fundașul dreapta, a marcat în minutul 92 și are două goluri în ultimele două meciuri, după ce a înscris și la Munchen.

AEK – Bayern 0-2

Cât despre bavarezi, marii favoriți ai grupei, nu s-au chinuit prea mult cu AEK Atena, deși golurile au venit după pauză. Javi Martinez și Lewandowski au marcat în intervalul a doar 3 minute, iar Bayern e la egalitate cu Ajax. AEK e ultima, fără punct după 3 meciuri, dar mai poate spera la locul 3, dat fiind că Benfica nu se simte nici ea foarte bine. Are doar două puncte după 3 etape.

digisport.ro

sursă foto deschidere: ilmessagero.it

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *