Serie A, etapa a 4-a. Nerazzurro, peste tot
A fost o etapă normală în Serie A, în care toate favoritele au câștigat. Care cum a putut. Mai clar sau mai puțin clar, importante sunt punctele. Altceva voiam să vă spun. S-au dat 123 de goluri în primele 4 etape din Serie A, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1950 încoace. Campionatul italian nu s-a însănătoșit, mai sunt lucruri de pus la punct, și deloc puține, dar pare că drumul e cel potrivit. N-am avut decât un 0-0 în 40 de meciuri, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Interesant de văzut dacă nerazzurri chiar vorbesc serios cu ”e mai nessun ci fermera’”. Deocamdată, e cum zic ei.
Cagliari – Genoa 3-1
Meciul de la Cagliari s-a jucat în final, atunci când nebunia a pus stăpânire pe jocul din Sardinia. A fost 1-0 pentru echipa lui Maran, după golul lui Cholito, până cu vreo 6-7 minute înainte de final. S-a terminat 3-1 pentru Cagliari, care e la a doua victorie consecutivă, după cea de la Parma. Zapata a fost nefericitul rundei, cu autogolul care i-a readus pe sarzi în avantaj, la doar 90 de secunde după ce Kouame egalase. Golul lui Joao Pedro nu a mai contat neapărat. Radu a rămas singur cu doi adversari și a fost tăvălit de brazilian. A luat 6 în Gazzetta, care nu i-a găsit nicio vină la vreunul dintre cele 3 goluri, ba mai mult l-a văzut salvator în câteva rânduri, în primele 45 de minute. După aproape un an, Simeone a dat gol în două etape la rând.
Udinese – Brescia 0-1
Udinese și-a făcut iluzii, după victoria cu Milan, dar nu și-a dat seama că a bătut pe nimeni. 3 eșecuri la rând pun sub semnul întrebării viitorul lui Igor Tudor. Fostul juventin e de chemat la greu, pe final de sezon, nu la început când situația e relativ calmă. Cum friulanii joacă la Verona, în intermediară, apoi la Bologna, nu cred că ar fi de mirare ca Tudor să fie primul antrenor demis. Deși e la mare luptă cu Montella. Romulo a dat golul victoriei, cu ajutorul unui adversar, iar Brescia are două victorii în primele 3 deplasări, ceea ce nu s-a mai întâmplat de aproape 20 de ani. Oricum, e de ținut minte această performanță, dat fiind că a fost obținută de doar două ori în istoria participărilor în Serie A. Acum urmează greul. Juventus și Napoli, în următoarele două runde. Arma secretă e gata de luptă. Balotelli poate debuta, în sfârșit, pe Mario Rigamonti.
Juventus – Verona 2-1
La Torino, ne-am întors în timp. În mai 2018, Buffon juca ultimul său meci în tricoul lui Juventus, 2-1 cu retrogradata Verona. Acum, la un an și jumătate distanță, Gigi s-a întors printre titulari și a făcut un meci mare. În plus, a bifat meciul cu numărul 902, în carieră și l-a egalat pe Maldini. Acum, nu mi-o luați în nume de rău, dar una e să joci la o singură echipă toată cariera și alta e să tragi de timp până să aduni meciurile astea. Acum, că a făcut-o, până la 1000 nu mai e mult. Mai ales că a arătat că încă mai poate. A scos fantastic pe final de meci și a păstrat avantajul fragil al echipei sale. Ramsey a debutat cu gol marcat la primul șut și, pesemne, că a lăsat blestemele acasă, că au trecut 3 zile și n-a murit nimeni. E al 3-lea galez care marchează în Serie A, după Ian Rush și John Charles, ambii tot în tricoul lui Juventus. Charles a trecut și pe la Roma, dar perioada pe Olimpico a fost irelevantă. Acum, că a jucat și Demiral, e greu de spus cine e mai comisar – el sau De Ligt. De remarcat execuția lui Veloso, după o fază în care Di Carmine și Lazovic au dat-o-n bară. Golul etapei.
De jocul echipei lui Sarri nu are rost să ne legăm. E foarte modest, iar peste două etape vine derby-ul cu Inter. Te pomenești că tocmai Antonio Conte va pune punct hegemoniei piemonteze.
Milan – Inter 0-2
Jocul frumos, cu capul sus, promis de Giampaolo, e o himeră. Milan nu a arătat nici măcar pasaje din ceea ce ar fi trebuit să joace într-o astfel de partidă. Văzând meciurile rossonerilor, mai că-ți vine să-l regreți pe Gattuso. Și el pierdea astfel de meciuri, dar măcar lăsa senzația că e aproape. Nu bag mâna-n foc că Giampaolo va fi pe bancă și la retur. Fără vlagă și fără idei, Milan a pierdut clar cu Inter. Fantezia cu Suso trequartista, lipsa de ambiție, de energie dar și ideile tot mai puține, dar fixe, fac din Milan una dintre favoritele la titlul de dezamăgirea anului. Căciula pare prea mare pentru Giampaolo. Deocamdată, aparatele piuie intermitent, dar pare că e doar o chestiune de timp până vor piui continuu. Doar suporterii mai amintesc de marea echipă a Milanului. A fost frumos în tribune, fără istoric în teren.
Putea fi și mai clar, fără Donnarumma sau fără imprecizia nerazzurrilor, care au ratat mult fără să domine jocul categoric. Echipa lui Conte arată bine de tot. Are doar un gol luat în 4 meciuri, punctaj maxim, iar Lukaku rulează la intensitate maximă. A dat al 3-lea gol în 4 etape și Inter e neînvinsă în Derby de 7 meciuri, ceea ce nu s-a mai întâmplat de 20 de ani. A ieșit și o mică polemică, legată de nota primită de Godin. Gazzetta i-a dat 6, iar nerazzurri de pretutindeni s-au revoltat, ceea ce a dus la o reacție ciudată. Cotidianul roz a explicat motivele pentru care uruguayanul a primit doar 6. Au dreptate și unii, și ceilalți. Lazio, Sampdoria, Barcelona, Juventus și Borussia sunt următoarele 5 adversare ale echipei lui Conte. Cum toate se vor juca în următoarea lună, e clar cel mai greu pasaj al sezonului.
Sassuolo – SPAL 3-0
Sassuolo și-a revenit repede după eșecul de la Roma. Echipa neroverde nu i-a dat nicio șansă lui SPAL, pe care a învins-o clar. N-a mai marcat Berardi, ceea ce o știre, la felul în care a început sezonul. Totuși, vedeta lui Sassuolo n-a lăsat să treacă meciul pe lângă el. Așa că a dat două pase de gol. 5 goluri și două assisturi, în 4 meciuri, nu înseamnă chiar nimic. Titular și lăudat de antrenor, Chiricheș a fost depășit o singură dată, dar SPAL n-a reușit să marcheze. Gazzetta i-a dat 6, o notă normală pentru un fundaș care nu prea a avut de lucru.
Bologna – Roma 1-2
Bologna s-a predat în fața Romei, care s-a impus pe final, pe Renato Dall’Ara. Meciul n-a fost cine știe ce, dar s-a jucat tare, iar atmosfera creată de cei peste 25.000 de oameni din tribune a fost ca în vremurile bune ale lui Mazzone. Kolarov a marcat din nou din lovitură liberă. A fost pentru a 6-a oară în tricoul Romei și, de când a ajuns pe Olimpico, doar Messi are mai multe reușite din lovitură liberă (12).
Sansone a egalat dintr-un penalty contestat de oaspeți, dar acordat pe bună dreptate, iar apoi Soriano a ratat victoria, a tu per tu cu Pau Lopez. Când Roma a rămas în 10, după eliminarea lui Mancini, toată suflarea rossoblu se gândea la al doilea succes consecutiv pe teren propriu, după cel de anul trecut, cu Inzaghi pe bancă. N-a fost de acord Dzeko. Bosniacul a marcat la ultima fază, din centrarea lui Pellegrini. E greu de ales omul meciului. Kolarov a marcat primul gol și a inițiat acțiunea de la al doilea. Pellegrini a scos lovitura liberă, a tras de 6 ori la poartă și a centrat la reușita lui Dzeko. Bosniacul are cele mai multe mingi jucate în careul advers, de la începutul sezonului, și 3 goluri, dintre care unul decisiv. Alegeți voi, eu nu mă pot hotărî.
Lecce – Napoli 1-4
Napoli n-a stat la discuții cu nou-promovata Lecce, la care Benzar a intrat în ultimele 20 de minute și a greșit la golul 4. Eroarea e dublă. A dat o pasă greșită și a uitat să facă pasul în față, alături de coechipieri. A luat doar 5.5 pe motiv că ”spinge poco”, de parcă ar fi Dani Alves. Oricum, nota e meritată. Nu salentinii contează acum, ci schimbarea de registru a lui Ancelotti. A renunțat la Mertens, rămas pe bancă, până la final, și a jucat cu Milik și Llorente titulari. El Rey Leon a dat două boabe, la debutul ca titular, ceea ce Milik făcuse ultima dată, în urmă cu 3 ani. Știți povestea. Debut de vis, urmat de ligamente rupte, nu o dată, ci de două ori. Totuși, polonezul încă mai contează. A marcat și Insigne, după ce a bătut un penalty de două ori. Prima dată, la mișto, dar a avut noroc cu Gabriel, care n-a păstrat un picior pe linia porții, astfel că penalty-ul s-a repetat, iar căpitanul napoletan a reușit, în cele din urmă, să marcheze. Fabian Ruiz a dat un gol frumos de tot, în stilul lui, iar Napoli e pe 3, cu 9 puncte, și așteaptă pașii greșiți ai primelor două clasate.
Sampdoria – Torino 1-0
Meciul 2500 al lui Torino, în Serie A, s-a jucat pe ploaie. Ceea ce, în limbaj mazzarrian, înseamnă un dezavantaj major, încă din start. Așa că Torino a jucat lamentabil și a pierdut pe terenul singurei echipe care nu făcuse niciun punct în 3 etape. Di Francesco a luat o gură mare de aer, cu toate protestele lui Mazzarri, care a văzut fault în atac, la golul lui Gabbiadini. Sampdoria i-a pasat ultimul loc Fiorentinei, iar presiune de pe Di Francesco se mută pe umerii lui Montella.
Atalanta – Fiorentina 2-2
Care Montella a avut 84 de minute în care a surâs, pe Ennio Tardini. Fiorentina a jucat bine împotriva Atalantei. A marcat Chiesa, în prima repriză, cu ajutorul lui Palomino, apoi Ribery a dublat avantajul grupării viola. Francezul e cel mai bătrân străin care marchează în Serie A.
N-a fost suficient, pentru că apărarea Fiorentinei e o glumă. Toscanii au reușit să încaseze 3 goluri în din minutul 84 încolo, dar numai două s-au pus, cele ale lui Ilicic și Castagne. Atalanta spală, întrucâtva, rușinea de la Zagreb, în vreme ce Fiorentina e ultima în Serie A, singura echipă fără victorie. Totuși, Montella se poate lăuda că nu a pierdut în fața a doi adversari de Champions, Juventus și Atalanta. Asta până când realizează Rocco Comisso că gluma se îngroașă, pe etapă ce trece.
Lazio – Parma 2-0
Lazio și-a revenit după eșecurile cu SPAL și CFR Cluj. N-a fost loc și de o revenire a Parmei, după ce Lazio a deschis scorul, deși au ceva ocazii pentru echipa lui D’Aversa. Cu toți titularii în teren, ai lui Inzaghi au arătat mult mai bine, dar, chiar și așa, nu a fost liniște. Immobile s-a supărat rău de tot că a fost schimbat cu Caicedo și a făcut o criză de nervi pe margine. Inzaghi i-a transmis, printre dinți, un ”continuă!” amenințător, dar a lăsat-o mai moale la final. Nu de alta, dar e mort fără golgheterul lui. Radu a avut un start cu ”un paio di buchi” și era să iasă gol, la un moment dat, dar a primit un 6.
Așadar, avem intermediară și-l putem vedea, în sfârșit, pe Balotelli, în tricoul Bresciei. Nu-l vom vedea, în schimb, pe Cristiano, dar asta nu înseamnă că meciul nu e interesant. Totuși, altele sunt meciurile tari. În primul rând, Inter – Lazio. E miercuri seară, la ora 22. Iar înainte se joacă Roma – Atalanta. Napoli joacă acasă, împotriva lui Cagliari, tot miercuri, de la 22. Ultima partidă a rundei e joi, Torino – Milan. Alla prossima! Adică, pe vineri!